Sarcina este una dintre putinele experiente din viata ce pot fi frumoase si alarmante, in acelasi timp. Pe de o parte, schimbarile fizice impresionante pot consolida ideea de cat de minunat este sa fii gravida, insa exista, de multe ori, situatii cand sarcina nu este tocmai usoara. O gravida poate resimti diferite tipuri de dureri in sarcina, de la usoare la dureri care te trimit la unitatea de primiri urgente.
Disconfortul de la inceputul sarcinii
Dupa ce au ramas insarcinate, femeile pot resimti dureri usoare la nivelul sanilor si crampe precum celor din timpul perioadei menstruale. Desi este normal sa apara crampe abdominale timpuriu in sarcina, este esential sa va adresati medicului daca durerile sunt severe sau sunt insotite de sangerari vaginale. Acestea pot fi indicatorul unei sarcini extrauterine sau al unui avort spontan.
Dureri in trimestru II si III de sarcina
Pe masura ce bebelusul creste in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina, acesta poate presa organele interne. Cum ar fi stomacul, vezica si plamanii, si poate provoca disconfort gravidei. De asemenea, poate pune presiune pe articulatii. Acest lucru explica de ce unele gravide raman fara suflare sau au dureri de spate si de picioare, atunci cand stau prea mult timp in picioare.
Una dintre cele mai puternice dureri in sarcina este cunoscuta sub numele de disfunctie simfizica pubiana (articulatia care uneste cele doua oase pubiene prin intermediul unor ligamente). In timpul sarcinii aceste ligamente se pot relaxa foarte mult, provocand dureri severe si limitand miscarile viitoarei gravide. De cele mai multe ori, acest tip de durere te trimite in cabinetul medicului.
Dureri in sarcina, cele mai intalnite
- Dureri de cap. Sunt des intalnite in prima parte a sarcinii, atunci cand in organism exista o cantitate neobisnuita de hormoni. De asemenea, durerile de cap apar si din cauza fluxului de sange marit sau din lipsa somnului si a deshidratarii, situatii comune in sarcina.
- Miscarile fetale. Aceea durere ascutita, resimtita ca un junghi in momentul in care bebelusul se misca in uter. Viitoarele mamici spun ca este cea mai frumoasa durere pe care o pot simti.
- Dureri ale ligamentelor rotunde. Probabil ca multe femei nu acorda atentie acestor ligamente, insa ele joaca un rol important in timpul sarcinii. Servesc ca legaturi intre uter si zona inghinala. In timpul sarcinii ele se intind si se inmoaie pentru a oferi sprijin uterului in expansiune, rezultand dureri in urma acestui proces.
- Dureri de picioare. In sarcina exista o crestere cu aproximativ 50% a fluxului de sange. O problema mare si potential dureroasa este ca tot acest surplus de sange sa ajunga in membrele inferioare. Din acest motiv se umfla picioarele si simtit o presiune mai mare decat de obicei.
- Dureri de spate. Alaturi de modificarile temporare ale curburii coloanei vertebrale, schimbarile de greutate din timpul sarcinii pot provoca spasme musculare si durere in partea inferioara a spatelui. Durerile de spate sunt obisnuite in sarcina si, de regula, dispar dupa nastere.
- Contractii Braxton Hicks. Uterul este alcatuit din muschi care se contracta pe toata durata sarcinii. Cu cat se apropie travaliul, cu atat contractiile sunt mai puternice si mai regulate. Spre sfarsitul celui de al treilea trimestru de sarcina contractiile pot fi confundate cu unele false, cunoscute si sub numele de Braxton Hicks. Aceste contractii apar la intervale neregulate de timp si sunt diferite de cele normale unui travaliu.
Cand ne adresam medicului
La orice durere noua care apare brusc sau a carei intensitate este in crestere este important sa va adresati medicului. Poate fi vorba despre o durere obisnuita din timpul sarcinii sau poate fi ceva serios. Este important sa acordati atentie si celorlalte simptome care insotesc durerea si sa ii comunicati medicului curant.
[…] vei simti ca muschii se intaresc. Acestea sunt cunoscute sub numele de contractii Braxton Hicks sau false contractii si pot fi deranjante. Sunt perfect normale si nu reprezinta motiv de ingrijorare. O tehnica de […]