Fibromul uterin, care sunt cauzele si cum il putem trata

fibrom uterin tratament

Un fibrom uterin variaza ca dimensiuni, de la marimi nedetectabile pana la mase voluminoase care pot extinde uterul. Femeile pot dezvolta o singura formatiune sau mai multe. In cazurile extreme de fibrom multiplu, uterul se extinde atat de mult incat poate ajunge in cutia toracica.

Fibroamele uterine apar in timpul perioadei fertile din viata unei femei. Sunt compuse din aceleasi fibre musculare precum peretele uterin, insa sunt mai dense decat un miometru normal. In majoritatea cazurilor nu prezinta simptome si nu provoaca durere.

Fibrom uterin, cauze si factori de risc

Este inca neclar ce determina formarea fibromului uterin, insa sunt cativa factori care ii influenteaza aparitia:

  • Hormonii – estrogenul si progesteronul sunt produsi de ovare si au rolul de a regenera mucoasa uterina in timpul ciclului menstrual si pot stimula cresterea fibroamelor.
  • Istoricul familial – fibroamele pot fi ereditare. Daca mama sau bunica au avut aceasta afectiune, atunci sansele de aparitie sunt mult mai mari.
  • Sarcina – fibroamele uterine se pot dezvolta si pot creste rapid in timpul sarcinii.
fibrom uterin si sarcina

Factorii care pot avea un impact asupra dezvoltarii unui fibrom uterin includ:

  • Originea – desi orice femeie poate dezvolta fibrom, femeile de culoare sunt mai susceptibile decat cele din alte grupuri rasiale. De asemena, pot avea fibrom uterin de la varste tinere si probabilitatea sa aiba mai multe fibroame este mult mai mare.
  • Alti factori – debutul menstruatiei la varste fragede, obezitate, deficienta de vitamina D, consumul de alcool si dietele bogate in carne rosie.

Fibromul este o tumora la nivelul uterului care nu este asociata cu un risc crescut de cancer. Foarte multe femei au fibrom uterin, dar neavand simptomatologie, descopera acest lucru intamplator, in timpul unui examen pelvin sau a unei ecografii de sarcina.

Fibrom uterin

Simptome si diagnosticare

Simptomele vor depinde de numarul de fibroame, de dimensiunea si de localizarea acestora. In cazul fibroamelor mici sau a menopauzei, simptomele pot lipsi in totalitate.

Atunci cand exista, simptomele pot include:

  • Sangerari abundente cu cheaguri de sange
  • Dureri pelvine sau in partea inferioara a spatelui
  • Crampe menstruale mai intense
  • Urinari mai dese
  • Dureri in timpul contactului sexual
  • Menstruatie care dureaza mai mult decat de obicei

Daca in urma examenului pelvin, medicul descopera neregularitati ale uterului, acesta va solicita o ecografie. O ecografie transvaginala va reda imagini mult mai clare.

Desi, de obicei, fibromul uterin nu este periculos, poate provoca disconfort sau poate avea complicatii precum scaderea globulelor rosii. Scaderea globulelor rosii inseamna anemie, iar acest lucru duce catre stari de oboseala. Sunt rare cazurile in care este necesara o transfuzie de sange.

In cazul unor sangerari menstruale anormale, se pot efectua, suplimentar ecografiei, si teste de laborator pentru a investiga cauza. Testele includ analize de sange pentru a determina daca exista o anemie din cauza pierderilor de sange si teste pentru a exclude problemele tiroidiene.

analize medicale fibrom uterin

Tipuri de tratament: medicamentos sau chirurgical

Planul de tratament se va face in functie de particularitatile fiecarui caz. Multe dintre femeile care au fibrom uterin nu prezinta simptome sau au doar simptome minore, fara sa existe o stare de disconfort. In acest caz, se recomanda supravegherea evolutiei.

Fibroamele nu sunt canceroase si rareori afecteaza sarcina. Sunt tumori care cresc lent sau deloc si tind sa se micsoreze dupa instalarea menopauzei sau cand nivelul de hormoni reproductivi scade.

Optiunile pentru procedurile chirurgicale clasice includ: miomectomie abdominala, atunci cand exista mai multe fibroame si dimensiunile sunt foarte mari si histerectomie, atunci cand indepartarea uterului devine singura solutie.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] fibromului uterin atunci cand acesta este cauza […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux