Nasterea in sarcina gemelara este cel mai emotionant si tensionat moment. E drept ca sarcina gemelara este un mare motiv de bucurie pentru viitoarea mama. Dupa ce trece euforia ecografiei in care se vad cele doua inimioare si se apropie venirea pe lume a gemenilor, apar intrebarile. Gravida se gandeste daca sa opteze pentru nasterea vaginala sau daca e cazul sa se gandeasca la o cezariana. Insa, aceasta decizie nu ii apartine in totalitate. Medicul va stabili daca bebelusii vor fi scosi la lumina prin cezariana sau prin metoda clasica. Discutam subiectul, pe larg, in acest articol.
Nasterea in sarcina gemelara: factorii determinanti
Atunci cand vorbim despre sarcina gemelara, nasterea depinde foarte mult de pozitionarea copiilor in uter. Unii medici pot recomanda nasterea vaginala atunci cand:
- bebelusii sunt cu capul in jos;
- atat mama, cat si bebelusii nu au probleme care sa impuna cezariana.
Nasterea prin cezariana este recomandata atunci cand primul dintre gemeni nu este pozitionat cu capul in jos sau daca gemenii au acelasi sac amniotic.
Nasterea in sarcina gemelara: nastere vaginala
Atunci cand este posibila, nasterea vaginala a gemenilor este similara cu cea a unui singur bebelus. Daca primul dintre gemeni este pozitionat cu capul in jos, se ia in calcul nasterea vaginala. Exista insa motive medicale care ar putea impiedica aceasta nastere. Persoanelor care au trecut deja printr-o cezariana, nu le este recomandat sa nasca vaginal.
Imediat ce primul bebelus s-a nascut, doctorul va verifica pozitia celui de-al doilea copil, prin atingerea burtii sau prin examinare vaginala. Daca al doilea fat este intr-o pozitie buna, el ar trebui sa se nasca imediat dupa primul.
Nasterea in sarcina gemelara: cezariana
Si in acest caz, pozitia bebelusilor determina nasterea prin cezariana. Daca primul bebelus este intr-o pozitie pelviana sau unul din gemeni este culcat transversal, cezariana este obligatorie.
Cezariana este cea mai sigura metoda de nastere si atunci cand:
- gravida are o placenta joasa, care acopera orificiul intern al colului uterin;
- gemenii impart o singura placenta (monochorionici);
- cordonul ombilical este inconjurat in jurul gatului unuia dintre cei doi copii.
O nastere de urgenta prin cezariana poate sa apara si atunci cand bebelusii au deficit de oxigenare, gravida are presiune arteriala inalta sau nasterea este foarte lenta. In situatii rare, dupa ce primul bebelus se naste vaginal, exista posibilitatea in care al doilea copil este adus pe lume prin cezariana din cauza scaderii bruste a aportului de oxigen.
Riscurile si complicatiile sarcinii gemelare
In cazul sarcinii gemelare, riscul de a avea complicatii in timpul travaliului si al nasterii este crescut:
- prolaps de cordon ombilical, atunci cand membranele se rup;
- hemoragie postpartum;
- abruptie placentara. Gasiti detalii despre aceasta afectiune in articolul Abruptia placentara, complicatia grava a sarcinii
Din aceste motive, este recomandat ca gravida sa aleaga un obstetrician care sa aiba experienta in sarcini gemelare, nasteri vaginale si cezariane. Epidurala este o necesitate. Aceasta anestezie poate fi folosita si ulterior, daca medicul trebuie sa manipuleze cel de-al doilea copil in interiorul uterului sau daca va fi nevoie de o cezariana.
Gravida trebuie sa stie ca va fi nevoita sa impinga mai mult si mai tare, daca va naste vaginal si al doilea copil. Contractiile vor incepe din nou, la scurt timp dupa nasterea primului bebelus.
[…] Atunci cand exista mai mult de un copil, travaliul poate fi prematur. Cand s-a nascut ultimul copil, placenta (sau placentele) este expulzata in mod obisnuit. Daca bebelusii sunt prematuri, este posibil sa aiba nevoie de ingrijire suplimentara la nastere, dar si pentru cateva zile sau saptamani dupa aceea. Sarcina gemelara necesita o conduita putin diferita in timpul ei, dar mai ales la nastere, asa ca subiectul are nevoie de detalii suplimentare, pe care le puteti citi in Nasterea in sarcina gemelara: vaginala sau cezariana. Care este cea mai buna alegere pentru sanatate… […]