Pe masura ce femeia inainteaza in varsta, o sarcina pe cale naturala este mai dificil de obtinut. In acelasi timp, varsta viitoarei mame poate determina si modalitatea prin care se va naste bebelusul. O nastere la 40 ani, spre exemplu, va fi tratata diferit fata de una la o femeie sub 30 de ani.
Nastere la 40 ani, riscuri pentru mama
Dupa 40 de ani, o nastere pe cale naturala este putin probabila, deoarece implica anumite riscuri pentru viitoarea mama. Vorbim aici despre un travaliu mai lung si mai dureros decat in cazul unei femei tinere.
Totusi, cu o monitorizare atenta, sarcina poate fi dusa la termen fara prea multe riscuri. Daca viitoarea o femeie insarcinata cu varsta peste 40 de ani isi doreste sa nasca natural, trebuie sa consulte medicul care supravegheaza sarcina despre toate riscurile asociate.
Spre deosebire de o sarcina la o varsta mai tanara, sarcina dupa 40 de ani poate avea anumite riscuri pentru mama, cum ar fi:
- preeclampsie
- diabet gestational
- placenta praevia
- desprinderea placentei de peretele uterului.
De asemenea, intre 40 si 44 de ani, riscul de avort spontan este de aproximativ 35%.
Riscuri pentru bebelus
Odata cu inaintarea in varsta a femeii, calitatea ovocitelor scade. Astfel, pot aparea anumite riscuri pentru fat. De exemplu, cantitatea de sange care se deplaseaza spre uter poate fi insuficienta pentru a sustine o sarcina. De aici si procentul mare de femei peste 40 de ani care sufera avort spontan. Citeste mai multe informatii despre avortul spontan AICI.
Un alt risc este faptul ca bebelusii nascuti de femei peste 40 de ani au, de cele mai multe ori, o greutate mica la nastere, sub 2.500 de grame. Si riscul ca bebelusul sa sufere de defecte cromozomiale creste pe masura ce femeia inainteaza in varsta, daca este vorba de o sarcina cu ovocite proprii.
Sigur ca o sarcina la o femeie peste 40 de ani poate sa decurga foarte bine, fara probleme, insa e bine sa fim vigilenti. Varsta presupune anumite riscuri, organismul a trecut deja prin multe. Daca e vorba si despre prima sarcina, cu atat mai mult e nevoie de atentie sporita. Si modalitatea de nastere va fi analizata cu atentie. De cele mai multe ori, in astfel de cazuri nasterea naturala este evitata.
dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
Nastere naturala sau cezariana
Studiile de specialitate arata ca travaliul nu se declanseaza natural in cele mai multe dintre sarcinile la femei peste 40 de ani. Drept urmare, daca se va alege totusi o nastere pe cale naturala, travaliul va fi unul indus.
De asemenea, sunt aproximativ 50% sanse sa fie nevoie de o interventie prin cezariana, din cauza pozitionarii fatului. In cazul mamelor mai tinere, nasterea naturala este indicata, mai ales tinand cont de faptul ca muschii uterului sunt tonifiati si pot sustine travaliul. Nu se mai poate spune acelasi lucru la femeile trecute de 40 de ani, cand nasterea naturala e mai putin intalnita.
[…] Nastere prin cezariana. Nasterea la 40 de ani este putin probabil sa fie pe cale vaginala. Din cauza pozitionarii fatului sau a altor complicatii ce pot sa apara in timpul travaliului, nasterea va fi prin operatie cezariana. Citeste mai multe despre nasterea la 40 de ani, aici. […]
Buna seara am citit si chiar mam incurajat.mult qm 44 de ani si sunt insarcinata 11 sapt iar din cate mi sau spus numai vb negative ca pot fi prob pt mn sau copil insa ma incred in El si nu ma ingrijoresz insa vreau sa stiu eu nu accept sa fac cezqriana am inteles ca este o obtiune.pt ca sint eventuate riscuri eu vreau normal natural sa nasc crede ti ca exista prob?
Buna ziua. Recomandarea noastra este sa discutati cu medicul dumneavoastra curant. In cazul in care va doriti o a doua opinie si sunteti din Bucuresti, va asteptam la un consult in clinica si o discutie, in detaliu, cu specialistii nostri. Ne gasiti la adresa – bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Programari la 0766 53 65 53. Fara o consultatie, investigatii specifice si analizarea istoricului dvs medical nu putem stabili un diagnostic sau face recomandari medicale.