Infertilitatea este o boala a sistemului reproducator definita prin esecul de a obtine o sarcina dupa 12 luni sau mai mult de contact sexual regulat neprotejat. Organizatia Mondiala a Sanatatii claseaza infertilitatea pe locul 5, in topul dizabilitatilor la nivel global. In ceea ce priveste tara noastra, studiile arata ca 1 din 5 cupluri are probleme de fertilitate. Despre infertilitate de cuplu si despre influenta stilului de viata in problemele de fertilitate, vorbim pe larg in acest material.
Stilul de viata si infertilitate de cuplu
Pentru a imbunatati sansele de reusita si pentru a imbunatati functia ovariana si cea testiculara trebuie sa imbunatatim stilul de viata. Stilul de viata influenteaza secretia hormonala. Variatiile hormonale date de variatiile stilului de viata sunt responsabile si pentru cresterea procentului de infertilitate.
Despre infertilitate, analize si investigatii necesare
Pentru a pune diagnosticul de infertilitate trebuie intai sa existe o dorinta exprimata in ceea ce priveste obtinerea unei sarcini. Mai exact, cuplul trebuie sa aiba o viata sexuala regulata. Prin viata sexuala regulata intelegem un contact sexual de minimum 2 ori pe saptamana.
Diagnosticul poate fi pus doar dupa un set complet de analize si investigatii medicale pe care ambii parteneri trebuie sa le faca. Setul de analize difera in functie de particularitatile cazului si istoricul medical al partenerilor.
Investigatii feminine si investigatii masculine
Investigatiile in ceea ce priveste partea masculina sunt mai putine decat cele pentru cauzele feminine. Spermograma este principala investigatie recomandata partenerului atunci cand exista o problema de fertilitate.
In ceea ce priveste femeia, investigatiile se pot intinde chiar si pe 6 luni. Primul pas pe care femeia il va face este testarea rezervei ovariene. Testarea se face cu testul AMH care ne ajuta sa estimam probabilitatea de a obtine o sarcina pe cale naturala. Pe langa testul AMH, avem nevoie de un test de permeabilitate tubara, cum este histerosonografia.
Statistic vorbind, o treime din cupluri reusesc sa obtina o sarcina dupa ce se confirma diagnosticul de infertilitate.
Infertilitate de cuplu, metode de tratament
Infertilitatea de cuplu poate fi tratata cu ajutorul tehnicilor de reproducere umana asistata medical. Aceste tehnici includ:
- contact sexual la ovulatie;
- inseminare intrauterina;
- fertilizare in vitro cu ovocite si sperma proprii;
- fertilizare in vitro cu ovocite donate;
- fertilizare in vitro cu embrioni donati;
- procedura cu ajutorul unei mame surogat.
Inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro
Fiecare procedura se indica in anumite situatii. De exemplu, inseminarea intrauterina (IUI) se recomanda atunci cand este vorba despre o patologie masculina. O alta indicatie frecventa pentru IUI este atunci cand femeia reactioneaza violent fata de sperma partenerului.
Fertilizarea in vitro (FIV) presupune obtinerea sarcinii in afara uterului. Pentru aceasta procedura se vor recolta ovocitele (celulele feminine) si sperma partenerului si se vor pune in contact in afara organismului in vederea obtinerii unei sarcini.
Fiecare procedura are indicatiile ei. Daca sarcina nu este obtinuta cu materialul genetic al cuplului, se poate merge catre proceduri de fertilizare cu ovocite sau sperma donate sau chiar embrioni donati.
Citeste mai multe despre etapele procedurilor de reproducere umana asistata, AICI.
Vrei sa ai un copil si se lasa indelung asteptat? Apeleaza cu incredere la specialistii Dacia Medical Center si ai garantia ca vei avea parte de empatie, onestitate si profesionalism. Vrei sa ne pui o intrebare? Lasa-ne un comentariu si noi raspundem in cel mai scurt timp.
[…] Mai multe despre aceasta afectiune, aflati din articolul Infertilitatea de cuplu, ce facem atunci cand nu reusim sa devenim parinti […]