Lichidul amniotic si dezvoltarea bebelusului

lichidul-amniotic ce este si ce rol are

Lichidul amniotic este vital in sarcina. Practic, fara lichid amniotic, sarcina nu exista. El asigura o dezvoltare sanatoasa a fatului. Este un lichid galben si clar, care se formeaza in primele 12 zile de la conceptie, in sacul amniotic. Lichidul inconjoara copilul in crestere in interiorul uterului si este esential in evolutia sarcinii.

Lichidul amniotic, cel mai important rol

Un rol important al lichidului amniotic este acela de a-l ajuta pe fat sa se miste, adica sa pluteasca in uter, lucru ce duce la o dezvoltare corespunzatoare a sistemului osos. Pe langa dezvoltarea oaselor, acesta ajuta si la dezvoltarea plamanilor si a sistemului digestiv. Este mediul in care fatul traieste pana la nastere.

Lichidul amniotic protejeaza bebelusul de ranile exterioare. Acesta actioneaza ca o patura protectoare, amortizand loviturile sau miscarile bruste ale viitoarei mame.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Lichidul amniotic are rolul de a preveni presiunea asupra cordonului ombilical si de a mentine o temperatura constanta in jurului fatului.

Fatul in lichid amniotic
sursa: freepik

Prea mult sau prea putin lichid amniotic

In pantec, fatul pluteste in lichidul amniotic. Cantitatea maxima de lichid amniotic este atinsa in saptamana 34 de sarcina, cand lichidul ajunge la aproximativ 800 ml. Acesta scade aproape de termen, ajungand la aproximativ 600 de ml in saptamana 40 de sarcina.

O cantitate prea mare de lichid amniotic este cunoscuta sub denumirea de polihidramnios. Mai exact, aceasta conditie apare la:

  • sarcini gemelare sau multiple
  • in cazul unor anomalii congenitale
  • diabet gestational

Oligohidramnios este opusul unei cantitati in exces de lichid amniotic. O cantitate prea mica de lichid se intalneste in cazul unei sarcini la o varsta inaintata, rupturi de membrane, disfunctie placentara sau anomalii fetale.

O mostra de lichid amniotic recoltat prin amniocenteza poate furniza informatii vitale despre starea de sanatate a bebelusului. Vorbim aici despre aproape toate malformatiile cromozomiale, de boli genetice sau defecte de tub neural. Pe langa aceste informatii, in urma interventiei de amniocenteza putem afla si sexul copilului.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
Lichid amniotic
sursa: freepik

Ce este si cum se formeaza lichidul amniotic

Sacul amniotic este format din doua membrane, amnitia si corionul, iar fatul creste in interiorul sacului fiind inconjurat de lichid amniotic. Initial, se formeaza din apa produsa de viitoarea mamica, iar in saptamana 20 de sarcina este inlocuit de urina fetala, deoarece fatul inghite si excreta lichidul.

Lichidul contine componente vitale pentru fat, cum ar fi nutrienti, hormoni si anticorpi pentru a combate eventuale infectii. De regula, culoarea lichidului are tenta galbuie. In momentul in care lichidul devine verde sau maro inseamna ca fatul a trecut de meconiu inainte de nastere. Meconiu este denumirea primei miscari intestinale.

Aparitia meconiului in timpul vietii intrauterine a copilului poate duce la probleme de respiratie dupa nastere. In anumite cazuri este nevoie de tratament.

Rolul lichidului amniotic
sursa: freepik

Ce se intampla atunci cand se rupe „apa”

Uneori, scurgerile de lichid apar inainte ca sacul amniotic sa se rupa. Potrivit unei asociatii americane de profil, doar una din zece femei experimenteaza un flux dramatic de lichid in momentul ruperii sacului. Pentru cele mai multe femei, va incepe ca o scurgere usoara.

Daca ruperea apei se intampla inainte de saptamana 37 de sarcina, este vorba despre o rupere prematura a membranelor. In functie de cat de devreme se intampla acest lucru, poate avea consecinte grave asupra mamei si a copilului nenascut. Ruptura prematura de membrane poate aparea si in cazul unei sarcini la termen, atunci cand travaliul nu incepe spontan, la sase ore de la ruperea membranei.

sursa foto reprezentativa: unsplash.com
Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux