Gravidele nu par sa fie mai susceptibile la consecintele infectarii cu coronavirus decat populatia generala, iar pana in prezent nu sunt raportate decese la gravide dupa infectare cu COVID-19 in sarcina. Este o informatie esentiala in acest context de ingrijorare cu privire la riscurile infectarii cu COVID-19.
Transmiterea noului coronavirus la gravida si fat
Acesta infectare cu COVID-19 in sarcina se poate face in urmatoarele moduri:
- Interumana. Totusi, recent s-au inregistrat cazuri la care nu s-a putut documenta contactul cu persoane infectate.
- Virusul pare sa se transmita pe cale respiratorie, prin contact cu materii fecale sau obiecte infectate.
- A fost raportat un singur caz de posibila transmitere verticala – transmitere de la mama la fat antenatala sau intrapartum. Opinia expertilor la ora actuala este ca transmiterea verticala este improbabila – s-au efectuat teste pe lichid amniotic, sange din cordonul ombilical, tampoane faringiene de la nou-nascut, lapte matern si placenta de la mame infectate – toate fiind negative pentru coronavirus.
- La ora actuala, nu exista dovezi in sprijinul transmiterii prin secretii genitale.
Efecte materne si simptome pentru infectare cu COVID-19 in sarcina
- Majoritatea femeilor au simptome moderate de gripa/raceala.
- Tusea, febra, dispneea sunt simptome relevante.
- Simptome severe sunt pneumonie, hipoxie marcata – descrise la varstnici, imunosupresati si pacienti cu patologii asociate cum ar fi diabet, cancere sau boli pulmonare cronice. Aceste simptome pot insa sa apara si la gravide si trebuie identificate si tratate cu promptitudine.
- Un caz raportat de gravida de 30 SA care a necesitat ventilatie mecanica, a nascut prin cezariana de urgenta si s-a recuperat satisfacator;
- Se acumuleaza tot mai multe dovezi in populatia generala ca e posibil sa existe o cohorta de indivizi asimptomatici sau cu simptome minore care sunt purtatori de virus, dar incidenta acestora nu se cunoaste.
Efecte fetale pentru infectare cu COVID-19 in sarcina
- Nu exista date care sa sugereze un risc crescut de avort.
- Intrucat transmiterea verticala e improbabila, in prezent se considera ca fatul nu e la risc crescut de malformatii congenitale.
- Sunt raportate cazuri de nastere prematura. Este neclar daca toate au fost induse iatrogenic sau au fost si spontane. Nasterea iatrogena a fost predominant pentru indicatii materne legate de infectia virala, dar cel putin intr-un caz s-a raportat suferinta fetala si ruptura prematura de membrane.
Sfaturi generale pentru gravidele cu posibila expunere sau simptome sugestive de COVID-19
Gravidele care suspecteaza ca au fost expuse sau ca au simptome sugestive pentru COVID-19 nu trebuie sa mearga la cabinetul medicului de familie sau la UPU, ci sa sune la 112 si sa actioneze conform indicatiilor primite.
Sfaturi privind autoizolarea pentru gravidele cu COVID-19 posibil sau confirmat
Gravidele care primesc indicatia sa se autoizoleze trebuie sa stea in casa si sa evite contactul cu alte persoane timp de 14 zile.
Ele nu vor merge la serviciu, scoala, in unitati sanitare sau in locuri publice; nu vor folosi transportul in comun; nu vor primi vizitatori; vor aerisi incaperea prin deschiderea ferestrei; se vor separa de alti membri ai familiei pe cat posibil, vor folosi prosoape, tacamuri si obiecte personale separate, vor manca la ore diferite de restul familiei; obiectele aduse de familie, prieteni, servicii de livrare la domiciliu vor fi lasate la usa.
Gravidele isi vor contacta medicul curant pentru a discuta cum se vor desfasura controalele prenatale ulterioare, il vor informa ca se afla in autoizolare si vor cere instructiuni.
Gravidele nu trebuie sa se prezinte in maternitate sau UPU decat daca au nevoie de asistenta obstetricala de urgenta; in aceasta situatie, ele trebuie sa anunte telefonic maternitatea in prealabil, sa se deplaseze cu mijloace personale de transport si sa anunte maternitatea cand au sosit, inainte de a intra in spital.
Diagnosticul COVID-19
Se aplica criteriile generale, care nu trebuie modificate in baza diagnosticului de sarcina.
Alaptarea
Desi laptele matern a fost negativ la testele pentru coronavirus, contactul apropiat cu mama poate favoriza transmiterea infectiei prin picaturi respiratorii; avand in vedere informatiile existente, se apreciaza ca beneficiile alaptarii depasesc riscul transmiterii prin laptele matern; trebuie discutat cu mama riscul transmiterii prin contact apropiat.
Pentru mamele care doresc sa alapteze, se vor lua masuri pentru a limita transmiterea virusului la nou-nascut.
sursa: Royal College of Obstetricians and Gynaecologists
[…] Despre infectarea cu COVID-19 in sarcina, aici. […]