Diabetul gestational, boala ascunsa care iti poate afecta sarcina

diabet gestational valoare

Sarcina vine la pachet cu un munte de fericire, dar si cu modificari ale organismului care nu sunt mereu de bun augur. O provocare pentru gravide este aparitia unei afectiuni cunoscuta drept diabet gestational. Riscul major atunci cand ne confruntam cu diabet gestational este decesul fatului, intrauterin sau imediat dupa nastere. Care sunt semnele diabetului si cum poti sa reduci riscurile, iti explicam acum.

La fel ca alte tipuri de diabet, cel gestational afecteaza modul in care celulele utilizeaza glucoza si astfel determina cresterea zaharului din sange. Aceasta poate afecta sarcina si sanatatea copilului.

Stim ca suna dramatic, dar confruntarea cu un diabet gestational nu este chiar atat de tragica. De ce? Pentru ca el poate fi tinut sub control prin consumul de alimente sanatoase, exercitii fizice si, doar daca este necesar, urmarea unui tratament prescris de medic.

Diabet gestational: cauze

Totul porneste de la echilibru, cel al hormonilor, pentru ca diabetul gestational este in stransa legatura cu activitatea lor. In mod normal, ei actioneaza pentru a mentine sub control nivelul zaharului din sange.

In timpul sarcinii, nivelul hormonilor se schimba, ceea ce face dificil pentru organism sa proceseze eficient zaharul din sange si duce la cresterea lui.
Pana sa ajunga sa se bucure de bebelusii lor, unele gravide trebuie sa stie ca ele sunt predispuse la aparitia acestei afectiuni.

semne diabet gestational

Factorii de risc pentru diabetul gestational includ:

  • supraponderabilitatea si obezitatea;
  • lipsa activitatii fizice;
  • diabetul gestational anterior;
  • sindromul ovarului polichistic;
  • diabetul unui alt membru al familiei;
  • nasterea anterioara a unui bebelus care cantarea mai mult de 4 kilograme.

Simptome ascunse pentru diabet gestational

Spunem simptome ascunse pentru ca in cele mai multe cazuri diabetul gestational nu provoaca simptome vizibile, in afara de cresterea setei si urinarea frecventa. Asadar, ceea ce poate face o viitoare mamica pentru a preveni problemele cauzate de aceasta afectiune este sa solicite asistenta medicala din timp, adica de la primele semne ale sarcinii. Astfel incat medicul sa poata verifica riscul de diabet gestational, impreuna cu starea generala de sanatate, pe toata durata sarcinii.

Este posibil ca un diabet gestational sa isi faca aparitia in ultimele 3 luni de sarcina, insa atat timp cat medicul va monitoriza nivelul zaharului din sange si starea de sanatate a viitorului bebelus, totul va fi bine.

Evident ca este foarte important si regimul alimentar al mamei. Stim ca este o perioada in care gravidele au multe pofte, dar pentru sanatatea ei si a viitorului bebelus, ar fi bine sa le satisfaca doar pe cele sanatoase.

Diabetul gestational, complicatii pentru mama si fat

Diabetul gestational poate provoca probleme pentru gravida si pentru viitorul bebelus, dar sa le luam pe rand.

diabet gestational

Complicatii care pot afecta mama

In cazul femeii insarcinate, diabetul gestational poate creste riscul de:

  • hipertensiune arteriala si preeclampsie (o complicatie grava a sarcinii care provoaca tensiune arteriala crescuta si alte simptome care pot ameninta viata mamei si a bebelusului);
  • nastere prin cezariana (poate impiedica nasterea naturala, lasand ca singura alternativa cezariana);
  • diabet gestational care se poate dezvolta si in cazul unei viitoare sarcini;
  • aparitia diabetului de tip 2, odata cu inaintarea in varsta.

Complicatii care pot afecta fatul si viitorul bebelus

Diabetul gestational supune viitorul bebelus unui risc crescut de:

  • greutate excesiva la nastere – nivelul mare de zahar din sangele gravidei poate face ca bebelusii sa creasca prea mult si astfel sa se blocheze in canalul de nastere, sa aiba leziuni la nastere sau sa aiba nevoie de o nastere prin cezariana;
  • nastere prematura – diabetul gestational poate creste riscul de travaliu precoce si de nastere inainte de data scadenta.
  • dificultati de respiratie – bebelusii nascuti prematur din mame cu diabet gestational pot prezenta sindromul de detresa respiratorie, o afectiune care ingreuneaza grav respiratia;
  • scadere a zaharului din sange (hipoglicemie) – uneori, bebelusii mamelor cu diabet gestational au hipoglicemie la scurt timp dupa nastere. Episoadele severe de glicemie scazuta pot provoca convulsii;
  • obezitatea si diabetul de tip 2. Bebelusii mamelor care au diabet gestational au un risc mai mare de a dezvolta obezitate si diabet de tip 2 odata cu trecerea anilor.
  • decesul fatului. Moartea copilului inainte sau imediat dupa nastere este de departe cea mai grava urmare a diabetul gestational netratat.

Diabet gestational: prevenire

Alimentatia sanatoasa

Alegeti alimente bogate in fibre, dar sarace in grasimi si calorii. Concentrati-va pe fructe, legume, cereale integrale si lactate fermentate, dar totul cu limita si cu portii masurate. De evitat sunt bauturile carbogazoase, dulciurile rafinate, mezelurile si produsele de tip fast-food si de patiserie.

tratament diabet gestational

Ramaneti active

Miscarea inainte si in timpul sarcinii va pot ajuta sa va protejati de aparitia diabetului gestational. Asta nu inseamna ca trebuie sa mergeti zilnic la sala de fitness. Va sugeram cateva alternative placate si usoare de miscare:

  • o plimbare in care sa faceti la 10.000 de pasi pe zi;
  • 30 de minute de inot;
  • o ora de yoga pentru gravide;
  • o ora de pilates pentru gravide;
  • o plimbare usoara cu bicicleta (doar la inceputul sarcinii).

Echilibrarea greutatii in sarcina

Cresterea in greutate in timpul sarcinii este normala, dar prea multe kilograme adunate intr-un timp foarte scurt (ca urmare a poftelor alimentare) poate creste riscul de diabet gestational. Poti citi mai multe in Greutatea mamei in sarcina.

Asadar, nu faceti excese alimentare sub pretextul: Cere bebelusul. El nu cere nimic in timpul sarcinii, ci va cere abia dupa ce va veni pe lume si va incepe sa creasca. Despre alte riscuri si complicatii ale sarcinii, am scris in Afectiuni sare pun sarcina in pericol, cum ne protejam.

Daca te confrunti cu simptome pentru diabet gestational ori vrei sa ne adresezi o intrebare, lasa-ne un comentariu sau scrie-ne un mesaj. Cei mai buni specialisti sunt aici pentru a-ti raspunde!

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] cand exista o cauza materno-fetala care ar putea explica aparitia hidramniozei, cum ar fi diabetul gestational sau o infectia, va fi tratata cauza. In cazul hidramniozei cronice, tratamentul consta, inainte de […]

[…] Sunt multe cazuri, insa, in care femeia insarcinata cu doi sau mai multi feti este diagnosticata cu diabet gestational. Chiar daca, de regula, boala dispare dupa nastere, ea trebuie depistata si tratata la timp, pentru […]

[…] Diabetul gestational este o boala temporara, care se dezvolta in jurul saptamanilor 24-28 ale sarcinii, iar dupa nastere dispare. Chiar daca glicemia revine la normal, e semn ca mama are un risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 2 de-a lungul vietii. Predispuse la aceasta boala sunt femeile obeze, cele care au fost diagnosticate cu sindromul ovarului polichistic, cele care au rude de gradul 1 cu diabet, precum si cele care au nascut anterior un copil cu o greutate de peste 4,5 kilograme. Poti afla mai multe informatii despre aceasta afectiune ce poate aparea atunci cand esti gravida in articolul Diabetul gestational, boala ascunsa care iti poate afecta sarcina. […]

[…] multe informatii despre aceasta afectiune cu care te poti confrunta cand esti gravida in articolul Diabetul gestational, boala ascunsa care iti poate afecta sarcina […]

[…] La polul opus, dimensiuni mai mari decat cele considerate normale pentru o anumita perioada a sarcinii ar putea fi un semn ca mama are o problema de sanatate, cum ar fi diabetul gestational. Poti afla mai multe despre aceasta afectiune din articolul Diabetul gestational, boala ascunsa care iti poate afecta sarcina. […]

[…] are o sarcina cu risc, suferind de afectiuni precum diabet gestational sau […]

[…] Sarcina la 40 de ani – fie ca este vorba de primul copil sau al treilea – este considerata o sarcina cu risc. Femeile de 40 de ani prezinta un risc crescut de complicatii si afectiuni cronice in timpul sarcinii. Vorbim despre hipertensiune arteriala sau diabet gestational, cu detalii in Diabetul gestational, boala ascunsa care iti poate afecta sarcina. […]

7
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux