Top 3 cele mai frecvente infectii in sarcina: cum sa le eviti

cele mai frecvente infectii in sarcina

Infectiile prenatale sunt boli bacteriene sau virale care pot fi transmise de la mama la bebelus, pe perioada sarcinii, dar si in timpul nasterii. Prezentam in acest articol un top 3 cele mai frecvente infectii care pot aparea in sarcina si care sunt riscurile pentru copil. Daca esti insarcinata, ai simptome si crezi ca ai putea avea una dintre aceste infectii, trebuie sa te programezi cat mai repede la medic pentru ca o infectie in sarcina sa fie diagnosticata si tratata rapid.

Vestea buna este ca cele mai multe infectii prenatale pot fi prevenite prin practicarea unor obiceiuri sanatoase. Printre aceste obiceiuri se numara respectarea igienei si asigurarea ingrijirii medicale, prin vizite regulate la ginecolog. Totodata, gravida trebuie sa aiba o alimentatie adecvata acestei perioade si sa evite mai multe alimente nerecomandate in sarcina. Mai multe informatii despre ce nu ai voie sa consumi in perioada in care esti gravida poti afla din articolul Alimentatie in sarcina: ce nu ai voie sub nicio forma sa mananci .

Sfatul medicilor este ca, inainte de a ramane insarcinata, sa te asiguri ca esti la zi cu toate vaccinurile si sa te testezi daca ai anticorpi. Poti programa o consultatie la Dacia Medical Center, pentru a verifica toate acestea si pentru a primi cele mai bune sfaturi.

Daca ai ramas deja insarcinata, este cu atat mai necesar sa faci un screening prenatal de rutina pentru a-ti evalua imunitatea. Un diagnostic si un tratament precoce ale infectiilor prenatale te scapa de griji. Cresti astfel sansele de a da nastere unui bebelus sanatos. Fa primul pas chiar acum si programeaza-te, la 0766536553.

infectii in sarcina

Iti prezentam in continuare un top 3 cele mai frecvente infectii care pot aparea in sarcina. Informatiile te ajuta sa le recunosti, sa le investighezi si sa eviti riscurile.

Citomegalovirus, o posibila infectie in sarcina

Femeile insarcinate infectate cu Citomegalovirus pot transmite virusul copiilor lor in timpul sarcinii. Aproximativ unu din 200 de copii se naste cu infectie cu Citomegalovirus. Doar aproximativ unu din 5 bebelusi care contacteaza virusul se poate imbolnavi sau poate avea probleme de sanatate pe termen lung.

Cum te poti infecta cu Citomegalovirus

Citomegalovirusul se gaseste in fluidele corporale, precum saliva, urina, sange, secretii vaginale si sperma. Mai mult, bebelusii si copiii mici au sanse mai mari de a purta Citomegalovirus in saliva si urina, decat copiii mai mari si adultii.

Prin urmare, femeile insarcinate isi pot scadea riscul de infectie prin reducerea contactului cu astfel de lichide.

Astfel, daca esti insarcinata sau te pregatesti sa devii mama, nu imparti alimente si nu folosi tacamuri dupa bebelusi si copii mici. Daca trebuie sa schimbi scutecul unui bebelus, spala-te foarte bine pe maini dupa aceea. Aceste masuri de precautie nu pot elimina riscul de a te infecta, dar reduc sansele.

Streptococ de grup B, printre cele mai frecvente infectii in sarcina

Infectia cu streptococul de grup B este cauzata de o bacterie care poate afecta tractul genital si intestinele. In SUA, aproximativ una din 4 gravide are bacterii ce cauzeaza infectia cu streptococul de grup B.

infectii frecvente in sarcina

Medicii atentioneaza ca bebelusii se pot imbolnavi grav si chiar pot muri daca mamele lor le transmit streptococul de grup B in timpul nasterii. Daca esti insarcinata, discuta cu medicul tau despre efectuarea analizei pentru depistarea streptococului de grup B. Pentru a elimina si acest risc, poti face o programare la unul dintre specialistii Dacia Medical Center. Daca testul este pozitiv, vei primi un antibiotic in timpul travaliului. Antibioticul va preveni raspandirea streptococului si infectarea copilului.

Majoritatea copiilor nascuti din femei care au fost testate pozitiv pentru streptococul de grup B nu ar avea nevoie de tratament daca mama lor ar primi antibiotice in timpul travaliului. Asigura-te, impreuna cu medicul ginecolog, ca vei avea un pre-travaliu sanatos si sigur pentru bebelus.

Cele mai frecvente infectii in sarcina: Listerioza

Listerioza este o infectie rara, dar grava, cauzata de consumul de alimente contaminate cu o bacterie numita listeria. Datele arata ca o femeie insarcinata are de zece ori mai multe sanse decat alte persoane sa faca listerioza. De fapt, aproximativ una din 6 cazuri de listerioza este asociat cu sarcina.

Listerioza afecteaza mai ales femeile insarcinate, adultii in varsta, nou-nascutii si pe cei cu un sistem imunitar slabit.

Simptome de Listerioza

Femeile insarcinate infectate cu listeria au de obicei febra si alte simptome, asemanatoare gripei. Printre ele sunt oboseala si durerile musculare. Cu toate acestea, Listerioza in timpul sarcinii pot duce la:

  • nasterea unui bebelus mort;
  • avort spontan;
  • nastere prematura;
  • punerea in pericol a vietii nou-nascutului.
infectii pericol bebelus

Daca esti insarcinata si ai simptome asemanatoare gripei, contacteaza cat mai repede un medic. De asemenea, pentru a reduce riscul de a te infecta cu listeria, trebuie sa eviti sa consumi anumite produse alimentare, respectiv:

  • lapte si produsele lactate nepasteurizate;
  • Daca consumi pepene, acesta trebuie sa fie proaspat sau tinut la frigider dupa ce a fost taiat. Arunca pepenele taiat si lasat la temperatura camerei mai mult de patru ore.
  • Evita sa mananci mezeluri, in special carnati cruzi.

Daca prezinti simptome ale acestor tipuri de infectii, programeaza-te la medic in cel mai scurt timp. Pentru a te asigura ca bebelusul tau este sanatos si pentru a evita orice risc, poti face o programare la 0766 536 553, iar cei mai buni specialisti se vor ocupa de sanatatea ta si a micutului tau.

sursa: gwinnettobgyn

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

3 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] nedorite pentru mama si bebelus. Mai multe informatii pe aceasta tema poti afla din articolul Top 3 cele mai frecvente infectii in sarcina: cum sa le eviti […]

[…] mama are o infectie. Poti afla mai multe din Top 3 cele mai frecvente infectii in sarcina: cum sa le eviti […]

[…] Infectiile bacteriene ale tractului urinar sau vezicii urinare sunt frecvente in al doilea trimestru. Poti afla mai multe din articolul Top 3 cele mai frecvente infectii in sarcina: cum sa le eviti. […]

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux