Controlarea tensiunii arteriale in sarcina creste sansele ca tu si copilul sa ramaneti sanatosi. Exista insa unele femei care se confrunta cu hipertensiune in sarcina. Afectiunea poate pune in pericol atat mama, cat si copilul. Vestea buna este ca poate fi prevenita si tratata. Afla din acest articol care sunt riscurile pentru mama si fat, care pot merge pana la deces, dar si cum poate fi tinuta sub control hipertensiunea in sarcina.
Hipertensiune in sarcina, o afectiune tot mai frecventa
Hipertensiunea in sarcina a devenit o afectiune tot mai frecventa. Ea poate provoca probleme de sanatate atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere. In acest context, diagnosticarea, tinerea sub control a afectiunii si urmarea tratamentului devin cruciale pentru o gravida.
Daca suferi de aceasta afectiune cronica si planuiesti sa ramai insarcinata, incepe un tratament inainte. Urmeaza-l atat in timpul sarcinii, cat si dupa. Daca ai ramas deja gravida si ai fost diagnosticata cu hipertensiune in sarcina, urmeaza recomandarile medicului pentru a o combate. Iata ce complicatii ar putea aparea pentru mama si pentru copil.
Hipertensiune in sarcina: riscuri pentru mama
- preeclampsie: afectiunea apare dupa saptamana a 20-a de sarcina si se caracterizeaza prin hipertensiune arteriala si existenta proteinelor in exces in urina. Afla mai multe despre aceasta boala din articolul Preeclampsie, diagnostic si tratament.
- eclampsie: afectiune care apare, in general, la sfarsitul sarcinii, caracterizata prin convulsii asociate unei hipertensiuni arteriale;
- accident vascular cerebral;
- nevoia de inducere a travaliului, prin administrarea de medicamente pentru a-l declansa;
- desprinderea placentara: apare atunci cand placenta se separa de peretele uterului.
Hipertensiune in sarcina: riscuri pentru copil
- nastere prematura, respectiv inainte de saptamana 37;
- greutate mica la nastere: din cauza hipertensiunii in sarcina fatul nu primeste suficient oxigen si nutrienti pentru a se dezvolta.
Diagnostic si tratament
Pentru a putea fi pus diagnosticul de hipertensiune este nevoie de monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale. Pacientei i se monteaza un dispozitiv care masoara tensiunea arteriala timp de 24 de ore fara intrerupere.
In baza rezultatelor obtinute la monitorizare, se face o medie a valorilor. Daca aceasta indica valori crescute, se pune diagnosticul de hipertensiune arteriala. Medicul prescrie un tratament care sa o mentina la valori normale. De asemenea, tratamentul este urmat sub stricta supraveghere a medicului de specialitate.
Exista anumite medicamente impotriva hipertensiunii care sunt considerate sigure si n-ar trebui sa afecteze fatul. Alege-le pe cele potrivite impreuna cu medicul curant pentru ca sunt multe tipuri de tratamente care trebuie evitate in timpul sarcinii. De asemenea, dozele in care se administreaza medicamentele sunt stabilite de medic si nu se modifica fara recomandarea lui.
Tipuri de hipertensiune in sarcina
In functie de perioada in care apare, exista mai multe tipuri de hipertensiune arteriala asociata cu sarcina, astfel:
- hipertensiune cronica: daca apare inainte de sarcina sau in sarcina, dar inainte de saptamana 20. Acest tip de hipertensiune dureaza peste 12 saptamani dupa nastere.
- hipertensiune gestationala: apare dupa saptamana 20 de sarcina si dispare dupa nastere.
- preeclampsie: o complicatie serioasa care poate sa apara dupa saptamana 20 de sarcina. Fara tratament corespunzator, preeclampsia poate provoca decesul, atat in cazul mamei, cat si al fatului.
Simptomele preeclampsiei includ:
- durere de cap care nu dispare;
- modificari ale vazului, inclusiv vedere incetosata, vedere cu pete;
- durere in zona superioara a stomacului;
- greata sau varsaturi;
- umflarea fetei sau a mainilor;
- crestere brusca in greutate;
- probleme de respiratie.
In ciuda hipertensiunii, unele gravide pot sa nu aiba simptome de preeclampsie. De aceea, este important sa respecti cu strictete calendarul controalelor programate in sarcina.
Exista insa categorii de femei care sunt mai expuse riscului de a dezvolta preeclampsie. Iata care sunt acestea:
- cele care se afla la prima sarcina;
- cele care au avut preeclampsie in timpul unei sarcini anterioare;
- cele care au hipertensiune arteriala cronica, boala cronica de rinichi sau ambele;
- cele care au antecedente de trombofilie, afectiune ce creste riscul de formare a cheagurilor de sange;
- cele care sunt insarcinate cu gemeni sau tripleti;
- au ramas insarcinate printr-o metoda de reproducere umana asistata medical;
- au antecedente de preeclampsie in familie;
- au diabet de tip 1 sau tip 2;
- au obezitate;
- au peste 40 de ani.
Hipertensiune in sarcina: travaliu si nastere
In functie de starea in care se afla gravida, medicul poate decide inducerea travaliului. Nasterea poate sa aiba loc cu cateva zile inainte de data estimata. Scopul este de a evita complicatiile. La o pacienta cu preeclampsie, nasterea poate fi programata chiar si mai devreme.
Daca nasterea este una naturala, sunt recomandate medicamente pentru evitarea convulsiilor. In anumite cazuri, varianta cea mai sigura poate fi o operatie cezariana. Despre nasterea prin interventie chirurgicala poti afla mai multe din articolul Cezariana de urgenta: situatiile care o impun.
Recomandari pentru gravidele cu hipertensiune
Se recomanda ca o gravida diagnosticata cu hipertensiune sa aiba un nivel redus de activitate, cu perioade lungi de repaus la pat. Astfel, se regleaza si fluxul de sange catre placenta si copilul nu are de suferit. In formele severe de preeclampsie, se impune internarea in spital, sub monitorizare stricta. Acolo, se fac constant teste non-stres si profil biofizic, se masoara cantitatea de lichid amniotic si se verifica starea de sanatate a copilului.
Daca si tu te confrunti cu hipertensiune in sarcina sau cu orice alta afectiune pentru care vrei sa ceri parerea unui medic cu experienta sau o a doua opinie, te poti adresa unui specialist al Dacia Medical Center. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553 pentru a te asigura ca tu si bebelusul ramaneti in siguranta, sub o monitorizare atenta.
sursa: cdc.gov
[…] Afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune in articolul Hipertensiune in sarcina. […]