Cele mai frecvente complicatii care pot aparea in cazul nasterii naturale si cum poti sa le previi

travaliu prelungit

Oricat de pregatita te simti pentru travaliu, in timpul nasterii vaginale pot aparea complicatii neprevazute. Sigur ca acestea nu sunt un motiv de teama. Ele trebuie cunoscute, iar o echipa cu experienta poate face fata cu succes majoritatii situatiile aparute. In articolul de mai jos, detaliem cele mai frecvente complicatii ale travaliului si posibile abordari ale acestora. Tot ce trebuie sa faci este sa te informezi din surse sigure, sa discuti cu medicul curant si sa ai incredere ca totul va fi bine.

Travaliul poate progresa lent

In timpul nasterii, medicul ofera constant informatii despre cum progreseaza travaliul, despre cat s-a dilatat colul uterin si cat de mult a coborat copilul. In situatia in care colul uterin nu se dilata suficient, contractiile incetinesc ori s-au oprit, este posibil ca travaliul sa nu progreseze asa cum ar trebui sau cum ar fi de asteptat.

Primul lucru pe care il poti face in acest caz, desi poate parea dificil, este sa ramai calma. Anxietatea nu e deloc cel mai bun prieten in aceste momente. Ai langa tine o echipa de specialisti care probabil ca s-au mai confruntat cu astfel de situatii si care vor gasi abordarea si indicatiile potrivite situatiei tale medicale.

dureri nastere

De ajutor pentru gestionarea acestei situatii pot fi modificarea pozitiei actuale cu una in care sa te simti confortabil si miscarea. Contractiile pot fi “incurajate” cu un dus cu apa calda. Apa poate reduce semnificativ durerile din timpul contractiilor. De asemenea, apa calda si masajul spatelui ajuta corpul sa se relaxeze. Este cunoscut faptul ca hidroterapia ajuta la grabirea procesului de dilatare a colului uterin si la un travaliu mai scurt.

In situatia in care aceste tehnici nu sunt de ajutor, medicul poate recomanda medicamentatie – pentru a creste contractiile si a accelera travaliul. In unele situatii, poate fi necesara cezariana.

Pozitia neobisnuita a fatului, printre posibilele complicatii ale travaliului

Aproximativ 97% dintre bebelusi se nasc cu capul inainte. Dar exista si situatii in care pozitia fatului este neobisnuita. Majoritatea bebelusilor se vor intoarce in timpul travaliului. Daca un bebelus nu se intoarce, este necesara interventia medicului pentru a facilita expulzia.

gravida durere travaliu

Pentru ca nasterea bebelusului sa nu creeze surprize neplacute, este indicat ca, in timpul sarcinii, investigatiile sa fie efectuate in perioadele indicate si in aceeasi clinica, pentru ca rezultatele sa fie relevante. Importanta este si experienta medicului care monitorizeaza sarcina si asista nasterea.

Prezentatie pelviana franca sau completa

Ingrijorator este, asadar, momentul in care un copil are fundul sau picioarele inainte, si nu capul. Un studiu din Australia indica faptul ca aproximativ 3-4% dintre bebelusi au capul in partea superioara a uterului, cu picioarele fie intinse in sus in fata corpului, fie indoite din genunchi si incrucisate, iar talpile aproape de fese, pana la inceperea travaliului.

Uneori, se poate discuta despre proceduri ce pot fi realizate de medici pentru a facilita nasterea, la care se adauga o monitorizare extrem de atenta a mamei si a copilului. Daca totusi bebelusul ramane intr-o pozitie riscanta pentru nasterea naturala, poate fi recomandata nasterea prin operatie cezariana.

Sarcina multipla, probabilitate crescuta pentru complicatii ale travaliului

Atunci cand exista mai mult de un copil, travaliul poate fi prematur. Cand s-a nascut ultimul copil, placenta (sau placentele) este expulzata in mod obisnuit. Daca bebelusii sunt prematuri, este posibil sa aiba nevoie de ingrijire suplimentara la nastere, dar si pentru cateva zile sau saptamani dupa aceea. Sarcina gemelara necesita o conduita putin diferita in timpul ei, dar mai ales la nastere, asa ca subiectul are nevoie de detalii suplimentare, pe care le puteti citi in Nasterea in sarcina gemelara: vaginala sau cezariana. Care este cea mai buna alegere pentru sanatatea bebelusilor.

durere travaliu

Ingrijorare cu privire la starea bebelusului

Uneori, pot exista ingrijorari cu privire la faptul ca bebelusul este stresat in timpul travaliului. Semnele includ:

  • inima bebelusului bate lent sau neobisnuit;
  • schimbari la nivelul intestinului, vazute ca un fluid negru-verzui numit „meconium” in fluidul din jurul copilului;
  • Daca un bebelus nu pare ca se descurca tocmai grozav, frecventa cardiaca este de obicei monitorizata. Daca este necesar, bebelusul poate fi ajutat prin folosirea forcepsului sau o interventie prin cezariana.

Hemoragia postpartum

Hemoragia postpartum este o complicatie care poate aparea dupa nastere, dar este mai putin frecventa. Pierderea de sange in timpul nasterii este considerata normala. Hemoragia postpartum este, asadar, o sangerare excesiva din vagin dupa momentul nasterii.

Exista doua tipuri de hemoragie postpartum, in functie de momentul in care are loc sangerarea:

  • primara sau imediata – sangerare care apare in 24 de ore de la nastere;
  • secundar sau intarziat – sangerare care apare dupa primele 24 de ore, pana la 6 saptamani dupa nastere.

In functie de tipul de hemoragia postpartum, cauzele includ:

  • contractie slaba a uterului dupa nasterea bebelusului (atonie uterina);
  • o parte a placentei a ramas in uter;
  • infectie a membranei care acopera uterul (endometrita).
complicatii ale travaliului

Pentru a preveni aceasta situatie, exista anumite abordari terapeutice care stimuleaza contractiile si ajuta la impingerea placentei in afara. Personalul medical monitorizeaza atent o astfel de situatie, ceea poate insemna o sedere mai lunga in spital.

Indiferent de situatiile cu care ne confruntam, o buna comunicare cu echipa care a monitorizat sarcina si care asista nasterea, este un prim pas pentru prevenirea posibilelor complicatii ale travaliului. Complicatii neprevazute pot aparea si dupa nastere, nu doar in timpul ei. Despre cele mai frecvente neplaceri despre care este sa stii, poti citi in articolul Complicatii dupa sarcina, la ce trebuie sa ma astept.

Recomandarea noastra este sa alegi un medic si o unitate medicala inca din preconceptie, astfel incat istoricul medical si evolutia sarcinii sa fie bine cunoscute la nastere. Iti punem la dispozitie o intreaga echipa de specialisti, cu optiunea de a naste in spitale de stat si private, in functie de dorinta ta. Suna acum la 0766.536.553 pentru programare!

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Daca iei in calcul sa iti aduci pe lume copilul printr-o nastere in apa, asigura-te ca vei fi asistata de un medic cu experienta. El te va ajuta in travaliu si nastere, dar e foarte important sa poata interveni prompt in cazul in care lucrurile nu decurg conform planului. Indiferent de metoda de nastere, in timpul travaliului pot aparea situatii neprevazute care sa puna in pericol atat viata bebelusului, cat si a gravidei. Afla mai multe despre acestea din articolul Cele mai frecvente complicatii care pot aparea in cazul nasterii naturale si cum poti sa le previi. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux