In cautarea cauzei pentru care nu vine bebe sau ce este infertilitatea

ce este infertilitatea

Infertilitatea este o afectiune medicala. Ea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil, in urma contactului sexual neprotejat, la ovulatie, timp de 12 luni. Ai grija, perioada de incercari scade odata cu varsta. Trebuie sa stii ca indiferent de diagnostic si de cauza, medicina moderna are solutii. Discutam deschis, onest si profesionist despre ele si iti spunem care sunt 3 pasi esentiali pe care trebuie neaparat sa ii faci atunci cand vrei un copil, dar acesta se lasa asteptat.

Este cunoscut faptul ca in cazul femeilor, fertilitatea scade odata cu varsta. Daca ai 35 de ani sau mai mult si nu reusesti sa ramai insarcinata, trebuie sa te adresezi medicului mai devreme de 12 luni de incercari, respectiv dupa 6 luni de sex neprotejat, la ovulatie.

Etapele procesului biologic de obtinere a sarcinii

Sarcina este rezultatul unui proces care are mai multe etape. Pentru a ramane insarcinata este necesar ca:

  1. organismul femeii sa elibereze un ovocit dintr-unul dintre ovare;
  2. spermatozoizii unui barbat sa se uneasca cu ovulul, in procesul de fertilizare;
  3. ovulul fertilizat trebuie sa treaca prin trompa uterina, spre uter;
  4. embrionul sa se implanteze in interiorul uterului.

Infertilitatea poate aparea dintr-o problema intervenita in oricare dintre aceste etape sau chiar in mai multe.

Simptomele infertilitatii

Principalul simptom al infertilitatii este ca nu ramai insarcinata. Uneori, femeile afectate de infertilitate pot avea perioade menstruale neregulate sau absente. Despre aceasta problema, poti afla mai multe din articolul Menstruatie neregulata, risc de boli cardiovasculare si infertilitate.

ce este infertilitatea la femei

In unele cazuri, barbatii cu infertilitate pot prezenta unele semne de probleme hormonale, cum ar fi modificari ale cresterii parului sau ale functiei sexuale.

Cu un diagnostic si un tratament corecte, majoritatea cuplurilor reusesc, in cele din urma, sa conceapa.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie si specialist in infertilitate iti explica in urmatorul video care sunt principalii factori care pot afecta fertilitatea umana, in functie de gen. Fertilitatea feminina este direct influentata de varsta, in schimb, la barbati, factorii externi si stilul de viata isi pun considerabil amprenta asupra capacitatii reproductive.

Semne ale infertilitatii la femei

Ca femeie, trebui sa te adresezi unui specialist in probleme de fertilitate inainte de trecerea celor 12 luni de incercari, daca:

  • ai 35 de ani sau mai mult si incerci sa ramai insarcinata de peste 6 luni;
  • ai peste 40 de ani;
  • ai menstruatii neregulate sau absente;
  • ai menstruatii foarte dureroase;
  • ai o problema de infertilitate diagnosticata;
  • esti diagnosticata cu endometrioza sau boala inflamatorie pelvina;
  • ai avut mai multe avorturi spontane;
  • ai urmat un tratament impotriva cancerului.

Semne ale infertilitatii la barbati

La randul sau, un barbat ar trebui sa discute cu un medic specialist in probleme de fertilitate, daca are:

  • un numar scazut de spermatozoizi sau alte probleme cu spermatozoizii, pe care le cunoaste;
  • un istoric de probleme testiculare, de prostata sau sexuale;
  • a urmat un tratament impotriva cancerului;
  • prezinta o umflare a testiculelor in scrot;
  • persoane din familia sa au probleme legate de fertilitate.

Cauze ale infertilitatii

Cauzele infertilitatii pot proveni de la unul sau de la ambii parteneri. Uneori, cauza infertilitatii nu poate fi depistata, fiind generata de mai multi factori. Iata care sunt insa cauzele infertilitatii masculine si ale celei feminine:

Ce este infertilitatea: cauze la barbati

Printre cauzele pentru care un barbat nu poate concepe se numara o productie scazuta sau de slaba calitate a spermei. Aceasta poate avea loc din cauza:

  • testiculelor necoborate;
  • a unor defecte genetice;
  • existentei unor probleme de sanatate ca diabetul sau infectii precum chlamydia, gonoreea, oreionul, HIV;
  • vene marite la nivelul testiculelor, afectiune numita varicocel.

De asemenea, infertilitatea masculina poatre proveni din probleme cu eliminarea spermatozoizilor, din cauza disfunctiilor sexuale, cum ar fi:

  • ejacularea precoce;
  • anumite boli genetice, precum fibroza chistica;
  • probleme structurale, cum ar fi un blocaj in testicul sau deteriorarea sau vatamarea organelor de reproducere.
  • supraexpunerea la anumiti factori de mediu, cum ar fi pesticide si alte substante chimice si radiatii.
ce este infertilitatea la barbati

Studiile arata ca si expunerea frecventa la caldura, cum ar fi cea provenita din saune sau cazi cu hidromasaj, poate creste temperatura corpului si poate afecta productia de sperma.

Ce este infertilitatea: cauze la femei

Printre cele mai intalnite cauze ale infertilitatii feminine se regasesc:

  • tulburari de ovulatie, care afecteaza eliberarea ovocitului;
  • tulburari hormonale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic;  
  • hiperprolactinemia: este o afectiune in care femeia are prea multa prolactina, respectiv hormonul care stimuleaza productia de lapte matern. Acesta poate interfera cu ovulatia.
  • prea mult sau prea putin hormon tiroidian care poate afecta ciclul menstrual sau poate provoca infertilitate.

Alte cauze pot include prea mult efort fizic, tulburari de alimentatie sau tumori.

De asemenea, infertilitatea feminina mai poate fi cauzata si de anomalii uterine sau cervicale, inclusiv anomalii ale colului uterin, polipi in uter sau forma uterului.

Fibromul uterin, endometrioza si insuficienta ovariana, alte cauze ale infertilitatii

Totodata, si fibroamul uterin care este o tumora benigna in peretele uterin,  poate provoca infertilitate prin blocarea trompelor uterine sau prin oprirea implantarii unui ovul fertilizat in uter.

Endometrioza este o alta afectiune ce poate duce la infertilitate. Ea apare  atunci cand tesutul endometrial creste in afara uterului si afecteaza functia ovarelor, a uterului si a trompelor uterine.

Si insuficienta ovariana primara sau menopauza precoce cauzeaza infertilitate. Afectiunea apare cand ovarele inceteaza sa functioneze si menstruatia se opreste inainte de 40 de ani.

Ce este infertilitatea: factori de risc

Multi dintre factorii de risc pentru infertilitatea masculina si feminina sunt comuni. Ei includ:

Varsta

Fertilitatea femeilor scade treptat, odata cu varsta. Dupa 37 de ani, fertilitatea se reduce rapid. Infertilitatea la femei este cauzata, probabil, de numarul si calitatea mai scazuta a ovulelor.  Tot din cauza varstei,  pot aparea si diferite probleme de sanatate, care afecteaza fertilitatea. In cazul barbatilor, ei devin mai putin fertili dupa 40 de ani.

Fumatul

Fumatul poate contribui la scaderea sanselor de a obtine o sarcina. De asemenea, fumatul reduce si eficacitatea unui posibil tratament pentru fertilitate. Tot din cauza fumatul, poate creste riscul de disfunctie erectila si afectarea numarului de spermatozoizi.

Consumul de alcool

Pentru femei, nu exista un nivel sigur de consum de alcool in timpul conceptiei sau al sarcinii. Consumul de alcool poate contribui la infertilitate. Pentru barbati, consumul intens de alcool poate scadea numarul si motilitatea spermatozoizilor.

Supraponderabilitatea

Excesul de greutate poate creste riscul de infertilitate. Pentru barbati, numarul de spermatozoizi poate fi, de asemenea, afectat de supraponderabilitate. Infertilitatea poate aparea si in cazul femeilor cu tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia sau bulimia, si a celor care urmeaza o dieta foarte scazuta in calorii.

Diagnosticarea infertilitatii

Pentru gasirea cauzei infertilitatii si stabilirea unui diagnostic, atat femeia, cat si barbatul, vor face o serie de analize si investigatii. Daca ai deja intre 6 si 12 luni de incercari de obtinere a sarcinii, nu mai pierde timpul. Adreseaza-te unui cat mai curand posibil, specialist in probleme de fertilitate.

Poti apela la Dr. Chadi Muheidli, specialist in probleme de fertilitate si tehnici de reproducere umana asistata medical. Acesta iti explica, in videoul de mai jos, care sunt investigatiile pe care atat tu si partenerul tau trebuie sa le urmati, in cazul in care nu reusiti sa concepeti.

Mai multe videouri pe teme legate de sanatatea reproductiva si solutii de tratament, poti urmari pe canalul nostru de Youtube. Il poti accesa aici.

Astfel, este posibil ca barbatul sa fie supus unui consult fizic general, inclusiv al organelor genitale.

Ce este infertilitatea: investigatii pentru barbati

Investigatiile specifice de fertilitate pentru barbati pot include:

  • analiza spermei in cadrul unui laborator;
  • analiza urinei pentru a depista prezenta spermatozoizilor;
  • testarea hormonala pentru testosteron si alti hormoni masculini;
  • testare genetica pentru a determina daca exista un defect genetic ce cauzeaza infertilitate;
  • biopsie testiculara: poate fi indicate in anumite cazuri, pentru a identifica anomaliile ce contribuie la infertilitate sau pentru a extrage spermatozoizii pentru tehnici de reproducere asistata medical, cum ar fi FIV.
  • imagistica: in anumite situatii, pot fi recomandate investigatii imagistice precum RMN cerebral, ecografie transrectala sau scrotala sau un test al canalului deferent.

Ce este infertilitatea: investigatii pentru femei

Pentru investigarea infertilitatii, femeia va fi consultata fizic si va urma si o examinare ginecologica.

Testele specifice de fertilitate vor include:

  • analiza pentru rezerva ovariana (AMH): determinarea nivelului AMH-ului arata cantitatea de ovocite disponibile pentru ovulatie. Aceasta abordare incepe adesea cu testarea hormonala la inceputul ciclului menstrual;
  • alte teste hormonale: verifica nivelurile hormonilor ovulatori, precum si hormonii hipofizari ce controleaza procesele de reproducere;
  • investigatii imagistice: ecografia pelvina sau transvaginala pentru a investiga existenta unor boli uterine sau ovariene.
  • histerosalpingografie: este o investigatie ce evalueaza starea uterului si trompelor uterine si cauta blocaje sau alte probleme. Afla mai multe despre aceasta procedura din articolul Histerosonografie sau histerosalpingografie: cum alegi investigatia care ti se potriveste.

Tratament pentru infertilitate

Pentru obtinerea unei sarcini, medicul va recomanda parcurgerea urmatorilor pasi. Daca sarcina nu apare dupa urmarea unui pas, se trece la urmatoarea indicatie, astfel:

solutii pentru infertilitate

In cazul in care ai primit ca indicatie de tratament pentru obtinerea sarcinii o procedura de fertilizare in vitro, poti aplica pentru finantare nerambursabila acordata prin Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii. Conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a te incadra in program le poti consulta aici.

Daca si tu incerci sa ramai insarcinata, dar fara niciun rezultat, nu lasa prea mult timp sa treaca. Te poti adresa unui specialist in probleme de fertilitate al Dacia Medical Center care sa gaseasca cauza infertilitatii si sa iti recomande tratamentul potrivit. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

sursa: mayoclinic.org

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Daca nu este tratat, sindromul ovarelor polichistice poate duce la infertilitate. Afla mai mute din articolul In cautarea cauzei pentru care nu vine bebe sau ce este infertilitatea . […]

[…] Pe de alta parte, exista studii care au demonstrat ca femeile relativ sanatoase, care au experimentat niveluri moderate de stres, nu au fost afectate de infertilitate. Mai mult, cercetarile referitoare la stresul si infertilitatea au aratat ca stresul resimtit zilnic nu a avut un impact negativ asupra timpului de obtinere a sarcinii. Despre alte cauze ale infertilitatii, poti afla mai multe din articolul In cautarea cauzei pentru care nu vine bebe sau ce este infertilitatea. […]

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux