Infertilitatea masculina este in crestere in ultimii ani, ceea ce inseamna ca tot mai multe cupluri afla ca nu pot avea un copil pe cale naturala din cauza unei probleme a barbatului. Studiile indica o apropiere a incidentei de cea a infertilitatii feminine. Ultimele statistici din domeniu arata ca infertilitatea masculina este responsabila in 30-40% dintre cazurile de sterilitate conjugala. Diagnosticate corect si cu o abordare personalizata, cazurile de infertilitate masculina pot sa ajunga la o sarcina dusa cu succes la termen. Despre solutii, inclusiv FIV cu ICSI, discutam in acest material.
FIV cu ICSI: injectie intracitoplasmatica de sperma
FIV cu ICSI este o varianta a fertilizarii in vitro care a revolutionat tratamentul infertilitatii masculine severe. Procedura permite cuplurilor considerate infertile sa obtina o sarcina. Un singur spermatozoid este injectat in ovul cu ajutorul unui ac mic. Odata ce ovulul este fertilizat, embrionul este transferat in uter.
FIV cu ICSI, in ce conditii se foloseste
Este o tehnica folosita daca nu aveti spermatozoizi in materialul seminal, situatie cauzata de un blocaj sau insuficienta testiculara care nu poate fi abordata. In plus, ceea ce este recuperat nu permite folosirea unui FIV clasic, cu rezultate satisfacatoare. Spermatozoizii pot fi, de asemenea, prelevati din testicule sau epididim prin interventie chirurgicala pentru aceasta metoda.
Diagnosticarea in caz de infertilitate masculina
In majoritatea cazurilor de infertilitate masculina, un protocol de exploatare serios permite o diagnosticare corecta si o delimitare a cauzei, ceea ce inseamna sanse considerabile pentru tratament. In infertilitatea masculina, singurul tratament care si-a demonstrat eficienta este reproducerea umana asistata medical.
Pentru a putea pune acest diagnostic, se realizeaza urmatoarele investigatii:
- spermograma;
- testul postcoital al lui Huhner;
- spermocultura;
- biochimia spermei;
- dozari hormonale: FSH, LH, testosteron, prolactina.
Pentru determinarea cauzei care genereaza infertilitatea, totul incepe cu o vizita la medicul specialist. Acesta indica un screening complet al partenerilor. Doar o diagnosticare corecta poate duce la cea mai buna solutie. In cazul barbatilor, cele mai frecvente proceduri pentru depistarea cauzei sunt:
- spermograma. Este o investigatia standard, al carui rezultat normal anuleaza, de cele mai multe ori, alte investigatii. O interpretare corecta trebuie sa estimeze atat caracteristicile lichidului seminal, concentratia si mobilitatea spermatozoizilor, cat si aspectele de morfologie ale acestora.
- testul postcoital al lui Huhner. Este un examen al glerei cervicale prelevate de pe colul uterin, dupa un raport sexual. Scopul este acela de a analiza compozitia acesteia si de a evalua numarul si mobilitatea spermatozoizilor prezenti. Desi aparent sunt acelasi lucru, testul are rolul de a completa spermograma.
In anumite cazuri, medicul specialist poate indica o investigarea suplimentara de tipul spermocultura, biochimia spermei, dozari hormonale (FSH, LH, testosteron, prolactina) si chiar indrumarea catre un urolog. Clinica noastra se bazeaza pe o echipa multidisciplinara formata din specialisti interni si externi pentru realizarea pachetului complet care duce la un diagnostic corect si, implicit, la o solutie adecvata.
Factori de risc pentru infertilitate masculina
La barbati, motivele pot fi regasite intr-o serie de factori, cu precadere externi, deci deseori controlabili si depistabili:
- bolile infectocontagioase ale copilariei;
- boli cu transmitere sexuala;
- boli cronice de tipul celor renale, tiroidiene, diabet, neuropatii;
- fumat, alcool in exces, droguri;
- stres, poluare, conditii de lucru neprielnice (expuneri profesionale la insecticide, pesticide, solventi organici);
- patologii post traumatice;
- problemele genetice;
- medicamente, cum ar fi sulfasalazina, steroizi anabolizanti sau alti hormoni sexuali, unele tipuri de antihipertensive sau antidepresive, chimioterapice etc.
Tipuri de infertilitate
Exista 5 tipuri majore de infertilitatea masculina, in functie de rata de aparitie:
- anomalii ale calitatii spermei;
- infertilitate imunologica;
- disfunctii ale spermei;
- azoospermia;
- de cauza mecanica (disfunctii erectile, ejaculatorii si coitale).
Anomalii ale calitatii spermei
Cele mai frecvente probleme intalnite privesc producerea spermei. Spermatozoizii pot:
- sa nu se dezvolte complet;
- sa aiba o forma ciudata;
- sa nu se miste in modul corect;
- sa fie in numar foarte mic (oligospermie);
- sa nu existe (azoospermie).
Problemele cu sperma pot fi genetice sau provocate de unii factori de risc. Alegerile facute in stilul de viata pot reduce numarul de spermatozoizi. Fumatul, consumul de alcool si luarea anumitor medicamente pot reduce numarul de spermatozoizi. Alte cauze ale numarului scazut de spermatozoizi includ bolile pe termen lung (cum ar fi insuficienta renala), infectiile din copilarie (cum ar fi oreionul) si problemele cromozomiale sau hormonale (cum ar fi testosteronul scazut).
Deteriorarea sistemului reproducator poate cauza o scadere sau o absenta a numarului de spermatozoizi. Aproximativ 4 din 10 barbati cu azoospermie au o obstructie a canalelor prin care trec spermatozoizii. Un defect congenital sau o problema, cum ar fi o infectie, poate provoca un blocaj.
Varicocelul
Varicocelele sunt vene umflate ale scrotului. Se regasesc la 16 din 100 dintre barbati. Sunt mai frecvente la barbatii infertili (40 din 100). Ele dauneaza dezvoltarii spermatozoizilor prin blocarea drenajului adecvat al sangelui. Este posibil ca varicocelul sa determine curgerea sangelui inapoi in scrot. Testiculele au atunci o temperatura prea ridicata pentru a produce spermatozoizi, ceea ce duce la un numar scazut.
Ejaculare retrograda
Ejacularea retrograda se intampla atunci cand sperma revine in corp. Ea intra in vezica urinara in loc sa iasa din penis. Acest lucru se intampla atunci cand nervii si muschii vezicii urinare nu se inchid in timpul orgasmului (climax). Materialul seminal poate avea spermatozoizi normali, dar materialul seminal nu este eliberat din penis, deci nu poate ajunge in vagin.
Ejacularea retrograda poate fi cauzata de interventii chirurgicale, medicamente sau probleme de sanatate ale sistemului nervos. Semnele sunt urina tulbure dupa ejaculare si ejaculare mai putin fluida.
Infertilitate imunologica
Uneori, corpul unui barbat produce anticorpi care ii ataca propria sperma. Anticorpii sunt produsi cel mai adesea din cauza unei rani, interventii chirurgicale sau infectii. Ei impiedica sperma sa se miste si sa functioneze normal. Nu stim inca exact cum anticorpii scad fertilitatea. Stim ca pot ingreuna spermatozoizii sa ajunga in trompele uterine si sa fecundeze ovulul. Aceasta nu este o cauza des intalnita a infertilitatii masculine.
Obstructia canalelor spermatice
Uneori, canalele prin care se deplaseaza spermatozoizii pot fi blocate. Infectiile repetate, interventiile chirurgicale (cum ar fi vasectomia), umflarea sau defecte de dezvoltare pot provoca blocaj. Orice parte a tractului reproducator masculin poate fi blocata. Cu un blocaj, sperma din testicule nu poate parasi corpul in timpul ejacularii.
Hormonii
Hormonii produsi de glanda pituitara spun testiculelor sa produca spermatozoizi. Nivelurile hormonale foarte scazute cauzeaza o crestere slaba a spermei.
Cromozomii
Spermatozoizii transporta jumatate din ADN catre ovul. Modificarile in numarul si structura cromozomilor pot afecta fertilitatea.
Administrarea unui medicament
Anumite medicamente pot modifica productia, functia si evacuarea spermei. Aceste medicamente sunt cel mai adesea administrate pentru a trata probleme de sanatate precum:
- artrita;
- depresie;
- probleme digestive;
- anxietate sau depresie;
- infectii;
- tensiune arteriala crescuta;
- cancer.
Tratament in infertilitate masculina
Tratamentul depinde de ceea ce cauzeaza infertilitatea, este o certitudine. Multe probleme pot fi rezolvate cu medicamente sau interventii chirurgicale. Acest lucru ar permite conceptia pe cale naturala. Tratamentele in discutie sunt impartite in 3 categorii:
- terapie nechirurgicala pentru infertilitatea masculina;
- terapie chirurgicala pentru infertilitatea masculina;
- tratament pentru cauze necunoscute ale infertilitatii masculine.
Multe probleme de fertilitate masculina pot fi tratate fara interventie chirurgicala. Despre ele discutam in paragrafele urmatoare.
Anejaculare (ejaculare uscata)
Anejacularea in intampla atunci cand nu exista lichid seminal eliberat. Nu este obisnuit, dar poate fi cauzat de:
- leziuni ale maduvei spinarii;
- interventie chirurgicala prealabila;
- diabet;
- scleroza multipla;
- anomalii prezente la nastere;
- alte probleme mentale, emotionale sau necunoscute.
Medicamentele sunt adesea incercate mai intai pentru a trata aceasta afectiune. Daca esueaza, exista mai multe optiuni. Stimularea vibratiei penisului (PVS) sau electroejacularea cu sonda rectala (RPE, mai bine cunoscuta sub numele de electroejaculare sau EEJ) pot induce ejacularea. Spermatozoizii pot fi, de asemenea, extrasi direct din testicul cu un ac.
Electroejacularea cu sonda rectala se face cel mai adesea sub anestezie. Acest lucru este adevarat, cu exceptia barbatilor cu maduva spinarii lezata. RPE preia sperma la 90 din 100 de barbati care au facut acest lucru. Multi spermatozoizi sunt colectati prin aceasta metoda. Dar miscarea si forma spermatozoizilor pot inca sa afecteze fertilitatea. Stimularea vibratorie a penisului vibreaza varful si tija penisului pentru a ajuta la obtinerea unui climax natural. Desi nu este invaziv, nu functioneaza la fel de bine ca RPE. Acest lucru este valabil mai ales in cazurile severe.
Tehnicile de reproducere asistata, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV) si injectia intracitoplasmatica a spermei (FIV cu ICSI) sunt de mare ajutor pentru barbatii cu anejaculare. Despre cum poti beneficia de FIV cu ajutor de la stat si daca FIV cu ICSI este decontat, afli mai multe in Programul National de Fertilizare In Vitro si Embriotransfer.
Infectia tractului genital
Infectia tractului genital este rareori legata de infertilitate. Se gaseste doar la aproximativ 2 din 100 de barbati cu probleme de fertilitate. In aceste cazuri, problema este adesea diagnosticata printr-un test de sperma. In test se gasesc globule albe. Celulele albe produc prea multe „specii reactive de oxigen” (ROS). Acest lucru poate deteriora sperma, scazand sansele ca sperma sa poata fertiliza un ovul. De exemplu, o infectie severa a epididimului si testiculelor poate provoca micsorarea testiculelor si blocarea canalului epididimal. Infectia nu trebuie sa fie brusca pentru a provoca probleme.
Antibioticele sunt adesea administrate pentru infectii in general. Dar nu sunt folosite pentru inflamatii mai mici. Unele antibiotice pot dauna ocazional productiei sau functiei spermei. Antiinflamatoarele nesteroidiene (cum ar fi ibuprofenul) sunt adesea folosite.
Conditii genetice
Unii barbati se nasc cu o afectiune genetica care poate fi noua (nu este prezenta la alti membri ai familiei) sau ereditara (transmisa de la mama si/sau tata), care apare prima la pacientul afectat. Cauzele cunoscute ale anomaliilor genetice sunt cel mai frecvent detectate la barbatii fara spermatozoizi in ejaculat (azoospermie), unde afectiunea afecteaza productia de spermatozoizi (de exemplu, sindromul Klinefelter). Conditiile genetice pot afecta, de asemenea, dezvoltarea tractului masculin care transporta spermatozoizi, ducand la esecul formarii canalelor care ar trebui sa transporte spermatozoizi.
Ejaculare retrograda
Ejacularea retrograda, materialul seminal care curge inapoi in loc sa iasa din penis, are multe cauze. Poate fi cauzata de:
- interventii chirurgicale la prostata sau vezica urinara;
- diabet;
- leziuni ale maduvei spinarii;
- antidepresive;
- anumite antihipertensive;
- medicamente utilizate pentru a trata marirea prostatei (HBP).
Ejacularea retrograda este diagnosticata prin verificarea urinei. Acest lucru se face la microscop imediat dupa ejaculare. Medicamente pot fi folosite pentru a corecta ejacularea retrograda. Daca acestea nu functioneaza si este nevoie de tehnici de reproducere umana asistata medical, medicul poate incerca sa colecteze spermatozoizi dupa ejaculare.
Tehnici chirurgicale pentru tratamentul cazurilor infertilitate masculina
Tratamente pentru varicocel
Varicocelul poate fi abordat printr-o interventie chirurgicala minora, in ambulatoriu, numita varicocelectomie. Remedierea acestor vene umflate ajuta la miscarea, crestea numarului si imbunatatirea structurii spermatozoizilor.
Tratamente pentru azoospermie
Daca sperma nu are spermatozoizi (azoospermie) din cauza unui blocaj, exista multe optiuni chirurgicale. Chiar si barbatii care au o productie scazuta de sperma ca o cauza a lipsei spermatozoizilor in ejaculat pot fi tratati cu o interventie chirurgicala pentru a gasi spermatozoizi, impreuna cu tehnici de reproducere umana asistata medical.
Tratament pentru cauze necunoscute ale infertilitatii masculine
Uneori este greu de spus cauza infertilitatii masculine. Aceasta se numeste infertilitate masculina „idiopatica”.
Tehnici de reproducere asistata
Daca tratamentul pentru infertilitate esueaza sau nu este disponibil, exista modalitati de a ramane insarcinata. Aceste metode sunt numite tehnici de reproducere umana asistata medical. Pe baza tipului specific de infertilitate si a cauzei, medicul poate sugera:
- Inseminarea intrauterina (IUI). Pentru IUI, medicul plaseaza sperma in uterul partenerului printr-un tub. IUI este adesea bun pentru numarul scazut de spermatozoizi si problemele de miscare, ejacularea retrograda si alte cauze de infertilitate.
- Fertilizarea in vitro (FIV). FIV se intampla atunci cand ovulul unei partenere de sex feminin sau al donatorului este imbinat cu sperma in conditii de laborator. Pentru FIV, ovarele trebuie stimulate pentru a produce mai multe ovocite. Acest lucru se face adesea cu medicamente administrate ca injectii zilnice. Dupa 3 pana la 5 zile de crestere, ovulul fertilizat (embrionul) este introdus inapoi in uter. FIV poate fi folosita pentru a trata multe afectiuni hormonale la femei, pentru femeile cu patologie tubara – trompe uterine infundate sau infertilitatea idiopatica (unde nu exista nicio cauza care sa explice problema de fertilitate). Dar este folosita din ce in ce mai mult in cazurile in care barbatul are oligospermie foarte severa si netratabila (numar scazut de spermatozoizi).
- Injectie intracitoplasmatica de sperma (FIV cu ICSI).
Analize specializate, solutii viabile, colaborare cu cei mai buni specialisti urologi in infertilitate masculina. Va stam la dispozitie la 0766 536 553.
[…] Infertilitate masculina […]
sotul meu are numarul mic de spermatozoizi si cu diferite forme.ce este de facut
Solutia cu rata mare de reusita este fertilizarea in vitro in acest caz.
Buna ziua!Astazi am repetat analizele hormonale si am facut si o eco transvaginala.Sotul are o spermagrama facuta in urma cu cateva luni.Vrem sa obtinem o sarcina pe cale naturala dar intarzie sa apara ,mentionez k am 35 de ani,fara alte intervenții
Ginecologice, col usor retrovers si fibrom uterin.As vrea sa fac o hidrosalpingografie pt a vedea starea trompelor si as vrea sa stiu costul,si va rog sa mi spuneti la ce dr as putea facea o programare,dl dr Chadi M???Multumesc
Buna ziua! Sunati, va rog, la 0766536553 si cereti o programare la domnul dr. Chadi Muheidli. El este cel mai in masura sa va spuna pasii de urmat in cazul dvs. si costurile. O zi buna!
[…] Infertilitate masculina […]
Buna seara
Sunt interesata de IUI cu donator.Este posibil?Ce sanse sunt vazand ca am deja 38 de ani?
Va multumesc
Buna ziua. In principiu acest lucru este posibil, depinde de starea dumneavoastra de sanatate. Acest lucru se poate stabili in urma unui control la medicul specialist. Va multumim!
Bună ziua!
Am fost diagnosticat cu oligoastenozoospermie după 3 luni de tratament cu profertil am repetat spermograma unele valori au crescut altele au scăzut dar diagnosticul e același oligoastenozoospermie.Exista șanse sa concepem un copil sau trebuie sa apelam la FIV.
Mulțumesc!
Buna ziua. In principiu, cu inseminare artificiala sansele de a obtine o sarcina sunt foarte mici. Sanse mari de reusita sunt cu fertilizarea in vitro.
Buna ziua sotul meu are 0,06 milioane/ml de spermatoizi! Diacnostic: criptozoospermie! Ia tratament cu spermatrop alfa de 1 luna !
Buna ziua. Va putem ajuta cu o opinie, daca ne trimiteti analizele pe pagina de facebook a clinicii Dacia Medical Center, in mesaj privat. https://www.facebook.com/daciamedicalcenter/
Buna ziua. Sotul meu a facut o spermatograma si rezultatul este azoospermie. La analizele hormonale: LH – 15.3; FSH: 20.01 ; PROLACTINA 256 ; TESTOSTERON:18.5
Buna ziua. Va putem ajuta in vreun fel?
Buna ziua!
Sotul meu are azoospermie.ce este de facut?
Buna ziua. Sotul ar trebui sa mearga la un specialist pentru a vedea daca se pot trata cauzele acestei afectiuni. In functie de cauze, se poate discuta si despre metode de reproducere umana asistata, in cazul in care se doreste o sarcina.
Buna ziua, soțului mei i au ieșit in urma spermogramei un nr sub 1.000.000 mmc spermatozoizi. In rest celelalte valori sunt normale, inclusiv o motilitate de 90%.
Care sunt șansele sa obținem o sarcina ? Este FIV cu ICIS o șansa pentru noi?
Va mulțumesc
Buna seara,chiar daca mobilitatea si morfologia sunt in limite normale, numarul foarte mic face ca sansele pentru o sarcina pe cale naturala sa fie foarte mici. Recomandarea merge spre o procedura FIV-ICSI.
Buna ziua ,
In urma unei spermograme am un rezultat sub 1 mil de spermatozoizi , in copilărie am fost operat de hernie testiculara la testiculul drept . Are vreo legătura cu spermograma ? Doresc sa am un copil și încă nu reușim.
Buna ziua. Numarul foarte mic face ca sansele pentru o sarcina pe cale naturala sa fie foarte mici. Recomandarea noastra este pentru o procedura FIV-ICSI.
Bună ziua!
Aceatea ar fi analizele sotului. Ce se poate face in acest sens?
Buna ziua! Tinand cont de analize, puteti incerca o procedura de reproducere umana asistata.
Bună ziua!
Se mai poate face dosar pentru FIV prin programul national?
Buna ziua! Da, inca se mai accepta dosare.
Buna ziua,
Ce imi recomandati in urma spermogramei din poza.mentionez ca sunt la 3 luni dupa o operatie de varicocel, imbunatatiri fata de spermograma din primavara se observa doar la motilitate si morfologie…concentratia a ramas la fel
Buna ziua! Va recomandam sa discutati cu medicul curant, care va cunoaste tot istoricul medical. Daca doriti second-opinion, puteti face o programare la numarul de telefon 0766 536 553. Toate cele bune!
[…] ingreuneaza considerabil aparitia sarcinii. La barbati, motivele sunt multiple, cum am aratat si in Infertilitate masculina: ce nu trebuie sa faci daca vrei copii I Despre FIV cu ICSI. De la bolile infectocontagioase ale copilariei, patologii post traumatice sau probleme genetice, […]
[…] In cazul in care spermograma arata ca in lichidul seminal nu se gasesc spermatozoizi, atunci specialistul in reproducere umana asistata medical poate recomanda fertilizarea in vitro (FIV) cu ajutorul ICSI. Aceasta este o metoda revolutionara care poate duce la obtinerea sarcinii in cazul cuplului infertil despre care am scris in Infertilitate masculina: ce nu trebuie sa faci daca vrei copii I Despre FIV cu ICSI. […]
[…] Daca aceste anomalii spermatice se confirma, cea mai buna metoda pentru a obtine o sarcina este reproducerea asistata, prin diverse metode, in functie de problema cu care te confrunti. De la caz la caz, ca solutie de tratament pentru obtinerea sarcinii, medicul poate recomanda o metoda de reproducere umana asistata medical. Astfel, poate fi vorba despre inseminare artificiala, fertilizare in vitro sau injectare intracitoplasmatica a spermatozoizilor. In cazuri extreme, spermatozoizii sunt recoltati chirurgical din canalele care ii transporta sau direct din testicule. Poti afla mai multe despre toate acestea din articolul Infertilitate masculina: ce nu trebuie sa faci daca vrei copii I Despre FIV cu ICSI. […]
[…] direct ovocitele cu acei spermatozoizi. Despre FIV cu ICSI poti afla mai multe din articolul Infertilitate masculina: ce nu trebuie sa faci daca vrei copii I Despre FIV cu ICSI. Aceasta este solutia pentru patologia masculina […]