Ciclul menstrual neregulat impiedica sarcina. Care sunt cauzele care il provoaca

ciclu menstrual neregulat cauze

Cele mai multe dintre femei au perioade menstruale, cu aproximatie, la fiecare 28 de zile. Durata lor este cuprinsa intre patru pana la sapte zile pe luna. In realitate, ciclurile menstruale normale pot varia de la 21 de zile la 35 de zile, cu o durata medie de 29 de zile. Desi nu provoaca probleme de sanatate, o menstruatie neregulata poate provoca probleme de fertilitate si imposibilitatea obtinerii unei sarcini. Exista insa o serie de factori care provoaca un ciclu menstrual neregulat. Printre ei se numara stresul, nivelurile hormonale, anumite afectiuni sau tratamente. Poti afla mai multe despre ele din continuarea acestui articol.

Vorbim despre ciclul menstrual neregulat in situatiile in care:

  • se manifesta la mai putin de 21 de zile sau la mai mult de 35 de zile;
  • lipseste timp de trei sau mai multe perioade consecutive;
  • fluxul menstrual este mai intens sau mai redus decat de obicei;
  • perioadele dureaza mai mult de sapte zile;
  • durata de timp dintre cicluri variaza cu mai mult de noua zile. De exemplu, un ciclu este de 28 de zile, urmatorul este de 37 de zile si urmatorul este de 29 de zile.

Medicii dau asigurari ca este normal sa prezinti usoare variatii ale lungimii ciclului menstrual sau sa ai o perioada mai grea si una mai usoara in ceea ce priveste fluxul menstrual.

Afectiuni ce pot cauza un ciclu menstrual neregulat

Exista insa o serie de afectiuni medicale care genereaza menstruatii neregulate. Printre ele se numara:

  • amenoree: este o afectiune in care menstruatia s-a oprit complet. Absenta unei menstruatii timp de 90 de zile sau mai mult este considerata anormala, cu exceptia cazului in care esti insarcinata, alaptezi sau esti la menopauza, care apare intre 45 si 55 de ani. Despre ea poti afla mai multe din articolul urmator: Menopauza, perioada care pune punct vietii fertile | Schimbari si nevoi
  • Oligomenoree: este afectiunea in care menstruatia apare rar. Pot trece mai mult de 35 de zile intre menstruatii sau intr-un an exista doar sase pana la opt perioade.
  • Dismenoree: este termenul medical pentru perioadele menstruale dureroase, insotite de crampe severe.
  • Sangerare uterina anormala: aceasta se manifesta intre perioadele lunare, ca o sangerare prelungita sau cu un flux abundent.

Dincolo de aceste afectiuni, exista si alte cauze ale unui ciclu menstrual neregulat precum stresul sau alte existenta altor boli, precum:

  • endometrioza;
  • boala inflamatorie pelvina;
  • Sindromul ovarului polichistic;
  • insuficienta ovariana primara;
  • tulburari ale tiroidei sau ale glandei pituitare;
  • tulburari de sangerare;
  • cancer uterin sau cancer ovarian.

Iata in ce consta fiecare dintre bolile enumerate mai sus:

endometrioza

Apare atunci cand tesutul endometrial creste in afara uterului. Tesutul se ataseaza adesea de ovare sau trompele uterine. Endometrioza poate provoca sangerari anormale, crampe sau dureri severe inainte si in timpul menstruatiei.

Boala inflamatorie pelvina

Este o infectie bacteriana care afecteaza sistemul reproducator feminin. De obicei, este cauzata de o infectie cu transmitere sexuala netratata. Bacteriile intra in vagin si se raspandesc in uter si tractul genital superior. Poti afla care sunt simptomele pe care le produce din articolul Anexita: de la o infectie tratabila la infertilitate.

ciclu menstrual neregulat infertilitate

Sindromul ovarului polichistic

Apare atunci cand ovarele produc cantitati mari de androgeni, care sunt un tip de hormon. Acest hormon previne sau intarzie ovulatia, provocand menstruatii neregulate sau chiar oprirea completa a ei.

Insuficienta ovariana primara

Afectiunea apare la femeile sub 40 de ani ale caror ovare nu functioneaza asa cum ar trebui, provocand menstruatii neregulate. Poate aparea in timpul tratamentului pentru cancer, respectiv al chimioterapiei si radioterapiei sau daca ai anumite afectiuni autoimune.

Despre insuficienta ovariana primara, poti afla mai multe din explicatiile oferite in videoul urmator de dr. Chadi Muheidli, specialist in infertilitate la Dacia Medical Center:

Tulburari ale tiroidei sau ale glandei pituitare

Hipotiroidismul (tiroida subactiva), hipertiroidismul (tiroida hiperactiva) si alte tulburari ale tiroidei sau ale glandei pituitare afecteaza hormonii. Acest lucru face ca menstruatia sa fie neregulata.

Tulburari de sangerare

Este posibil sa ai sangerari menstruale abundente daca suferi de o tulburare a sangelui sau de coagulare a sangelui. Pentru pacientele care se confrunta cu aceasta problema, noi, la Dacia Medical Center, le punem la dispozitie un medic primar hematolog. Datorita experientei sale, poate identifica, diagnostica si recomanda tratament personalizat pentru orice fel de afectiune din aceasta zona. Daca te numeri printre aceste paciente, te poti programa chiar acum 0766 536 553.

Cancer uterin sau cancer ovarian

Anumite tipuri de cancer pot afecta perioada menstruala a unei persoane. Modificarile pot include sangerari care sunt mai abundente decat de obicei sau lipsa menstruatiei.

ciclu menstrual neregulat

Factori ai stilului de viata, cauze ale unui ciclu menstrual neregulat

Pe langa aceste afectiuni, exista o serie de factori care tin de stilul de viata si care produc cicluri menstruale neregulate. Printre ei se numara:

  • stresul;
  • luarea sau pierderea unei diferente semnificative de greutate;
  • antrenamente fizice care au ca rezultat reducerea foarte mult a cantitatii de grasime corporala;
  • virusi sau alte boli.

Un ciclu menstrual neregulat ar mai putea fi cauzat si de alaptare sau anumite medicamente precum:

  • pilule anticonceptionale: majoritatea lor contine o combinatie de hormoni. Pastilele previn sarcina, impiedicand ovarele sa elibereze ovule. Utilizarea sau renuntarea la pilulele contraceptive poate afecta menstruatia. Este posibil sa ai menstruatii neregulate sau deloc timp de pana la sase luni dupa intreruperea contraceptivelor;
  • medicamente, cum ar fi steroizi sau medicamente anticoagulante;
  • avort spontan sau sarcina extrauterina.

Punerea diagnosticului de ciclu menstrual neregulat

Daca constati schimbari in ciclul menstrual, ar fi bine sa incepi sa tii evidenta perioadelor, respectiv cand incep si cand se termina. De asemenea, observa-ti simptomele, cantitatea de flux sau daca ai crampe, sangerari intre menstruatii sau elimini cheaguri mari. Toate aceste informatii sunt utile pentru a le furniza medicului, atunci cand ajungi la cabinet. Pentru a diagnostica un ciclu menstrual netregulat, medicul iti va pune intrebari legate de acesta, dar si de istoricul tau medical. Iti va efectua o examinare fizica, apeland si la investigatii precum:

  • ecografie pelviana: cu ajutorul ei, se pot detecta sangerari neregulate din cauza fibromului uterin, polipilor sau a unui chist ovarian.
  • Biopsie endometriala: consta in preluarea unei probe de tesut din mucoasa uterului, de catre medic. Investigatia poate ajuta la diagnosticarea endometriozei, a dezechilibrelor hormonale sau a celulelor precanceroase.
  • Histeroscopie: este o procedura care permite medicului sa verifice interiorul uterului, pentru a diagnostica si trata anumite cauze ale sangerarii anormale. Pentru a veni in sprijinul pacientelor, noi, la Dacia Medical Center, practicam un tarif avantajos pentru aceasta investigatie. Si asta tocmai pentru a le ajuta pe femei sa primeasca diagnosticul corect si implicit, tratamentul corespunzator.

Ciclul menstrual neregulat si problemele de fertilitate

Pe termen lung, ciclul menstrual neregulat poate avea un impact serios asupra sanatatii femeii. Este strans legat de problemele de fertilitate.

ciclu menstrual neregulat infertilitate

Daca ovulatia nu apare in fiecare luna, este destul de greu ca femeia sa ramana insarcinata pe cale naturala. Ovulatia trebuie monitorizata si efectuate teste prin care sa sa fie gasita solutia optima pentru a obtine sarcina. Menstruatia neregulata este un motiv serios pentru a merge la un control de specialitate.

Totodata, si stresul are un rol important in imposibilitatea obtinerii sarcinii. El produce schimbari inclusiv la nivel fiziologic. Legatura intre stres si fertilitate este destul de puternica. De ce? Pentru ca la baza stresului se afla frica, iar frica produce adrenalina. In timpul contactului sexual, adrenalina inhiba oxitocina – cunoscut si sub numele de hormonul fericirii, iar oxitocina ajuta la absorbtia lichidului seminal. Astfel, stresul este legat de fertilitate.

O alta forma de tratament pentru reglarea ciclului menstrual neregulat este administrarea pilulelor contraceptive. Este important ca anticonceptionalele sa fie prescrise de catre medicul ginecolog. Prescrierea lor se face in urma unor analize de sange si in functie de particularitatile fiecarei paciente.

Concret, indiferent daca te confrunti cu un ciclu menstrual neregulat, infertilitate sau ai nevoie de o metoda contraceptiva, te poti adresa specialistilor Dacia Medical Center. Te poti programa la 0766 536 553, iar un medic cu experienta se va ocupa de rezolvarea problemei tale de sanatate.

sursa: my.clevelandclinic.org

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux