Human Papilloma Virus, cunoscut sub denumirea de HPV, este o infectie virala, care determina leziuni ale pielii sau mucoaselor in diferite parti ale corpului uman atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Cand risti sa faci cancer si care sunt solutiile, afla acum de la specialistii nostri.
Modificarile aparute din cauza Human Papilloma Virus pot fi la nivelul membrelor, in zona gurii, a corzilor vocale. In cazul femeilor, statisticile arata ca 8 din 10 dintre cele active sexual vor fi infectate cu acest virus la un moment dat, pe parcursul vietii.
In ceea ce priveste zona genitala, Human Papilloma Virus este principala cauza pentru aparitia cancerului de col uterin, conform mayoclinic.org.
Cum se transmite Human Papilloma Virus
HPV se transmite in special prin contact sexual, prin instrumentar medical nesterilizat, prin atingerea obiectelor contaminate. In cazul contactului sexual, nici prezervativul nu asigura protectie completa.
Tipuri
Nu orice tip de virus provoaca insa aparitia unui cancer. Esentiala in astfel de situatii este diagnosticarea precoce. Daca leziunile sunt identificate la timp, poate fi inceput incepe tratamentul care impiedica aparitia cancerului.
Cele doua afectiuni la nivelul tesuturilor care implica prezenta HPV sunt negii – despre care puteti citi mai multe detalii in articolul Negii genitali, de ce apar si cum ii tratam eficient – si leziunile precanceroase.
Primul pas in diagnosticare este efectuarea testului Babes Papanicolau. Un rezultat anormal la un test Babes-Papanicolau ar duce la o indicatie de colposcopie. In functie de tipul leziunii, se recomanda colposcopie simpla sau colposcopie cu biopsie.
Daca avem modificari ale testului Babes Papanicolau, indicat este si testul HPV. Motivul este necesitatea de a determina cu exactitate cu ce tip de virus ne confruntam.
Pana in momentul de fata, specialistii au identificat peste 120 de genotipuri HPV. 15 ar putea fi o cauza pentru cancerul de col uterin.
Test HPV pozitiv, care este riscul de cancer
Daca rezultatul unui test HPV este pozitiv, inseamna ca exista tulpini cu risc inalt ale virusului. Este vorba despre tipurile de HPV care pot provoca neoplasm. Spre exemplu, HPV 16 si HPV 18 sunt responsabile de aparitia a peste 70% din cazurile de cancer de col uterin.
Nu toate femeile care au virusul au si cancer, prezenta acestuia putand sa arate doar un risc mai ridicat in acest sens. Exista mai multe tipuri de leziuni provocate de acest virus si fiecare dintre ele impune un anumit parcurs in tratament.
Majoritatea infectiilor HPV trec de la sine si doar o mica parte din cei infectati dezvolta cancer.
Pregatirea pentru testul HPV
Testarea nu se face in perioada menstruatiei. Cel putin 48 de ore inainte de test nu se fac dusuri vaginale si nici nu se folosesc tampoane intravaginale sau ovule.
Cel mai bun moment pentru efectuarea testului este la 8 – 12 zile dupa ultima menstruatie, iar vezica urinara trebuie golita inainte de test.
Se preleveaza o proba din secretiile din cervix, care apoi este trimisa la laborator. Medicul va recomanda apoi o perioada de timp in care trebuie evitate spalaturile vaginale si contactele sexuale.
In general, rezultatele unui test HPV sunt gata in aproximativ doua saptamani.
Vaccinarea, prevenirea infectiei cu HPV inclusiv in cazul baietilor
Vaccinul antiHPV este singura metoda de prevenire a infectiei cu Human Papiloma Virus atat in cazul femeilor, cat și al barbatilor, in doua sau trei doze, in functie de varsta.
Pentru a preveni infectia cu Human Papilloma Virus, imunizarea impotriva HPV face parte din programul national de vaccinare si este gratuita pentru fetele cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani. Serul se administreaza in doua doze la interval de 5 pana la 12 luni.
In tara noastra, programul de vaccinare anti-HPV este extins si la baietii de peste 14 ani, tinand cont ca HPV este asociat si cu cancerul penian si orofaringeal, , pe langa cancerul de col uterin, vulvar, vaginal sau anal.
Clinica noastra ofera gama completa de analize si investigatii pentru diagnosticare si tratament HPV, colposcopie la cel mai bun pret. Pentru programari, sunati la 0766 536 553. Daca aveti intrebari, va invitam sa ne lasati un comentariu sau sa ne scrieti un mesaj privat.
[…] Despre prevenirea HPV, puteti citi detalii in articolul Human Papilloma Virus: riscuri, diagnostic si tratament. […]
[…] De cele mai multe ori, infectia trece de la sine. Exista cazuri in care pot aparea veruci genitale sau complicatii care duc inclusiv la cancer de col uterin. Asta se intampla din cauza tulpinilor numite “high risk”. Dintre acestea, tulpinile 16 si 18 cauzeaza 70% dintre cancerele de col uterin, vagin sau penis. Tot acestea cauzeaza si cele mai multe cazuri de nasteri premature. Despre diagnosticarea HPV, aflati mai multe in Human Papilloma Virus: riscuri, diagnostic si tratament. […]