Menopauza, perioada care pune punct vietii fertile | Schimbari si nevoi

bufeuri la menopauza

Menopauza, acea perioada a vietii de care toate femeile se tem, marcheaza sfarsitul perioadei reproductive. Ea este, de fapt, o deficienta permanenta si ireversibila de hormoni estrogeni. Primele semne ale menopauzei pot sa apara chiar si mai devreme de 40 de ani, iar varsta medie de instalare a acesteia este la 51 de ani. Iata insa ce se intampla in corpul tau in aceasta noua etapa a vietii in care vei experimenta simptome nemaiintalnite, dar si care sunt sansele sa ramai insarcinata in aceasta perioada.

Menopauza se instaleaza intre 40 si 55 de ani. In Romania, media aparitiei acestui fenomen fiziologic este varsta de 49 de ani. Atunci cand apare inainte de 40 de ani, menopauza este considerata precoce, iar dupa 55 de ani, tardiva.

Perimenopauza, inainte de instalarea definitiva a menopauzei

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, diagnosticul de menopauza se pune dupa minimum 12 luni de lipsa a menstruatiei. Inainte de instalarea definitiva a menopauzei, te poti confrunta cu perioade neregulate ale acesteia. Concret, poti sa nu ai menstruatie timp de cateva luni, pentru ca ulterior sa revina, pentru mai multe zile consecutive. Aceasta perioada poarta numele de perimenopauza si se poate intinde pe durata a cativa ani.

De obicei, se foloseste termenul general de menopauza dupa ce ai inceput sa manifesti primele simptome, precum bufeuri si transpiratii abundente. De retinut este ca menopauza nu se instaleaza peste noapte, schimbarile fiind complexe si treptate.

semne ale menopauzei

In perimenopauza, ovarele incep sa produca mai putin estrogen si progesteron. In acelasi timp, hormonul luteinizant (LH) si hormon foliculostimulant (FSH) incep sa creasca. Fluctuatiile nivelurilor hormonale sunt cele care provoaca simptomele pe care incepi sa le resimti tot mai des. Tot acum, menstruatiile si ovulatia devin neregulate, dar totusi ele exista. Concret, te afli inca in perioada fertila, iar o sarcina poate aparea oricand.

Odata instalata menopauza, respectiv dupa trecerea celor 12 luni consecutive in care nu ai mai avut menstruatie, nu mai sunt sanse sa mai ramai insarcinata in mod natural. Daca totusi iti doresti acest lucru, poti apela la fertilizarea in vitro (FIV) cu ovocite proprii, daca le-ai congelat in perioada in care inca erai fertila, sau ovocite donate, proaspete sau congelate.

Chiar daca menopauza inseamna declinul functiilor genitale si marcheaza trecerea de la etapa de reproducere la cea de imbatranire, dupa varsta adulta, respectiv senescenta, asta nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare.

Cauzele aparitiei menopauzei

Principala cauza a menopauzei este, evident, varsta. Mai exact, momentul in care ovarele isi incetinesc treptat functia, pana cand se opresc de tot. Pe de alta parte, unele tratamente medicale sau chirurgicale pot induce menopauza.

Menstruatia poate sa se opreasca si daca suferi de anumite boli genetice sau autoimune. De asemenea, chimioterapia si radioterapia pot afecta functionarea corecta a ovarelor.

Predispuse la o menopauza timpurie sunt si femeile care fumeaza. Medicii spun ca fumatoarele ajung la menopauza, in medie, cu un an si jumatate mai devreme fata de o femeie care nu fumeaza.

De asemenea, daca locuiesti la munte, la altitudini mari, si daca tii o dieta vegetariana vei fi surprinsa sa afli ca poti ajunge mai devreme la menopauza.

Semne ale menopauzei

Majoritatea femeilor au o multitudine de simptome, odata ce perimenopauza sau menopauza s-a instalat. Simptomele sunt dintre cele mai variate, de la tulburari somatice pana cele psihice. Din pacate, ele pot genera anumite tulburari comportamentale.

Unele semne ale menopauzei pot persista pana la doi ani dupa instalarea menopauzei si dispar complet atunci cand hormonii se echilibreaza.

Bufeurile

Unul dintre cele mai cunoscute simptome sunt bufeurile, acea senzatie de caldura subita si trecatoare resimtita pe fata, gat, torace, insotita de transpiratii si frisoane. Bufeurile vin impreuna cu o senzatie de sufocare si produc o stare de disconfort.

La inceput, bufeurile apar mai ales noaptea si pot provoca insomnii si astenie. Apoi apar si ziua, mai ales dupa efort sau dupa mese. Durata medie este de 2-3 minute si se pot intinde pe o perioada de 1-5 ani.

Tulburari emotionale si modificari ale zonei intime

De asemenea, insomniile, tulburarile emotionale, schimbarile de dispozitie, migrenele si problemele de concentrare sunt des intalnite in cazul femeilor care au ajuns la menopauza.

sarcina la menopauza

In plus, te poti confrunta cu modificari ale vietii sexuale, cu lipsa apetitului sexual, cu senzatia de uscaciune a vaginului, iritatie, prurit. De asemenea, exista si un risc crescut de infectii vaginale si de tract urinar.

Osteoporoza si boli cardiovasculare, cauzate de menopauza

Alte afectiuni la care poate duce menopauza sunt osteoporoza, din cauza scaderii calciului la nivelul oaselor, boli cardiovasculare, imbatranirea pielii sau chiar cresterea in greutate.

Atentie, menopauza instalata artificial post-chirurgical, prin chimioterapie sau radioterapie, se poate asocia cu simptome mai severe decat de obicei. Asadar, depresia, anxietatea, tulburarile de somn sau iritabilitatea se accentueaza in aceasta perioada.

Intr-un sir lung de semne ale menopauzei mai degraba negative, exista si cateva aspecte pozitive. Evident, lipsa menstruatiei este primul dintre ele. Totodata, in aceasta perioada dispar si afectiunile benigne ale sanilor si uterului, printre care:

Tratamentul menopauzei

Tratamentul menopauzei are ca scop corectarea tulburarilor cauzate de carenta estrogenilor. Printre acestea se numara:

  • fenomenele neurovegetative;
  • atrofia vulvovaginala;
  • osteoporoza;
  • imbatranirea cutanata;
  • riscurile cardio-vasculare;
  • cresterea in greutate.

Asadar, principalul tratament este terapia de substitutie hormonala. Din pacate, in Europa, doar 10% din femeile aflate la menopauza beneficiaza de un tratament hormonal de substitutie, fata de 15-25% in SUA.

Terapia de substitutie hormonala sau hormonoterapia consta in administrarea succesiva de estrogeni si un progesteron in vederea obtinerii unui echilibru hormonal. Estrogenii se pot administra pe cale orala, sub forma unor plasturi care se lipesc pe piele sau ca gel. Progesteronul se gaseste, de asemenea, sub forma de comprimate sau se poate administra pe cale vaginala.

tratament pentru menopauza

Un stil de viata sanatos, cu exercitii fizice regulate si o dieta bogata in calciu si proteine, contribuie la reducerea simptomelor. In afara terapiei hormonale, medicii recomanda si administrarea de calciu, vitamina D si fluor.

Pentru ca simptomele sa fie cat mai reduse, tratamentul trebuie administrat cat mai devreme, imediat dupa oprirea menstruatiei. Si asta pentru ca procesul de distructie osoasa incepe devreme, mai ales in cazul femeilor slabe, fumatoare sau care nu fac sport.

Daca te confrunti cu semne ale menopauzei sau te afli la varsta la care aceasta ar putea incepe sa se instaleze, cel mai bine ar fi sa te adresezi din timp unui medic. Cu un tratament si o monitorizare corecte, acesta te va ajuta sa depasesti cu bine perioada, dar si sa previi aparitia complicatiilor. Un medic cu experienta al Dacia Medical Center iti poate fi alaturi in toata aceasta perioada dificil de gestionat. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553 si vezi in ce faza a perioadei te afli.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Fisurile vaginale pot sa apara si in cazul femeilor care au suferit de infectii fungice sau leziuni recente ale mucoasei vaginale sensibile. O alta cauza poate fi menopauza. In aceasta etapa a vietii, nivelul de estrogen scade si duce la uscaciune vaginala. Ce se intampla cu organismul femeii in aceasta perioada, aflati din articolul Menopauza: cauze, semne si tratament – cum poti ramane insarcinata […]

[…] pe un esantion de femei cu varste cuprinse intre 35 si 60 de ani a dovedit faptul ca si in prag de menopauza pot aparea probleme din cauza unor infectii cu diverse tulpini HPV din […]

[…] amenoree: este o afectiune in care menstruatia s-a oprit complet. Absenta unei menstruatii timp de 90 de zile sau mai mult este considerata anormala, cu exceptia cazului in care esti insarcinata, alaptezi sau esti la menopauza, care apare intre 45 si 55 de ani. Despre ea poti afla mai multe din articolul urmator: Menopauza, perioada care pune punct vietii fertile | Schimbari si nevoi […]

[…] Menopauza precoce, cunoscuta si sub numele de insuficienta ovariana prematura, apare atunci cand ovarele nu mai functioneaza, inainte ca tu sa implinesti 40 de ani. Despre aceasta etapa a vietii, poti afla mai multe informatii din articolul Menopauza, perioada care pune punct vietii fertile | Schimbari si nevoi. […]

4
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux