Influenta varstei asupra fertilitatii: ce sa ai in vedere atunci cand decizi sa amani sarcina

diabet gravida

Varsta nu este doar un numar, cu atat mai mult cu cat vorbim despre fertilitate, in special in cazul femeilor. Sansele de a ramane insarcinate in mod natural incep sa se diminueze inca de cand ne apropiem de 30 de ani. Astfel ca, la 40 de ani, sansele de conceptie pot scadea la 5%-10%. La 45 de ani, sansa de a ramane insarcinata scade la mai putin de 5%. Bineinteles ca pot aparea si exceptii. Vorbim despre cazuri in care o femeie de 24 de ani poate avea probleme de fertililitate. Sau despre o femeie care se apropie de menopauza poate avea o sarcina naturala neasteptata. Despre cum influenteaza varsta capacitatea de a face copii, discutam in acest articol.

Stiai ca, la 20 de ani, 90% din ovocite sunt normale din punct de vedere genetic si ca, pana la 45 de ani, mai putin de 20% din ovocite raman sanatoase?

Cunoasterea impactului pe care varsta il are asupra sanselor de conceptie este esentiala. Mai ales in societatea moderna, in care femeile aleg sa astepte pana dupa 30, chiar 40 de ani, sa devina mame. In prezent, cu ajutorul fertilizarii in vitro, femeile au sanse de a deveni mame chiar si la 52 de ani, de exemplu. In acest caz, vorbim despre FIV cu ovocite donate.

Fertilitatea la 20 de ani

Toate sursele de specialitate, inclusiv Societatea Americana pentru Medicina Reproductiva, recomanda varsta optima de a obtine o sarcina intre 20 si 30 de ani. Un cuplu sanatos, cu varsta sub 30 de ani, are aproximativ 95% sanse de a obtine o sarcina dupa un an de sex neprotejat. Cu exceptia cazului in care exista o problema care afecteaza fertilitatea, cum ar fi endometrioza sau sindromul ovarelor polichistice (PCOS), sarcina la 20 de ani apare cu usurinta.

In plus, riscurile de avort spontan, complicatii ale sarcinii si probleme genetice ale fatului sunt scazute la aceasta varsta. De aceea, se si recomanda femeilor care intentioneaza sa-si dedice timpul carierei sa-si congeleze ovocitele in jurul acestei varste.

Fertilitatea la 30 de ani

Dupa 30 de ani, fertilitatea incepe sa scada cu aproximativ 3% in fiecare an. Dupa 35 de ani, scaderea fertilitatii este accelerata. In plus, cresc riscurile de avort spontan, complicatii ale sarcinii si anomalii genetice ale fatului.
La 37 de ani, numarul ovocitelor este de 2,5% din numarul initial.

Fertilitatea la 40 de ani

La 40 de ani, sansele de a obtine o sarcina sunt de doar 5% in timpul fiecarui ciclu menstrual, comparativ cu 25% pe ciclu la varsta de 20 de ani. De asemenea, riscurile de sarcina extrauterina sau avort spontan cresc la aceasta categorie de varsta. La fel si riscurile de nastere prematura, complicatii ale sarcinii si malformatii congenitale.

De exemplu, riscul de avort spontan la 40 de ani este cu 50% mai mare decat la 20 de ani. Anomaliile cromozomiale, care sunt cea mai frecventa cauza a avorturilor spontane, devin mai frecvente pe masura ce inaintam in varsta. Se estimeaza ca jumatate din numarul total al avorturilor spontane sunt cauzate de cromozomi suplimentari sau lipsa.

In plus, comparativ cu gravidele cu varsta intre 20 si 29 de ani, la 40 de ani, riscul de aparitie a diabetului gestational este de 3-6 ori mai mare.

investigatii infertilitate

De asemenea, pana la varsta de 40 de ani, riscurile de a da nastere unui copil cu sindrom Down sunt de 1 la 70. Intre 40 si 45 de ani, riscul creste la una din 19 nasteri.

In aceste conditii, sarcina dupa 45 de ani este putin probabila pe cale naturala, conform Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie. Dupa aceasta varsta, solutia pentru a avea un copil o reprezinta tehnicile de reproducere umana asistata.

Influenta varstei asupra calitatii ovocitelor

Pe langa cantitatea de ovocite, sansele de a obtine o sarcina sunt influentate si de calitatea lor. Aceasta este data direct sau indirect de varsta. Cu cat ne apropiem mai mult de 40-45 de ani, cu atat numarul va fi mai scazut si calitatea mai slaba. Pentru a analiza calitatea ovocitelor nu exista un test anume, cum este testul AMH pentru cantitatea ovocitelor, calitatea ovocitelor poate fi analizata in urma fertilizarii in vitro, prin tehnici speciale.

Varsta este, deci, un factor esential pentru obtinerea unei sarcini. De aceea este si un criteriu de eligibilitate important pentru Subprogramul National de Fertilizare in Vitro, prin care cuplurile infertile pot beneficia de suport financiar de la stat.

Cuplurile care nu se incadreaza in criteriile de eligibilitate si au probleme financiare pot opta pentru un credit medical. Acesta poate fi folosit pentru:

  • analize medicale si investigatii specifice diagnosticarii cuplului infertil;
  • proceduri de reproducere umana asistata medical;
  • inseminare intrauterina;
  • fertilizare in vitro cu celule proprii;
  • fertilizare in vitro cu ovocite donate/embrioni donati.

Indiferent de cauza infertilitatii, daca exista o solutie, o vom gasi impreuna. Pentru programari, sunati la 0766 536 553.


Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Varsta influenteaza calitatea ovocitelor, dar si cantitatea, despre care citesti mai multe in Influenta varstei asupra fertilitatii: ce sa ai in vedere atunci cand decizi sa amani sarcina. De asemenea, daca partenerul tau este cu cinci sau mai multi ani mai in varsta decat tine, acest […]

[…] De asemenea, ia in calcul ca pe masura ce inaintezi in varsta, este cu atat mai probabil sa ai o afectiune preexistenta, care ar putea complica sarcina si nasterea. Afla mai multe din articolul Influenta varstei asupra fertilitatii: ce sa ai in vedere atunci cand decizi sa amani sarcina. […]

[…] In functie de varsta pe care o ai, daca tu si partenerul tau nu ati reusit sa obtineti o sarcina dupa 6-12 luni de incercari, ar trebui sa te adresezi unui medic. Si asta deoarece ar putea exista unele conditii medicale pe care sa nu le cunosti sau sa nu le poti controla. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Influenta varstei asupra fertilitatii: ce sa ai in vedere atunci cand decizi sa amani sarcina. […]

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux