Nasterea in apa, pentru un travaliu mai putin dureros si mai scurt

riscuri nastere in apa

Un travaliu mai scurt si o nastere mai putin dureroasa. Evitarea anesteziei si a medicatiei. Venirea pe lume a bebelusului intr-un mediu lichid. Acestea sunt beneficii de care te poti bucura atunci cand alegi o nastere in apa. Pe de alta parte, exista si riscuri, dar si situatii in care nu se recomanda aceasta modalitate de a naste. Afla mai multe din continuarea acestui articol.

Daca iei in calcul sa iti aduci pe lume copilul printr-o nastere in apa, asigura-te ca vei fi asistata de un medic cu experienta. El te va ajuta in travaliu si nastere. E foarte important sa poata interveni prompt in cazul in care lucrurile nu decurg conform planului. Indiferent de metoda de nastere, in timpul travaliului pot aparea situatii neprevazute. Ele pot merge pana acolo incat sa puna in pericol atat viata bebelusului, cat si a gravidei. Afla mai multe despre acestea din articolul Cele mai frecvente complicatii care pot aparea in cazul nasterii naturale si cum poti sa le previi. Avantajele unei nasteri in apa raman insa unele de necontestat, atat pentru mama, cat si pentru copil.

Avantaje pentru mama

O temperatura a apei de 36/37 de grade Celsius o poate ajuta pe mama sa fie mai relaxata. Aceasta stare duce la o dilatare mai usoara si mai rapida a musculaturii implicate in procesul nasterii. Astfel, riscul sa fie nevoie de cusaturi dupa nastere este mai mic decat la o nastere obisnuita.

Totodata, o nastere in apa poate scurta durata travaliului. Cu un travaliu mai scurt fata de o nastere naturala, poate fi evitata administrarea de medicamente impotriva durerii, dar si a anesteziei epidurale.

cum poti naste in apa

In plus, pe toata durata travaliului, mama se poate misca si poate alege o pozitie in care sa se simta confortabil. Mai mult, inclusiv partenerul ei poate sta in cada pentru a o sustine in timpul travaliului si al nasterii. De asemenea, tatal poate sa taie chiar el cordonul ombilical, asistat de personalul medical.

Un alt avantaj adus de o nastere in apa este si acela ca mama se recupereaza mai usor decat dupa o nastere traditionala sau prin cezariana.

Avantaje pentru copil

Pe langa toate aceste avantaje pe care o nastere in apa le are pentru mama, ea aduce beneficii si pentru bebelus. Trecerea din mediul uterin in cel extrauterin este mai usoara. Si asta deoarece ambele sunt medii lichide, respectiv lichidul amniotic si apa.

Atentie insa ca imediat dupa nastere, este necesar ca medicul sa aspire mucozitatile fatului, atat din gura, cat si din nas.

Riscuri la o nastere in apa

Sunt putine studii facute despre acest tip de nastere, insa deocamdata concluzia lor este ca o nastere in apa este la fel de sigura ca una traditionala. In cazuri rare, se poate intampla ca bebelusul sa inghita apa in timpul nasterii si chiar sa se inece. Medicii spun insa ca riscul de a inghiti apa este extrem de mic, pentru ca bebelusul are suficient oxigen la dispozitie.

medic pentru nastere in apa

De asemenea, tot in cazuri rare, poate apare si riscul de infectii pentru mama si bebelus, doar cand nasterea are loc intr-o cada care nu este dezinfectata. In realitate, este putin probabil sa se intample acest lucru.

Cazuri in care nu se recomanda o nastere in apa

Chiar daca nasterea in apa are multiple avantaje, nu toate gravidele care isi doresc sa apeleze la ea o pot face. In primul rand, ea trebuie sa aiba acordul medicului. Sunt situatii in care medicul nu poate da acest acord, respectiv atunci cand:

  • gravida este minora sau are peste 35 de ani;
  • gravida are o sarcina cu risc, suferind de afectiuni precum diabet gestational sau preeclampsie;
  • mama are o infectie. Poti afla mai multe din Top 3 cele mai frecvente infectii in sarcina: cum sa le eviti
  • nasterea este una prematura;
  • copilul este prea mare;
  • fatul este in prezentatie pelviana, respectiv capul este pozitionat in partea superioara a uterului.

Sfaturi pentru o nastere in apa

Daca te afli insa in categoria gravidelor care pot naste in apa si iti doresti acest lucru, ia din timp cateva masuri de precautie.

Astfel, indiferent de locul unde decizi sa nasti, asigura-te ca faci acest lucru sub supravegherea unui medic. De asemenea, asigura-te ca tu si copilul sunteti monitorizati corespunzator in timp ce va aflati in cada.

unde poti naste in apa

Totodata, impreuna cu medicul, faceti un plan pentru a iesi din apa in caz de urgenta. Sunt situatii in care doar travaliul poate avea loc in apa, iar nasterea afara. Asigura-te ca sunt respectate standardele referitoare la curatenie si dezinfectia cazii si sunt luate masuri adecvate de control al infectiilor.

Totodata, pentru a evita deshidratarea, bea apa in timpul travaliului. Daca iei in calcul sa apelezi la o nastere in apa, discuta din timp cu medicul tau, pentru a vedea ce solutii exista. Nu este o metoda foarte practicata la noi. Din acest motiv, sunt putine locuri unde poti naste astfel.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Totodata, copilul va avea un risc redus de probleme respiratorii la nastere. In cazul mamei, dupa o nastere vaginala, durata spitalizarii este mai mica. In timpul nasterii, riscul de infectie este redus. Un alt mare beneficiu este contactul rapid cu nou-nascutul si alaptarea imediata. Atunci cand gravida vrea sa nasca natural, dar se teme de durere, trebuie sa stie ca exista si o optiune mai usoara de a aduce pe lume un copil. Aflati mai multe din articolul Nastere in apa. Avantaje si riscuri […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux