Dupa ani de studii si de modernizari, fertilizarea in vitro a ajuns, si in Romania, la o rata de succes similara statelor europene cu traditie. Astfel, sansa de reusita pentru o procedura de fertilizare in vitro (FIV) in Romania a ajuns la aproximativ 35%. Despre cate paciente reusesc sa obtina o sarcina dupa primul FIV, despre efectele secundare ale tratamentelor hormonale, dar si despre alte proceduri pentru tratamentul infertilitatii, am stat de vorba cu Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie. El este coordonatorul echipei Dacia Medical Center, care are o experienta de aproape 15 ani in reproducere umana asistata medical.
Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii
Infertilitatea, fie ea feminina sau masculina, afecteaza tot mai multe cupluri. Statisticile europene vorbesc despre o alarmanta crestere anuala, de pana la 9%. In cazul femeilor, una dintre principalele cauze de infertilitate consta in anexite si boli cu transmitere sexuala. Acestora li se adauga afectiuni ale uterului si ovarele polichistice, pe care le au de la 10 la 30% dintre femei, in functie de varsta.
Totodata, e bine ca doamnele sa aiba in vedere si rezerva ovariana scazuta odata cu inaintarea in varsta, care ingreuneaza considerabil aparitia sarcinii. La barbati, motivele sunt multiple, cum am aratat si in Infertilitate masculina: ce nu trebuie sa faci daca vrei copii I Despre FIV cu ICSI. De la bolile infectocontagioase ale copilariei, patologii post traumatice sau probleme genetice, pana la un mod de viata nesanatos prin: fumat, stres, poluare, conditii de lucru neprielnice. Singura metoda de prevenire a infertilitatii in cuplu sunt controalele si analizele regulate, efectuate o data pe an.
Solutii medicale exista pentru cuplul infertil
Procedurile de reproducere umana asistata medical sunt singura solutie medicala pentru cuplurile care nu pot concepe natural. Totul incepe cu o investigare completa a partenerilor pentru a vedea care sunt cauzele infertilitatii. Doar o diagnosticare corecta poate duce la tratamentul eficient.
Procedurile folosite sunt:
- inseminarea intrauterina cu lichid seminal de la sot sau donator;
- fertilizarea in vitro pentru cuplurile cu normospermie si ICSI, atunci cand exista o problema masculina.
Medicul curant este cel care trebuie sa faca o recomandare potrivita.
Cat costa FIV in cea mai buna clinica de fertilizare in vitro
Din 2015, statul deconteaza anual o suma variabila pentru procedurile de fertilizare in vitro, in conditii despre care discutam frecvent si care nu s-au schimbat de la reluarea Subprogramului National de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer. Oamenii ajung la noi pentru o astfel de procedura, ca o ultima solutie, in care isi pun toate sperantele. Cei mai multi au incercat ani la rand diferite metode, medicale sau nu, ceea ce inseamna ca sunt supusi unui stres emotional de lunga durata. Acesta este amplificat mai ales de imposibilitatea pacientilor de a acoperi cheltuielile. Toate detaliile despre criterii de eligibilitate, etape de parcurs si dosarul pe care il putem realiza impreuna pentru mai multe sanse, in Conditii pentru FIV gratuit: actualizare 2022.
Rata de reusita IUI versus FIV
Am reusit si aici, in Romania, sa avem o rata de succes similara celei din Uniunea Europeana. Dupa ani de studii si de modernizari, sansa de reusita pentru o procedura de fertilizare in vitro a ajuns la 35%, iar pentru o inseminare artificiala cu lichid seminal de buna calitate, 17%. Fiecare caz are particularitatile lui in functie de care aceste procente pot fi mai mici sau mai mari. Depinde doar de medic in ce masura poate maximiza sansele, printr-un diagnostic corect si indicatii terapeutice potrivite.
Stimularea ovariana se realizeaza cu ajutorul unei medicatii speciale, folosite pentru cresterea nivelului de estradiol peste valorile intalnite intr-un ciclu. Doar asa putem recruta foliculii necesari pentru a creste sansele unei proceduri de fertilizare.
Aceasta tehnica determina o dereglare hormonala minora, pe o perioada scurta de timp. Ca efecte, mentionam totusi riscul de aparitie a unor probleme mamare cum ar fi chistul sau fibromul mamar. Medicul are datoria sa explice toate aceste lucruri si sa ia cea mai buna decizie impreuna cu pacientul.
Consilierea psihologica si rolul ei
Infertilitatea este un subiect sensibil, oamenii isi pun toate sperantele in medicul lor. Atat el, cat si apropiatii cuplului diagnosticat infertil, joaca un rol definitoriu in acest demers. Tocmai de aceea este nevoie de sprijin din ambele parti.
Medicul, pe langa datoria de a trata cat mai bine pacientul, trebuie sa se plieze pe fiecare caz in parte. Nevoile sunt diferite, asteptarile se pot modifica de la o zi la alta, la fel si starea de spirit, si atunci trebuie sa fii pregatit sa ai raspunsuri pe care pacientii tai sa conteze. Daca tensiunile nu se pot rezolva prin aceste discutii, atunci se poate apela si la o consiliere specializata din partea unui psiholog.
Cea mai buna clinica de fertilizare in vitro din Romania
Una din 3 paciente obtine o sarcina dupa prima procedura de fertilizare in vitro. Dupa fiecare procedura, procentul cumulat de sarcini creste pana la 70-80%, daca vorbim despre 4-5 fertilizari. In cazul in care nu avem o sarcina dupa aceste etape, atunci sansele de reusita sunt foarte foarte mici. Intotdeauna este nevoie de o colaborare stransa medic-pacient. Noi, cei care lucram in domeniul reproducerii umane asistate, suntem responsabili de fiecare decizie, careia trebuie sa ii minimalizam riscurile si sa oferim cat mai multe sanse bazandu-ne pe experienta noastra si a echipei cu care lucram.
Daca va confruntati cu o problema de infertilitate, nu reusiti sa obtineti o sarcina sau doriti sa luati o decizie referitoare la forma de tratament pe care sa o urmati, puteti face o programare la 0766 536 553.
Buna ziua.
As dori o informatie.
Am 50 ani si sotul 62. Ne dorim copii si vrem sa incercam .
Am ramas insarcinata la 48 ani. Am pierdut sarcina la 3 luni si jumatate.
Cunosc prietene care au incercat la aceasta varsta si au reusit fara donanta.
Ce pot face?
E unica intrebare care o pot pune stiind raspunsul…dar dorindu-ne din suflet copio.
Buna ziua. Va recomandam un consult de infertilitate pentru a vedea care mai este rezerva dvs ovariana si a analiza si alti factori ce ar putea genera probleme de fertilitate. Specialistii nostri va stau la dispozitie pentru a determina, prin investigatii specificie, ce sanse mai sunt in cazul dvs de a obtine o sarcina cu material genetic propriu. Totodata, va pot recomanda solutia optima pentru a va indeplini visul. Ne puteti contacta la 0766 53 65 53 si vom stabili o programare pentru un consult in clinica noastra din sector 2, Bucuresti sau online, cu dr. Chadi Muheidli, daca locuiti in provincie sau in afara tarii.
Bună ziua la 48 de ani as mai putea beneficia de inseminarea în vitro
Buna ziua. Puteti apela la FIV, dar din cauza varstei nu mai puteti beneficia de decontarea procedurii prin Programul National. In functie de valoarea AMH si de alte investigatii de infertilitate, probabilitatea este de a apela la FIV cu ovocite donate in clinicile noastre partenere din Grecia. Specialistii nostri va stau la dispozitie, pentru un diagnostic de certitudine si o solutie optima este recomandat sa veniti la o consultatie de infertilitate. Daca sunteti din Bucuresti, va asteptam in bd Dacia, nr 101, sector 2 sau puteti discuta online cu dr Chadi Muheidli – https://www.daciamedicalcenter.ro/consultatie-online Pentru programari sunati la 0766 53 65 53
Buna ziua
Vreau sa va rog sa ma ajutati in legatura cu fertilizare in vitro si am niste cerinte care trebuie vorbit inaite de a face o programare la dvs si vreau sa stiu si costul .
Multumesc frumos.
Buna ziua. Pentru a discuta cu Dr. Chadi Muheidli, specialistul nostru in infertilitate si tehnici de reproducere umana asitata medical, puteti apela la ajutorul unei consultatii online. Costurile unei fertilizari in vitro pornesc de la 2900 euro si pot creste in functie de specificul fiecarui caz in parte. In prezent, puteti beneficia si de ajutorul de la stat de 15.000 lei pentru realizarea FIV, daca va incadrati in criteriile de eligibilitate. Contactati-ne la 0766 53 65 53 si va vom oferi mai multe detalii si va vom explica pasii pentru a discuta online cu Dr. Chadi Muheidli (consultatia este GRATUITA daca doriti sa discutati despre Programul national de decontare FIV 2023). Va multumim pentru interes!
Buna seara
Buna ziua. Cu ce va putem ajuta? Pentru suport medical, ne puteti suna si la 0766 53 65 53.
Bună ziua …întrebarea mea e cât ajunge Această procedură de Ferltirizare în vitro la un cabinet privat …
Menționez pt că nu am nici o asigurare
Buna ziua. Costurile pot varia in functie de procedura de fertilizare in vitro de care un cuplu / persoana infertila are nevoie. De exemplu, in clinica noastra, o procedura de FIV porneste de la 2900 euro si poate fi achitata in 2 rate egale – https://www.daciamedicalcenter.ro/oferte-investigatii-ginecologie sau prin credit bancar medical, gasiti aici detalii – https://www.daciamedicalcenter.ro/credit-pentru-fertilizare-in-vitro Pentru a determina la aceste costuri se poate adauga costul medicatiei, in functie de caz. Pentru a primi o consiliere de specialitate si recomandari cu acuratete, adaptate cazului dvs, va recomandam sa discutati cu specialistii nostri, fie in clinica (bd Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti) fie online – https://www.daciamedicalcenter.ro/consultatie-online Detalii si programari la 0766 53 65 53
Bună ziua as dori sa aflu niște răspunsuri am 37 de ani și nam rămas an sarcinata și soțul meu are 30 și ne dorim nespus de mul cum se procedează dorim o asemănare
Buna ziua. Va oferim cu drag suport daca veniti in clinica pentru a discuta in detaliu cazul dvs cu dr. Chadi Muheidli, medic primar ginecolog cu specializare in tehnicile de reproducere umana asistata medical. Va stam la dispozitie atat cu realizarea investigatiilor necesare identificarii cauzelor de infertilitate, cat si cu indicatia pentru FIV (daca este cazul) pentru a va putea inscrie in Programul National de crestere a natalitatii care ofera cuplurilor infertile 15.000 lei pentru medicatie si realizarea procedurii. Ne puteti suna la 0766 53 65 53 pentru a stabili o programare. Dr. Chadi Muheidli ofera si consultatii online de infertilitate daca locuiti in alt oras sau in afara tarii.
Buna seara.Avem și noi o întrebare.Am 43 de ani și soțul 48 în urmă unor probleme medicale nu am putut avea copii până acum.Acum e puțin mai bine și ne dorim mult.Cred că pe cale naturală nu mai este posibil dar prin fiv mai aveam șanse.Țin să mai menționez că până de curând am avut și un sterilet Mirena pentru că aveam și un ciclu ambundent și cu dureri care cauzaze și o anemie foarte mică dar corpul nu la acceptat și după 2și jumătate l-am expulzat după o sângerare ambundentă.Vă mulțumim.
Buna ziua! Solutii exista daca ne raportam doar la contextul varstei. Fara o consultatie, investigatii specifice si analizarea istoricului dvs medical nu va putem face recomandari exacte sau stabili un diagnostic, doar pe baza acestui mesaj online. Va recomandam un consult in clinica si o discutie in detaliu cu specialistii nostri in probleme de fertilitate pentru a analiza in detaliu optiunile: rezerva ovariana pentru sarcina pe cale naturala, FIV decontat prin Programul National sau FIV cu ovocite / embrioni donati in Grecia. Sunati la 0766 53 65 53 pentru o programare!
Bună ziua…am vaucherele de 10000si 5000 RON de la stat… Pentru FIV… De câți bani cu aproximație îmi mai trebuie.. Va mulțumesc
Buna ziua. Trebuie sa discutati acest aspect cu medicul curant de la care ati primit indicatia de FIV pentru inscrierea la programul national. Costurile difera in functie de clinica unde realizati procedura si de particularitatile cazului dvs, vi s-a recomandat sa efectuati de catre medic. Felicitari pentru aprobarea dosarului!
Bună seara am 43 ani, qm trompele legate și îmi mai doresc un copil credeți ca as mai putea avea copii?
Buna ziua. Dezlegarea trompelor este o procedura complexa, care presupune anumite riscuri pentru paciente. Astfel, posibilitatea de a realiza aceasta interventie depinde de fiecare caz, iar sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala dupa dezlegare sunt sub 10%, conform statisticilor. In contextul varstei, sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala scad considerabil. De aceea, va recomandam o consultatie de specialitate in clinica, un test AMH si alte investigatii de specialitate pentru a evalua sansele reale pe care le aveti sa obtineti o sarcina pe cale naturala. Secialistii nostri va stau la dispozitie pentru a vedea daca se poate realiza dezlegarea trompelor sau daca veti primi indicatie de Fertilizare in Vitro. In functie de caz, veti discuta cu acestia costurile implicate si pasii pe care ii aveti de facut, in ambele situatii. Ne puteti suna la 0766.53.65.53 daca doriti o programare.