Infectiile urinare in timpul sarcinii: cum afecteaza fatul si nasterea

infectii urinare risc de nastere prematura

Nasterea prematura este atunci cand bebelusul vine pe lume inainte de saptamana 37. Nasterea prematura este principala cauza prevenibila a morbiditatii neonatale. O cauza a nasterii inainte de termen este reprezentata de infectii. Dintre infectii, cele urinare sunt cele mai comune in sarcina si printre cea mai frecventa cauza a nasterii premature. Despre infectii urinare, risc de nastere prematura vom vorbi pe larg in acest material.

Infectii urinare, riscuri in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, hormonii sunt responsabili pentru multe schimbari ale organismului. Tot ei sunt vinovati si pentru infectiile urinare din timpul sarcinii. Acestia provoaca modificari ale tractului urinar, crescand, astfel, riscul de infectii.

Uterul in crestere va apasa pe vezica urinara, iar uneori aceasta nu este golita corespunzator. Urina ramasa poate fi o sursa de infectie. Urina este, de asemenea, mai putin acida si contine mai multe proteine, zaharuri si hormoni in timpul sarcinii. Aceasta combinatie de factori creste riscul de aparitie a infectiilor urinare.

simptome infectii urinare in sarcina

Majoritatea acestor infectii se limiteaza la vezica si uretra. Dar uneori pot duce la o infectie a rinichilor. Daca ajung la rinichi, infectiile urinare pot avea risc de nastere prematura.

Cum imi dau seama ca am o infectie urinara in sarcina

Infectiile urinare sunt in general dureroase. Daca ai o infectie a tractului urinar, poti prezenta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • durere sau arsura (disconfort) la urinare;
  • nevoia de a urina mai des decat de obicei;
  • sange sau mucus in urina;
  • crampe sau dureri in abdomenul inferior;
  • durere in timpul actului sexual;
  • frisoane, febra, transpiratii, scurgeri de urina (incontinenta);
  • trezirea din somn pentru a urina;
  • modificarea cantitatii de urina, mai mult sau mai putin;
  • urina care pare tulbure, miroase neplacut sau neobisnuit de puternic;
  • durere, presiune sau sensibilitate in zona vezicii urinare.

Cand bacteriile se raspandesc in rinichi, puteti prezenta dureri de spate, frisoane, febra, greata si varsaturi.

diagnosticare infectii urinare in sarcina

Este important sa mergi la medic daca ai oricare dintre aceste simptome. Tratarea infectiilor urinare va reduce riscul de complicatii in timpul sarcinii si va ajuta la prevenirea travaliului prematur.

Tratamentul infectiilor urinare din timpul sarcinii

Femeile insarcinate ar trebui sa se adreseze medicului imediat ce prezinta simptome ale unei infectii urinare. Fara tratament, acestea pot provoca complicatii grave.

Un tratament de 3 zile cu antibiotice poate fi necesar pentru a trata o infectie in timpul sarcinii. Medicul poate sa va prescrie unul dintre urmatoarele antibiotice:

  • amoxicilina;
  • ampicilina;
  • cefalosporine;
  • nitrofurantoin;
  • trimetoprim – sulfametoxazol.
antibiotice in sarcina

Colegiul American de profil (ACOG) recomanda ca femeile insarcinate sa evite nitrofurantoina si trimetoprim – sulfametoxazolul in primul trimestru. Aceste antibiotice pot provoca anomalii la nastere.

Conform unei analize din 2015, studiile arata ca atat nitrofurantoina, cat si trimetoprim – sulfametoxazolul sunt in general sigure in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru. Cu toate acestea, luarea oricarui antibiotic in ultima saptamana inainte de nastere poate creste riscul de icter la nou-nascut.

Daca femeile insarcinate dezvolta o infectie urinara in timpul sarcinii, vor avea nevoie de tratament in spital. Acest tratament va implica antibiotice si medicamente administrate intravenos.

tratament infectii urinare

Infectii urinare, risc de nastere prematura

Fara tratament, infectiile urinare pot provoca complicatii grave in timpul sarcinii. Complicatiile pot include:

  • infectie la rinichi
  • nastere prematura
  • septicemie

Femeile insarcinate au un risc crescut pentru infectii urinare, in general intre saptamanile 6 si 24 de sarcina. Daca o femeie insarcinata este expusa la agenti infectiosi in timpul sarcinii, consecintele asupra fatului pot fi grave si chiar pot pune viata in pericol. Orice infectie poate duce la ruperea membranelor si la provocarea travaliului prematur.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Despre ce consecinte grave poate avea infectia urinara, aflati din articolul Infectiile urinare in timpul sarcinii: cum afecteaza fatul si nasterea […]

[…] afara de infectiile tractului urinar, ale caror simptome seamana cu cistita interstitiala, dar care se caracterizeaza prin prezenta […]

[…] Atentie! O infectie urinara netratata reprezinta un risc de a naste prematur. Afla mai multe informatii pe aceasta tema in articolul Infectiile urinare in timpul sarcinii: cum afecteaza fatul si nasterea. […]

[…] Despre ce consecinte grave poate avea infectia urinara, aflati din articolul Infectiile urinare in timpul sarcinii: cum afecteaza fatul si nasterea […]

4
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux