De ce intarzie menstruatia: de la cauze simple si usor de gestionat la situatii complexe

cauze menstruatie intarziata

Desi ai un test de sarcina negativ si stii ca nu esti insarcinata, te-ai putea confrunta cu perioade in care menstruatia sa iti intarzie, aparent, fara niciun motiv. In realitate, exista o multime de cauze pentru care ciclul menstrual iti vine mai tarziu. Printre ele ar putea fi stresul, exercitiile fizice intense, urmarea unui tratament medicamentos sau o serie de afectiuni, despre care poti afla din continuarea acestui articol.

Daca menstruatia intarzie cateva zile, de obicei, nu este un motiv de ingrijorare. In schimb, o intarziere de cateva saptamani poate indica prezenta unei afectiuni. In cazul in care nu ai nicio afectiune care sa iti afecteze perioada menstruala, aceasta ar trebui sa inceapa in decurs de 21 pana la 35 de zile de la ultimul ciclu menstrual.

Perioadele regulate pot varia insa. De exemplu, daca ciclul tau obisnuit venea la 28 de zile, ai ajuns in ziua 29 si nu ai inca menstruatie, perioada este considerata una intarziata. O astfel de intarziere nu ar trebui sa fie un motiv imediat de ingrijorare, pentru ca variatii ale menstruatiei de la o luna la alta pot aparea din diverse motive. Daca intarzierea este una ce ajunge la cateva saptamani, cel mai bine ar fi sa mergi la medic pentru a identifica cauza. Te poti programa la un specialist cu experienta al Dacia Medical Center, la 0766 536 553, pentru a putea diagnostica si trata din timp orice afectiune, dar si pentru a preveni riscurile.

boli menstruatie intarziata

Iti prezentam in continuare cele mai intalnite cauze pentru care menstruatia poate intarzia.

Stresul, cauza pentru menstruatie intarziata

Sistemul de raspuns al organismului la stres este inradacinat in zona creierului ce poarta numele de hipotalamus. Cand nivelul de stres atinge un varf, creierul comanda sistemului endocrin sa-ti inunde corpul cu hormoni. Acesti hormoni suprima functiile care nu sunt necesare pentru supravietuire, inclusiv pe cele ale sistemului tau reproducator. Daca esti foarte stresata, corpul tau poate suspenda temporar ovulatia. La randul sau, lipsa ovulatiei poate intarzia menstruatia.

Sindromul ovarelor polichistice si menstruatie intarziata

Sindromul ovarelor polichistice genereaza un dezechilibru al hormonilor reproductivi. Multe femei afectate de acest sindrom nu ovuleaza in mod regulat. Ca urmare, menstruatia ar putea sa fie mai usoara sau mai grea decat perioadele unei femei care nu sufera de ovare polichistice. De asemenea, afectiunea ar putea duce la disparitia cu totul a ciclului menstrual.

De asemenea, femeile cu sindromul ovarelor polichistice ar putea sa mai aiba si simptome precum:

  • par facial si corporal in exces sau aspru;
  • acnee pe fata si pe corp;
  • rarirea parului;
  • cresterea in greutate sau pierderea in greutate;
  • aparitia de pete pe piele, adesea pe pliurile gatului, inghinale si sub sani;
  • infertilitate.

Despre aceasta afectiune ginecologica, poti afla mai multe din articolul Ovarele polichistice, risc de infertilitate si afectiuni cardiace.

Posibila menstruatie intarziata, posibil efect al folosirii pilulei contraceptive

De obicei, pilula contraceptiva are ca efect si reglarea menstruatiei. Cu toate acestea, uneori poate avea efectul opus, mai ales in primele luni de utilizare.

lipsa menstruatiei

In mod similar, atunci cand opresti administrarea pilulei contraceptive, poate dura cateva luni pentru ca ciclul tau menstrual sa revina la normal. Pe masura ce corpul tau revine la nivelurile hormonale initiale, s-ar putea ca menstruatia sa-ti lipseasca timp de cateva luni.

De asemenea, daca utilizezi o alta metoda contraceptiva hormonala, cum ar fi un dispozitiv intrauterin, un implant sau o injectie, este posibil ca menstruatia sa se opreasca complet.

Perimenopauza

Perimenopauza este o alta cauza a intarzierii menstruatiei. Este perioada care duce la tranzitia catre menopauza. De obicei, incepe in jurul varstei de 45 de ani. Perimenopauza poate dura cativa ani inainte ca menstruatia sa se opreasca complet.

Primul semn al perimenopauzei ar putea fi pierderea totala a unor perioade menstruale, urmate de revenirea lor. Concret, ciclul menstrual poate sa lipseasca o luna intreaga, pentru ca in urmatoarele trei luni, de exemplu, sa vina regulat.

Menopauza precoce

Menopauza precoce, cunoscuta si sub numele de insuficienta ovariana prematura, apare atunci cand ovarele nu mai functioneaza, inainte ca tu sa implinesti 40 de ani. Despre aceasta etapa a vietii, poti afla mai multe informatii din articolul Menopauza, perioada care pune punct vietii fertile | Schimbari si nevoi.

Cand ovarele tale nu functioneaza asa cum ar trebui, ele inceteaza sa produca mai multi hormoni, inclusiv estrogen. Pe masura ce nivelurile de estrogen scad la nivelurile minime, vei incepe sa experimentezi simptomele menopauzei.

menstruatie intarziata

Menstruatiile intarziate sau absente pentru luni la rand pot fi un semn al menopauzei precoce. Tot acum, poti experimenta:

  • bufeuri;
  • transpiratii nocturne;
  • probleme cu somnul;
  • uscaciunea vaginala;
  • probleme in a ramane insarcinata;
  • scaderea dorintei sexuale;
  • tulburari de dispozitie sau modificari ale dispozitiei.

Menstruatie intarziata, semn al unei afectiuni a tiroidei

Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata in zona gatului. Ea produce hormoni care ajuta la reglarea multor activitati din corpul tau, inclusiv ciclul menstrual. Exista mai multe afectiuni ale tiroidei comune, inclusiv hipotiroidismul si hipertiroidismul. Atat hipotiroidismul, cat si hipertiroidismul iti pot afecta ciclul menstrual si pot cauza disconfort, dar este mai probabil ca hipertiroidismul sa provoace menstruatii intarziate. Uneori, menstruatia poate disparea timp de cateva luni.

Alte simptome ale unei probleme cu tiroida includ:

  • palpitatii cardiace;
  • modificari ale apetitului;
  • modificari inexplicabile ale greutatii;
  • nervozitate sau anxietate;
  • tremurari usoare ale mainilor;
  • oboseala;
  • probleme cu somnul.

Afectiuni cronice

Anumite probleme cronice de sanatate, in special boala celiaca si diabetul, sunt uneori asociate cu menstruatiile neregulate. Boala celiaca este o boala autoimuna care iti afecteaza sistemul digestiv. Cand persoanele cu boala celiaca mananca produse ce contin gluten, sistemul lor imunitar reactioneaza atacand mucoasa intestinului subtire. Cand intestinul subtire este deteriorat, afecteaza capacitatea organismului de a absorbi nutrientii din alimente. Acest lucru poate duce la malnutritie, care afecteaza productia normala de hormoni si duce la pierderea menstruatiei sau a perioadelor neregulate.

stres si menstruatie intarziata

De asemenea, femeile care au diabet zaharat de tip 1 si tip 2 s-ar putea confrunta, de asemenea, cu o menstruatie neregulata sau absenta. Acest lucru se intample doar daca nivelul zaharului din sange nu este gestionat.

Stilul de viata, factor in intarzierea menstruatiei

Un stil de viata haotic poate duce la intarzierea menstruatiei. Program de munca prelungit sau in ture extreme, situatii in care se trece brusc de la munca de zi la cea de noapte, toate pot provoca dereglari. La fel se intampla si cand e vorba de diete alimentare extreme. La femeile cu greutate prea mare pot fi schimbari in ciclurile hormonale care chiar pot opri menstruatia. Daca nu exista suficienta grasime in organism, se poate intampla acelasi lucru.

Sarcina, principalul motiv pentru intarzierea menstruatiei

Aparitia unei sarcini provoaca disparitia menstruatiei. Cea mai simpla metoda pentru a afla cauza este efectuarea unui test de sarcina. In cazul unui rezultat pozitiv, este recomandat un consult. Daca e negativ, testul poate fi repetat dupa o saptamana. In cazul in care testul ramane negativ, iar menstruatia tot lipseste, femeia ar trebui sa faca un control ginecologic. O alta situatie in care o femeie se poate confrunta cu intarzierea menstruatiei este in perioada in care alapteaza.

Daca si tu te confrunti cu intarzierea menstruatiei sau perioade in care aceasta lipseste sau vrei sa ramai insarcinata si nu reusesti din aceasta cauza, cel mai bine ar fi sa te programezi la medic. Te poti programa la un specialist al Dacia Medical Center, la 0766 536 553, care va identifica cauza, dar cel mai important este faptul ca vei exclude orice risc legat o posibila afectiune.

sursa: healthline.com

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] psihotrope si narcotice pot avea un efect negativ asupra menstruatiei si o pot opri de tot. Citeste aici si despre alte cauze ale […]

Bună am 44 de ani și nu mai am ciclu de de un an ma puteți ajuta cu ceva?

Buna ziua. Daca veniti in clinica la un consult de specialitate, medicii nostri vor putea pune un diagnostic in urma investigatiilor realizate (daca este vorba de menopauza sau alta afectiune) si va vor oferi solutia optima. Ne puteti suna la 0766 53 65 53 pentru o programare.

încă nu mi-a venit ciclul

Buna ziua! Fara o consultatie si investigatii specifice nu va putem face recomandari sau stabili un diagnostic, doar pe baza acestui mesaj online. Va recomandam un test Beta HCG in evolutie la 48 de ore, care are o precizie foarte mare in depistarea sarcinii. Va stam la dispozitie daca puteti ajunge la noi in clinica: bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Programari la 0766 53 65 53.

5
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux