Sani bolnavi: ce afectiuni pot ascunde simptomele. Controlul de rutina, crucial pentru sanatatea femeii

boli ale sanilor

Depistarea unui nodul la san, prin palpare, acasa, este ingrijoratoare pentru orice femeie. Vestea buna este ca majoritatea nodulilor dispar de la sine, fara tratament, insa unii dintre ei pot ascunde boli ale sanilor sau chiar cancer. Pentru a elimina riscul, orice formatiune anormala la nivelul sanului sau orice simptom neobisnuit ar trebui sa te duca la medicul specialist. Si asta mai ales in conditiile in care anumite tipuri de boli ale sanilor cresc riscul de cancer de san. Iti aratam in continuarea acestui articol care sunt afectiunile sanului si care sunt investigatiile care trebuie urmate.

Boli ale sanilor: autopalparea, la o saptamana dupa menstruatie

Recomandarea medicului este ca dupa varsta de 20 de ani, sa-ti examinezi periodic sanii, acasa. Este de preferat sa faci acest lucru la o saptamana dupa menstruatie. In cazul in care observi schimbari, adreseaza-te medicului. El iti va prescrie investigatii amanuntite.

De asemenea, chiar daca nu observi niciun semn sau simptom, ar trebui sa mergi la ginecolog o data pe an, pentru controlul periodic. Tratand din timp posibile afectiuni, poti preveni complicatiile. Astfel, in cadrul examenului medical periodic, medicul iti va verifica si sanii. Dupa varsta de 40 de ani, ti se va recomanda si efectuarea unei mamografii, o data pe an. Cum structura sanului este extrem de complexa, si afectiunile pe care poate sa le sufere sunt dintre cele mai diferite, respectiv de la o simpla sensibilitate care nu pune probleme deosebite, pana la cancer mamar.

Despre rolul controlului de rutina, dar si despre faptul ca multe dintre femei nu ii acorda importanta cuvenita, poti afla mai multe din materialul urmator.

Sanul unei femei este format, in cea mai mare parte, din tesut gras si conjunctiv. Fiecare glanda mamara prezinta lobuli, cei care produc laptele. Ei sunt conectati prin:

  • canale subtiri, numite ducte;
  • ganglioni limfatici;
  • vase limfatice;
  • vase de sange.

De retinut ca nu exista muschi in structura sanului.

Boli ale sanilor: simptomele inainte de menstruatie, inofensive

Nici unul din simptomele de la nivelul sanului nu trebuie ignorat, indiferent cat de nesemnificativ pare la prima vedere. In acelasi timp, nu e cazul sa te ingrijorezi pentru orice simptom. De exemplu, tumefierea si sensibilitatea de care sufera multe femei inainte de menstruatie sunt inofensive. Daca si tu te confrunti cu astfel de simptome, poti cere medicului sa iti prescrie un tratament pentru a-ti usura disconfortul cauzat de simptomele premenstruale.

Dincolo de simptomele premenstruale, o posibila boala benigna, respectiv necanceroasa, te face mai predispusa la aparitia nodulilor la sani. De asemenea, anumite tipuri de boli ale sanilor cresc riscul de cancer de san.

Indiferent de simptomele pe care le prezinti, adreseaza-te unui medic cu experienta. In cazul unei afectiuni grave, precum cancerul, poti scuti timp important cu depistarea si tratarea acestuia. Un specialist dedicat, cu experienta, poti gasi in echipa Dacia Medical Center, pe care o poti vedea aici. Pentru programari, suna chiar acum la 0766 536 553.

Barbati si femei, afectati de boli ale sanilor

De retinut este faptul ca atat femeile, cat si barbatii pot dezvolta noduli benigni la sani, dar ei sunt mai frecventi in randul femeilor. Barbatii se pot confrunta cu sani mariti, cu umflaturi, afectiune numita ginecomastie. De asemenea, si barbatii pot dezvolta cancer de san. Despre aceasta maladie in cazul lor, poti afla mai multe din articolul Cancer mamar la barbati: care sunt simptomele si la ce varsta apar cele mai multe cazuri.

noduli si boli ale sanilor

Riscul de boala benigna a sanului creste daca:

  • ai antecedente de cancer mamar sau boli benigne ale sanului, in familie;
  • urmezi o terapie de substitutie hormonala;
  • te confrunti cu dezechilibru hormonal.

Tipuri de boli ale sanilor

Exista multe tipuri de boli benigne ale sanilor. Cele mai multe dintre urmatoarele enumerate mai jos nu cresc riscul de cancer si nu necesita tratament:

  • chisturi mamare;
  • fibroadenoamele;
  • modificari fibrochistice ale sanilor;
  • hiperplazie;
  • papilom intraductal;
  • ectazia ductului mamar;
  • necroza traumatica a grasimilor.

Iata in ce constau fiecare dintre afectiunile enumerate mai sus.

Chisturi mamare

Pana la un sfert dintre nodulii mamari sunt chisturi pline cu lichid. Chisturile mamare pot fi sensibile si nodulare, dar nu predispun la cancer. Adesea, chisturile mamare dispar fara tratament.

Fibroadenoamele

Fibroadenoamenele sunt cele mai frecvente tumori de san. Ele sunt solide si necanceroase. Pot fi depistate la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani. Fibroadenoamele nu cresc riscul de cancer si adesea dispar de la sine.

Modificari fibrochistice ale sanilor

Nivelurile hormonale fluctuante pot face sa iti simti sanii cu noduli, densi si sensibili. Si asta in special inainte de menstruatie. Modificarile fibrochistice ale sanilor afecteaza, in special, femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Aceste modificari dispar fara tratament.

Hiperplazie

Hiperplazia apare in urma unei supraincarcari a celulelor ce captusesc canalele sau glandele mamare. O afectiune numita hiperplazie obisnuita nu creste riscul de cancer si nu necesita tratament. In schimb, daca ai hiperplazie atipica, medicul iti poate recomanda indepartarea chirurgicala a tesutului mamar afectat. Si asta deoarece afectiunea predispune la aparitia cancerului de san.

Papilom intraductal

Papilomul intraductal consta in excrescente mici, asemanatoare negilor. Ele se formeaza in interiorul canalului mamar, langa mamelon. Papilomul intraductal poate provoca scurgeri ale mameloanelor. Cel mai frecvent, sunt afectate de papilom intraductal femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Riscul de cancer creste daca exista intre cinci sau mai multe papiloame simultan. Chirurgia poate elimina aceste excrescente si poate reduce riscul de cancer.

noduli la san

Ectazia ductului mamar

Femeile aflate la menopauza si post-menopauza sunt mai predispuse la ectazia ductului mamar. Printre simptomele acestei afectiuni se intalnesc un mamelon inversat sau o scurgere a mameloanelor atunci cand canalele de lapte, umflate si inflamate, sunt blocate. Cunoscuta si sub denumirea de mastita periductala, afectiunea nu creste riscul de cancer. Este insa posibil sa ai nevoie de antibiotice daca o infectie bacteriana a cauzat inflamatia si blocajul. In caz contrar, nu ai nevoie de tratament.

Necroza traumatica a grasimilor

Necroza traumatica a grasimilor se manifesta sub forma unor noduli mamari care se formeaza atunci cand tesutul cicatricial inlocuieste tesutul mamar care a fost deteriorat de o leziune, interventie chirurgicala sau radioterapie. Afectiunea nu creste riscul de cancer si nu necesita tratament.

Cauze ale aparitiei bolilor de sani

Cele mai frecvente cauze ale bolilor de sani sunt:

  • modificari ale tesutului mamar, modificari fibrochistice ale sanului;
  • infectie a sanilor (mastita);
  • tesut cicatricial de la o leziune a sanului;
  • fluctuatii hormonale, in special in timpul menstruatiei, sarcinii sau menopauzei;
  • utilizarea medicamentelor, cum ar fi contraceptivele hormonale si terapia de substitutie hormonala;
  • bauturi cu cofeina.

Boli ale sanilor: simptome

Poti sa observi intamplator modificari ale sanilor sau un nodul nou aparut, in timpul unei palpari, in timp ce faci dus sau te imbraci. Alteori, astfel de modificari apar doar in urma unei mamografii. Pe langa existenta unui nodul, te poti confrunta si cu alte semne, precum:

  • dureri (mastalgie);
  • secretia mameloanelor;
  • modificarea dimensiunii, formei sau conturului sanilor;
  • mamelon inversat, incretit sau solzos;
  • aparitia unor gropite sau o incretire a pielii.

Diagnosticare

Daca te confrunti cu unul dintre simptomele enumerate mai sus, programeaza-te cat mai repede la medic. Si asta chiar daca, de obicei, medicul este cel care depisteaza o modificare a sanului, in urma controlului de rutina.

Pentru stabilirea unui diagnostic, medicul iti poate recomanda una sau mai multe dintre urmatoarele investigatii:

  • scanari imagistice, inclusiv mamografie, ecografie sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM);
  • analize de laborator pentru scurgerea mameloanelor, pentru a verifica daca exista celule canceroase;
  • biopsie de san cu ac central, ghidata ecografic;
  • biopsie prin aspiratie cu ac fin;
  • biopsie exciziala pentru a testa celulele pentru cancer.

Daca ai o afectiune benigna, care iti creste riscul de a dezvolta cancer de san mai tarziu, discuta cu medicul tau despre ce masuri preventive poti lua, dar si despre screening-uri si cum sa iti monitorizezi evolutia bolii.

Tratament

Cele mai multe tipuri de boli benigne ale sanilor nu necesita tratament. Medicul iti poate recomanda un tratament, in cazul in care ai hiperplazie atipica sau un alt tip de boala benigna a sanului care iti creste riscul de aparitie a cancerului de san. Concret, daca te confrunti cu durere sau disconfort , ori prezinti un risc ridicat de cancer de san, medicul ti-ar putea recomanda unul dintre urmatoarele tratamente:

  • aspiratia cu ac fin, pentru a drena chisturile pline cu lichid;
  • interventie chirurgicala pentru indepartarea nodulilor sau lumpectomie – chirurgie de conservare a sanului;
  • antibiotice orale pentru infectii precum mastita.

Boli ale sanilor: prevenire

Din pacate, nu poti face prea multe pentru a-ti reduce riscul de boala benigna a sanilor. Poti lua insa o serie de masuri pentru a-ti scadea riscul de aparitie a cancerului sau care te pot ajuta sa depistezi maladia din forma precoce a bolii, astfel incat sa poata fi tratata. Printre aceste masuri se numara:

  • efectuarea regulata de mamografii;
  • autoexaminarea sanilor acasa, pentru a te familiariza cu modul in care arata si se simt sanii tai;
  • mentinerea unei greutati optime;
  • practicarea regulata a sportului;
  • adoptarea unei diete sanatoase;
  • consumul moderat de alcool sau evitarea lui;
  • renuntarea la fumat;
  • schimbarea metodei contraceptive, daca folosesti pilula anticonceptionala;
  • revizuirea utilizarii terapiei de substitutie hormonala.
boli ale sanilor cu risc de cancer

Riscuri pentru femeile care alapteaza

Femeile care alapteaza sau care au oprit recent alaptatul se pot confrunta cu mastita. Afectiunea este o infectie a sanului, cauzata de bacterii. In cazuri grave, se pot forma abcese, care, daca nu se retrag in urma unui tratament medicamentos, trebuie indepartate chirurgical. Despre posibilele probleme cu care se pot confrunta mamele care alapteaza, poti afla mai multe din articolul Probleme ale sanilor in alaptare: de la modificari inofensive, la semne ale cancerului mamar

De asemenea, si scurgerile de la nivelul mameloanelor ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma. Culoarea si consistenta lor pot indica o anumita afectiune, astfel:

  • daca lichidul alb este, probabil, lapte;
  • daca este rosu-inchis, poate sa indice existenta unei tumori benigne;
  • o scurgere apoasa poate fi un semnal al existentei unui cancer in stadiu incipient.

Si forma mameloanelor e importanta. In cazul in care sunt retractate din nastere, atunci e ceva normal. Daca asta s-a intamplat mai tarziu, poate fi un simptom al cancerului.

Daca si tu te confrunti cu modificari ale sanilor sau vrei doar sa apelezi la un control de rutina, te poti programa la un specialist al Dacia Medical Center. Pentru a beneficia de consultul oferit de un medic cu experienta, programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Din fericire, nu intotdeauna o modificare la nivelul sanului semnifica prezenta cancerului. Exista si alte afectiuni despre care poti afla mai multe in articolul Sanii sunt bolnavi. Cauze si simptome in patologia sanului. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux