Incompatibilitate de Rh: cand este afectat fatul si ce ai de facut

ce poti face daca ai incompatibilitate de Rh

Factorul Rhesus sau factorul Rh este un anumit tip de proteina care se gaseste in exteriorul celulelor sanguine. Oamenii au fie Rh pozitiv, atunci cand au proteina, fie Rh negativ, cand nu au proteina. Proteina este mostenita genetic, de la parinti, ori de la mama, ori de la tata. Cand o femeie insarcinata si bebelusul sau au factori proteici diferiti, inseamna ca se afla intr-o situatie de incompatibilitate de Rh. Desi mamei nu ii pune viata in pericol, situatia poate duce la o serie de complicatii in sarcina, existand risc de sangerari si avort spontan.

Majoritatea oamenilor, respectiv 85% au un Rh pozitiv. Prezenta sau absenta proteinei nu afecteaza starea generala de sanatatea, dar este important sa iti cunosti Rh-ul daca esti insarcinata. In caz de incompatibilitate, respectiv daca tu ai un Rh negativ, iar copilul unul pozitiv, pot aparea complicatiile in sarcina.

Astfel, o incompatibilitate de Rh apare atunci cand o femeie care are Rh negativ ramane insarcinata cu un copil cu sange Rh pozitiv, mostenit de la tata. Cu incompatibilitatea de Rh, sistemul imunitar al femeii reactioneaza si creeaza anticorpi. Acesti anticorpi duc la declansarea unui atac al sistemului imunitar impotriva copilului, pe care corpul mamei il percepe ca pe un corp strain. Formarea anticorpilor poate duce la:

  • complicatii timpurii ale sarcinii, cum ar fi avorturile spontane sau sarcinile extrauterine;
  • leziuni in zona stomacului, in timpul sarcinii;
  • sangerari in timpul sarcinii;

Avand in vedere toate aceste riscuri, viitorii parinti trebuie sa isi cunoasca Rh-urile si sa discute cu medicul despre statutul lor.

Diagnosticare si screening pentru Rh

Pentru majoritatea femeilor, o simpla analiza de sange poate diagnostica incompatibilitatea Rh. Medicii prescriu aceasta analiza chiar inainte de sarcina sau in primul trimestru, daca deja ai ramas gravida. Daca Rh-ul tau este negativ, medicul poate recomanda screening-ul pentru anticorpi Rh. Acesta este o alta analiza ce verifica, dupa cum ii spune si numele, daca sangele tau contine anticorpi Rh. Daca ecranul cu anticorpi este pozitiv, atunci esti expusa riscului de incompatibilitate Rh. Daca ai Rh-negativ si screeningul de anticorpi este negativ, ti se va administra imunoglobulina Rh (RhIg) pentru a preveni formarea de anticorpi. De obicei, tratamentul se administreaza in aproximativ 28 de saptamani de sarcina si la 72 de ore dupa nastere. De asemenea, in caz de sangerari si complicatii, poti primi o doza chiar la inceputul sarcinii.

Cu ajutorul acestui tratament, sarcina se poate dezvolta normal si poate fi dusa la termen chiar si cu o incompatibilitate de Rh. Poti afla din urmatorul interviu video care este protocolul indicat intr-o astfel de situatie.

Cu toate acestea, in cazul unei sarcini cu incompatibilitate de Rh, exista riscuri precum:

  • sarcina extrauterina;
  • avort spontan;
  • necesitatea de transfuzii de sange cu Rh pozitiv.

Complicatii ale incompatibilitatii de Rh intre mama si fat

Incompatibilitatea de Rh nu este o problema daca femeia este la prima sarcina. Asta pentru ca, in mod normal, sangele fatului nu intra in contact cu sangele mamei. Totusi, monitorizarea unei posibile reactii este esentiala in timpul sarcinii.

In timpul nasterii, sangele mamei poate intra in contact cu ce al bebelusului, iar organismul mamei ar putea recunoaste proteina Rh din sangele fatului ca substanta straina.

incompatibilitate de Rh mama-copil

Daca la urmatoarea sarcina, ai din nou o incompatibilitate de Rh, anticorpii dezvoltati la prima sarcina vor incerca sa elimine celulele rosii din sangele fatului si vor aparea complicatii ce pot pune in pericol viata fatului. Vorbim aici despre:

  • probleme cardiace;
  • probleme cerebrale;
  • boala hemolitica (anemie severa);
  • decesul fatului (in cazuri severe).

Sfaturi in situatia de incompatibilitate de Rh

Este esential ca inainte sa ramai insarcinata, sa faci o serie de analize si investigatii medicale. Astfel, poti reduce la minimum riscurile si complicatiile ce pot aparea in timpul sarcinii.

Analizele de grupa si Rh sunt printre primele teste pe care femeia trebuie sa le faca. Aceste teste se adreseaza ambilor parteneri. Despre lista completa de analize necesare inainte de sarcina poti afla mai multe din articolul Analize si investigatii in sarcina, cum ma asigur ca o sa am un copil sanatos.

In functie de evolutia sarcinii, medicul poate sa indice o serie de investigatii suplimentare dupa saptamanile 31-32 de sarcina, cum ar fi testul fetal non-stres sau profilul biofizic.

Complicatiile asociate cu incompatibilitatea de Rh

De precizat este ca incompatibilitatea Rh nu afecteaza femeile insarcinate. La bebelus insa, poate provoca anemie hemolitica. Afectiunea face ca globulele rosii ale unui copil sa fie distruse mai repede decat pot fi inlocuite.

efecte incompatibilitate rh bebelus

De asemenea, efectele anemiei hemolitice pot varia de la usoare la severe. Printre ele se numara:

  • icter;
  • insuficienta hepatica;
  • insuficienta cardiaca.

In functie de severitatea ei, medicii trateaza rapid aceasta afectiune, iar pentru cazurile usoare, este posibil sa nu fie nevoie de niciun tratament. In cazuri severe, un copil poate primi o transfuzie de sange prin cordonul ombilical. Aceasta procedura ajuta la inlocuirea globulelor rosii ale bebelusului. Dupa nastere, bebelusii care au icter sau o cantitate mare de bilirubina in sange pot fi tratati cu lumini speciale pentru a ajuta la reducerea nivelului de bilirubina.

Iti planifici sarcina si vrei sa te asiguri ca starea ta generala de sanatate este buna? Sau abia ai aflat ca esti insarcinata si nu stii unde sa iti faci analizele necesare? Vino in clinica si beneficiezi de o oferta speciala. Vezi in Oferte investigatii ginecologie despre ce e vorba si programeaza-te apoi la 0766 536 553.

sursa: my.clevelandclinic.org

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] grupa de sange si Rh-ul ambilor parinti (daca exista o eventuala incompatibilitate de Rh, pe toata perioada sarcinii se va urmari aparitia de anticorpi anti-Rh. Daca acesti anticorpi apar, in functie de rezultatul cantitativ al existentei acestora, se stabileste o conduita ulterioara. Despre incompatibilitatea de Rh am scris mai multe in Incompatibilitate de Rh, cum e afectat copilul si cand este pusa in pericol evolutia sarcinii); […]

Am trompele egate pot sa mai rămân însărcinată ca ma dor sâni și sau mărit și ma simt mai grea ca de obocei

Buna ziua! Probabilitatea de a obtine o sarcina este foarte mica. Cel mai bine este sa faceti un test de sarcina sau sa efectuati o analiza beta HCG. Pentru o programare ne puteti contacta la numarul de telefon 0766536553.

[…] grupa de sange si Rh-ul ambilor parinti (daca exista o eventuala incompatibilitate de Rh, pe toata perioada sarcinii se va urmari aparitia de anticorpi anti-Rh. Daca acesti anticorpi apar, in functie de rezultatul cantitativ al existentei acestora, se stabileste o conduita ulterioara. Despre incompatibilitatea de Rh am scris mai multe in Incompatibilitate de Rh, cum e afectat copilul si cand este pusa in pericol evolutia sarcinii); […]

[…] Pe lista de analize inainte de fertilizare in vitro (FIV) se regasesc si cele care tin de hematologie. Analizele pentru stabilirea grupei de sange si RH-ul viitorilor parinti sunt extrem de importante. Ambilor parteneri trebuie sa li se recolteze sange pentru aceasta analiza. Ea identifica daca exista o incompatibilitate de RH. O posibila astfel de incompatibilitate intre RH-urile partenerilor poate afecta sarcina si chiar viata viitorului bebelus. Ea se poate produce atunci cand RH-ul mamei este diferit de cel al copilului, mai exact cand mama are RH negativ, iar copilul are RH pozitiv. Situatia se poate produce si in cazul in care viitorii parinti au RH-uri diferite, dar copilul il mosteneste pe cel al tatalui. Afla mai multe legate de aceasta tema din articolul Incompatibilitate de Rh, cum e afectat copilul si cand este pusa in pericol evolutia sarcinii. […]

[…] In sarcina, gravida si bebelusul pot avea Rh-uri diferite. Apare astfel incompatibilitate de Rh. Ea poate duce la avort spontan sau nastere prematura. In cazul in care in viitoarea ta sarcina te vei afla in aceasta situatie, iti spunem ce poti sa faci, in articolul Incompatibilitate de Rh: cand este afectat fatul si ce ai de facut. […]

Buna ziua , sunt însărcinată în 16 săptămâni și am facut analizele si am rh negativ, ginecologul mia spus că trebuie să fac analizele cu anticorpi, imi poate spune cineva despre ce e vorba? Ca nu stiu ce analize sunt acelea, bănuiesc că tot la sânge Nu?

Buna ziua. Sunt tot analize de sange, va recomandam sa detaliati cu medicul curant ce aveti de facut pentru a gestiona corect situatia daca exista o diferenta de RH.

8
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux