Infertilitatea secundara poate fi o surpriza nedorita pentru cuplurile care se hotarasc sa devina, din nou, parinti. Si asta pentru ca in cazul primei sau a altor sarcini au reusit sa conceapa natural, fara probleme de fertilitate, iar bebelusul sa se nasca la termen. Iata care ar putea fi cauzele pentru care un cuplu se poate confrunta cu infertilitate secundara, dar si care sunt solutiile de tratament.
Daca tu si partenerul tau incercati de 6-12 luni sa obtineti o noua sarcina, dar fara succes, in ciuda faptului ca mai aveti unul sau mai multi copii, conceputi pe cale naturala, este posibil sa aveti infertilitate secundara.
Cauzele infertilitatii secundare
Infertilitatea secundara poate fi provocata de probleme de fertilitate fie de natura feminina, fie masculina. In aproximativ o treime din cazuri este, insa, vorba despre o problema de infertilitate feminina. O alta treime din cauze sunt legate de motive ce tin de barbati. Restul de 30% dintre cazuri, infertilitatea secundara fie este legata de ambii parteneri, fie cauza este necunoscuta.
Motivele infertilitatii secundare difera, totusi, pentru barbati si femei.
Cauze infertilitate secundara la femei
Cauzele infertilitatii secundare la femei includ:
- Varsta de 35 de ani sau mai mult: fertilitatea unei femei incepe sa scada accelerat dupa 30 de ani.
- Endometrioza: afectiunea inseamna ca tesut asemanator mucoasei uterului creste in parti ale corpului din afara uterului. Acest lucru poate crea probleme in obtinerea sarcinii.
- Trompele uterine infundate: tubul care transporta ovocitele de la ovare la uter se poate bloca din cauza infectiilor pelvine precum Chlamydia sau gonoreea. Despre aceasta cauza, afla mai multe din articolul Trompele uterine infundate sau infertilitatea tubara: cauze si tratament
- Sindromul ovarului polichistic (PCOS): este o tulburare hormonala ce provoaca niveluri ridicate de hormoni sexuali masculini. Sindromul impiedica ovulatia regulata si menstruatia. Afla mai multe din Ovarele polichistice, risc de infertilitate si afectiuni cardiace
- Crestere excesiva in greutate: poate duce la disfunctie ovariana la unele femei.
Cauze infertilitate secundara la barbati
Cauzele infertilitatii secundare la barbati includ:
- Varsta de 40 de ani sau mai mult: calitatea spermei scade, de obicei, dupa 40 de ani.
- Niveluri scazute de testosteron: hormul este crucial pentru productia de sperma. El poate scadea din cauza imbatranirii sau a leziunilor genitale.
- Prostata marita: poate reduce numarul de spermatozoizi si poate limita ejacularea.
- Indepartarea prostatei: Indepartarea prostatei ca tratament pentru cancer sau alte afectiuni poate determina curgerea inversa a spermei.
- Hipogonadismul cu debut tardiv: este o afectiune care determina o reducere a secretiei de hormoni masculini.
- Crestere excesiva in greutate: riscul de infertilitate creste cu 10% pentru fiecare 20 de kilograme in plus pe care le castiga un barbat.
Despre cauzele infertilitatii secundare, atat la femei, cat si la barbati, poti afla mai multe din videoul urmator. Explicatiile sunt oferite de dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie. El este specialist in probleme de fertilitate si tehnici de reproducere umana asistata medical.
Infertilitate secundara: simptome
Semnul principal al infertilitatii secundare este incapacitatea de a ramane insarcinata sau de a duce o sarcina la termen dupa o conceptie naturala si o nastere anterioara reusite. Deoarece infertilitatea secundara poate fi cauzata de o serie de afectiuni subiacente, este posibil sa ai o serie de alte simptome, in functie de diagnosticul specific.
Astfel, daca esti o femeie cu varsta de pana in 35 de ani si ai contact sexual neprotejat regulat, in special la ovulatie, dar nu ai ramas insarcinata in decurs de un an, discutati cu medicul tau despre infertilitatea secundara. Daca ai peste 35 de ani sau ai afectiuni legate de fertilitate, cum ar fi menstruatii rare sau endometrioza, cel mai bine este sa obtii o evaluare medicala cat mai devreme.
Diagnosticare
Daca te confrunti cu imposibilitatea obtinerii sarcinii, adreseaza-te unui specialist in probleme de fertilitate. El iti va face investigatiile de care ai nevoie, astfel incat sa depistezi cauza si sa tratezi cauza pentru care nu poti concepe.
Printre investigatiile necesare in caz de infertilitate, se numara si:
- analiza a materialului seminal, respectiv spermograma si spermocultura;
- analize de sange pentru a vedea nivelurile hormonale;
- ecografie transvaginala;
- histerosalpingograma sau histerosonografie, care permite medicului sa vada uterul si trompele uterine. Despre aceste proceduri, poti afla mai multe din articolul Histerosonografie sau histerosalpingografie: cum alegi investigatia care ti se potriveste
Despre investigatiile necesare pentru diagnosticarea infertilitatii, poti afla mai multe urmarindu-l pe dr. Chadi Muheidli, in videoul urmator. Dr. Muheidli este medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in probleme de fertilitate si tehnologii de reproducere umana asistata medical. Si tu poti programa o consultatie la Dr. Chadi Muheidli, pe care il gasesti la Dacia Medical Center, sunand chiar acum la 0766536553.
Mai multe informatii pe teme legate de sanatatea intima si reproductiva, poti urmari pe canalul nostru de Youtube. Il poti accesa aici.
Confruntarea cu infertilitatea secundara poate fi stresanta si epuizanta din punct de vedere emotional, asa ca asigura-te obtintii sprijin de la partenerul, familia si prietenii, pe langa cautarea ajutorului medical.
Tratament pentru infertilitate secundara
Daca tu si partenerul tau incercati sa concepeti un copil, medicul curant iti va recomanda un tratament personalizat, in functie de cauza infertilitatii secundare.
Tratament pentru femei
Optiunile de tratament pentru femei includ:
- Stimulare hormonala, pentru producerea de ovocite, in cazul femeilor cu probleme de ovulatie.
- Chirurgia uterina, pentru a elimina excrescente nedorite din uter, cum ar fi tesutul cicatricial, polipii si fibroamele care afecteaza fertilitatea.
- Fertilizarea in vitro (FIV) este o procedura in care ovulele sunt extrase chirurgical din uter, fertilizate intr-un laborator cu sperma, iar embrionii rezultati sunt transferati inapoi in uter. Despre aceasta solutie de tratament poti afla mai multe din articolul Reproducere umana asistata medical: de la primul bebe la milioane de parinti cu ajutorul FIV
Tratament pentru barbati
Optiunile de tratament pentru barbati includ:
- Inseminarea intrauterina (IUI) este o procedura in care spermatozoizii sunt introdusi direct in uterul femeii care urmeaza sa devina mama. Procedura este adesea folosita atunci cand barbatii au un numar scazut de spermatozoizi sau o calitate slaba a spermei.
- Chirurgia testiculara poate repara varicocelul testicular, o afectiune care poate afecta calitatea si numarul spermei.
- Suplimentele precum suplimentele antioxidante si anti-imbatranire pot creste fertilitatea la barbati, in timp ce tratamentul medicamentos poate imbunatati calitatea spermei.
- Infertilitatea legata de stilul de viata, cum ar fi infertilitatea cauzata de cresterea in greutate in exces, poate fi inversata folosind strategii de gestionare a greutatii.
Indiferent care ar fi cauza infertilitatii secundare cu care tu sau partenerul tau, in cele din urma, vei obtine sarcina. Acest lucru este posibil cu ajutorul unei diagnosticari corecte si a tratamentului potrivit. Daca te afli in aceasta situatie si esti in cautarea unor specialisti cu experienta care sa te indrume, poti apela la echipa Dacia Medical Center. Suna chiar acum la 0766536553. pentru programare.
sursa: webmd.com