Nastere naturala sau cezariana: la ce sa te astepti in fiecare caz

nastere naturala sau cezariana

Apropierea momentului aducerii pe lume a bebelusului te pune in fata situatiei de a naste natural, daca se poate, sau prin cezariana, daca acesta se impune. Cum nasterea unui copil implica bucurie, dar si durere in ambele cazuri, iti prezentam in acest articol care sunt plusurile si minusurile fiecarui tip de nastere. O informare corecta te poate ajuta sa depasesti mai bine fiecare situatie.

Decizia de a naste prin cezariana este luata prin consultare cu medicul curant, in baza informatiilor medicale disponibile. Potrivit statisticilor, aproape 9 din 10 femei isi aduc pe lume bebelusii prin cezariana. Ponderea este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana.

Nastere naturala sau cezariana: situatii medicale ce impun nasterea chirurgicala

In functie de particularitatile fiecarei sarcini, sunt cazuri se impune apelarea la cezariana, in locul unei nasteri naturale. Este si situatia unei nasteri de gemeni sau a mai multor copii in acelasi timp. De asemenenea, cezariana poate fi necesara atunci cand mama sufera de o afectiune medicala, precum diabetul sau hipertensiunea arteriala.

Tot o nastere prin cezariana se impune si atunci cand mama sufera de o infectie ce ar putea fi transmisa copilului in timpul nasterii. Printre acestea se numara infectia HIV sau herpesul genital.

Alte probleme care necesita apelarea la o nastere prin cezariana in locul uneia naturale sunt:

  • probleme cu placenta;
  • in cazul in care bebelusul este foarte mare si mama are un bazin mic;
  • daca bebelusul nu se afla pozitionat cu capul in jos, iar eforturile de a-l aseza astfel inainte de nastere au fost fara succes;
  • daca travaliul este prea lent, iar copilul nu primeste suficient oxigen.

Nastere naturala sau cezariana: avantajele nasterii chirurgicale

Pe langa considerentele medicale, principalul avantaj al nasterii prin cezariana este acela ca poate fi programata. Stii exact cand si unde se va naste bebelusul tau. Scapi astfel de grija declansarii neasteptate a travaliului. Mai mult, o posibila cauza medicala pentru care se recomanda cezariana vine la pachet cu un avantaj. Poti alege o anumita zi in care sa se nasca cel mic.

Cezariana poate fi o solutie potrivita pentru tine si daca ai avut anterior o nastere vaginala complicata. In rest, medicii atentioneaza ca nu exista prea multe avantaje daca nasti prin cezariana.

Riscurile si dezavantajele cezarienei

Desi operatia de cezariana este in general considerata sigura si, in unele situatii, salvatoare de vieti, ea prezinta numeroase riscuri. Procedura este o interventie chirurgicala majora si implica deschiderea abdomenului pentru scoaterea bebelusului din uter.

Mai mult, daca la prima sarcina a fost nevoie de cezariana, cel mai probabil si in viitoarele sarcini va trebui sa nasti chirurgical. Nasterea vaginala poate fi contraindicata mamelor care au trecut anterior printr-o cezariana. In situatia lor, exista riscul de ruptura uterina, cand uterul se deschide de-a lungul vechii taieturi.

Atentie! Daca sarcina ta impune apelarea la cezariana, alege cu grija unitatea medicala in care vei naste. Verifica daca spitalul in care vei naste este dotat cu ehipamente si specialisti gata sa faca fata posibilelor complicatii. Daca vrei sa beneficiezi de nastere alaturi de un medic cu experienta si sa nu mai duci grija gestionarii unor posibile complicatii, programeaza-te chiar acum la 0766536553. Un specialist al Dacia Medical Center te va ajuta sa iei cea mai buna decizie referitoare la unde si cum vei putea naste in siguranta.

Nastere naturala sau cezariana: avantaje si dezavantaje

Iti prezentam in continuare o serie de avantaje si dezavantaje ale fiecarei modalitati de a aduce pe lume un copil. Informatiile urmatoare te pot ajuta sa stii ce te asteapta in fiecare situatie. Astfel, trebuie sa stii ca o nastere naturala necesita in mod obisnuit o perioada de spitalizare si timp de recuperare mai scurte, in comparatie cu cezariana.

Totodata, in cazul in care vei naste natural, eviti riscurile asociate interventiilor chirurgicale majore, precum:

  • sangerari severe;
  • cicatrici;
  • infectii;
  • reactii la anestezie;
  • durere de durata.

Tot in cazul nasterii naturale iti poti tine bebelusul in brate mai devreme si poti incepe cat mai repede sa il alaptezi.

avantajele nasterii naturale pentru bebelus

Pe de alta parte, tot in cazul nasterii vaginale, sunt sanse mai mari ca muschii implicati in proces sa scoata lichidul din plamanii unui nou-nascut. Acest lucru este benefic pentru copil deoarece ii reduce riscul de a suferi probleme de respiratie la nastere.

Dezavantajele si riscurile unei nasteri naturale

Travaliul prin care trece o mama in timpul nasterii naturale poate fi lung si epuizant. In medie, la prima nastere, durata travaliului este cuprinsa intre patru si opt ore. Si asta pana cand colul uterin este complet dilatat, iar corpul este pregatit de nasterea efectiva.

Poti afla mai multe despre aceasta experienta in articolul Durere in travaliu: cum se poate gestiona eficient pentru o mai buna experienta a nasterii.

De asemenea, in timpul unei nasteri vaginale, exista riscul ca pielea si tesuturile din jurul vaginului sa se intinda si sa se rupa. Fenomenul se produce in timp ce fatul se deplaseaza prin canalul de nastere. Intinderea si ruperea severa a acestor tesuturi pot necesita cusaturi. Mai mult, ele pot produce slabirea sau ranirea muschilor pelvieni ce controleaza functiile urinara si intestinala.

Datele arata ca femeile care au nascut natural au mai multe sanse sa sufere de incontinenta urinara. Exista si riscul sa se confrunte cu prolaps de organ pelvin comparativ cu femeile care au nascut prin cezariana. Afectiunea apare atunci cand unul sau mai multe organe aluneca in pelvis.

Totodata, un alt dezavantaj al nasterii naturale este ca poate provoca dureri persistente in perineu, zona dintre dintre vagin si anus.

Trebuie sa mai stii ca in cazul unui travaliu lung sau daca copilul are o greutate mare, el se poate rani in timpul procesului de nastere vaginala, rezultand vanatai ale scalpului sau fractura a claviculei.

Posibile complicatii la cezariana

Chiar daca nasterea prin cezariana este recomandata anumitor gravide, pentru a evita anumite riscuri, ea vine la pachet cu alte posibile pericole.

Studiile arata ca femeile au de trei ori mai multe sanse de a muri in timpul unei nasteri prin cezariana decat in timpul unei nasteri vaginale. Si asta in principal din cauza cheagurilor de sange, infectiilor si a complicatiilor date de anestezie.

avantajele pentru bebelus ale nasterii prin cezariana

De asemenea, daca situatia impune sa nasti prin cezariana trebuie sa stii ca exista un risc mai mare de complicatii la viitoarele sarcinii. Printre acestea se numara anomaliile placentare si ruptura uterina.

Cezariana, riscuri pentru bebelusi

Operatia de cezariana poate aduce riscuri si pentru bebelusi, nu doar pentru mama. Copiii nascuti prin cezariana pot avea probleme de respiratie la nastere, dar si in timpul copilariei. Printre ele se numara astmul, conform unui studiu din 2019 publicat in jurnalul Allergy, Asthma & Clinical Immunology.

Exista si studii care arata ca bebelusii nascuti prin cezariana au un risc mai mare de a deveni obezi si de a dezvolta diabet de tip 2, in copilarie si la varsta adulta.

Dincolo de informatiile prezentate, medicul tau sau cel cu care vei naste este cel care va hotari care este solutia potrivita pentru tine si bebelusul tau. Un specialist al Dacia Medical Center te poate indruma in acest sens. Iti va indica solutia in functie de particularitatile sarcinii, dar si a starii tale generale de sanatate. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553. O informare cat mai buna te va ajuta sa stii la ce sa te astepti si sa iti reduci astfel teama legata de momentul nasterii.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] veni oricand. Poti afla mai multe lucruri la care sa te astepti in timpul nasterii din articolul Nastere naturala sau cezariana: la ce sa te astepti in fiecare caz […]

[…] Despre cele doua tipuri de nastere, respectiv naturala sau chirurgicala, poti afla mai multe din articolul Nastere naturala sau cezariana: la ce sa te astepti in fiecare caz. […]

[…] Despre cele doua modalitati de nastere, poti afla mai multe din articolul Nastere naturala sau cezariana: la ce sa te astepti in fiecare caz. […]

[…] Tot atunci, veti discuta impreuna referitor la travaliu si gestionarea duretii din timpul acestuia, dar si despre modalitatea de a naste, respectiv Nastere naturala sau cezariana: la ce sa te astepti in fiecare caz. […]

4
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux