Sunt femei insarcinate care se intreaba daca pot naste natural daca sufera de miopie. Ele au auzit ca ar exista riscul de dezlipire de retina in timpul travaliului. De asemenea, este cunoscut faptul ca sarcina poate afecta vederea, corpul trecand prin numeroase transformari. Asadar, este posibila o nastere naturala cu miopie sau se impune operatia de cezariana?
Nastere naturala cu miopie si riscul de dezlipire de retina
Pentru o lunga perioada de timp, ginecologii, obstetricienii si oftalmologii au impartasit ideea ca miopia reprezinta o contraindicatie pentru nasterea vaginala. Si asta din cauza riscului de dezlipire de retina. Azi, studiile au arat ca desi sarcina poate afecta ochiul, recomandarea ca femeile cu miopie sa apeleze la operatie cezariana pentru a-si proteja vederea este depasita si inutila.
Pe de alta parte, contrar credintei care pune accent pe risc, nu exista studii care sa demonstreze o relatie intre riscul de miopie patologica si rupturi retiniene, in timpul nasterii. Exista doar raportarea unor cazuri izolate. Ele nu au insa valoare statistica. Prin urmare, stresul si incordarea din timpul nasterii vaginale nu prezinta un risc semnificativ crescut de leziune oftalmica.
Nastere naturala cu miopie: necesitatea unei examinari amanuntite
In acest context, medicii recomanda o examinare amanuntita a retinei inainte de nastere. Si asta pentru a te asigura ca nu exista leziuni care predispun la riscuri sau, in cazul in care exista, pentru a le trata. In acest mod, este redus la maxim riscul de dezlipire de retina in timpul travaliului, dar si in alte situatii de zi cu zi.
De obicei, in timpul travaliului, presiunea intraoculara creste. Acest lucru are ca rezultat apasarea corpului vitros impotriva retinei, ceea ce reduce riscul de ruptura si dezlipire de retina. Corpul vitros se situeaza în centrul globului ocular, intre cristalin si retina, fiind sub forma de “gel”.
Cu toate acestea, o decizie privind modalitatea de nastere este una complexa si trebuie luata doar impreuna cu medicul curant. Despre aceasta decizie, poti afla mai multe din articolul De cate ori poti naste prin cezariana: alege un medic cu experienta, pentru a reduce riscurile.
Schimbari in sarcina si nastere naturala cu miopie
Sarcina este o perioada foarte importanta in viata fiecarei femei. In timpul acestor noua luni, corpul tau sufera o multitudine de schimbari. Ele au ca rezultat aparitia, ocazionala, a diferitelor probleme legate de functionarea normala a sistemelor individuale ale organismului ei. Printre aceste schimbari, si vederea ta ar putea fi afectata.
De aceea, un rol deosebit de important il are monitorizarea sarcinii, dar si a starii tale generale de sanatate, printre care si tensiunea arteriala. Despre aceasta afectiune cu care se confrunta multe dintre gravide, poti afla mai multe din Hipertensiune in sarcina, riscuri pentru mama si fat: de la nastere prematura, la AVC si deces. Daca esti in cautarea unui medic cu experienta care sa te asiste pe parcursul celor 9 luni, poti apela la echipa Dacia Medical Center. Echipa o poti vedea aici, iar o programare poti face sunand la 0766 536 553.
Complicatii in sarcina: aparitia sau agravarea miopiei
O posibila complicatie produsa de modificarile hormonale din timpul sarcinii este aparitia miopiei sau agravarea miopiei deja existente. Totodata, este posibil sa te confrunti si cu o schimbare tranzitorie in reglarea focalizarii. De obicei, aceste probleme nu sunt permanente. Vederea isi revine la starea sa initiala, dupa travaliu.
Important de stiut este si faptul ca modificarile de vedere pot indica alte probleme de sanatate. Astfel, un examen oftalmologic in timpul sarcinii sunt o procedura extrem de necesara. Majoritatea viitoarelor mamici nu il includ insa in examenele prenatale. De cele mai multe ori, evita sa mearga la consult din cauza mitului ca nu au voie sa foloseasca picaturi oftalmice care dilata pupila. O astfel de examinare nu doar ca este o procedura sigura, dar in unele cazuri, este cea mai buna actiune de prevenire a unor afectiuni.
Nastere naturala cu miopie: posibile modificari ale ochiului
Iata cu ce modificari ale vederii te poti confrunta in timpul celor noua luni de sarcina:
Corneea
Din cauza modificarilor hormonale, pot aparea mici modificari ale curburii si grosimii corneei. Daca porti lentile de contact, este posibil sa nu le mai poti tolera. Acest lucru se intampla din cauza productiei reduse de lacrimi. De asemenea, te-ai putea confrunta cu vedere incetosata. Stai fara griji. Si in acest caz, simptome dispar complet dupa nastere.
Acuitatea vizual
Sunt posibile unele modificari ale refractiei si poate fi necesara o schimbare a ochelarilor. Modificarile de refractie sunt cauzate de modificari hormonale si de obicei revin la normal, dupa nastere. In cazul in care te confrunti cu diabet gestational, vederea ta ar putea deveni incetosata.
Fotofobie
Durerile de cap si migrenele cauzate de modificarilor hormonale pot provoca o mare sensibilitate la lumina.
Campuri vizuale
Potrivit specialistilor, au fost raportate unele cazuri de modificare a campurilor vizuale la femeile insarcinate, cum ar fi pierderea partiala a campului vizual temporal.
Vedere incetosata
In caz de hipertensiune arteriala in sarcina, cel mai frecvent simptom este vederea incetosata. Aceasta poate fi insotita de dureri de cap, fotopsie si diplopie (vedere dubla). Toate aceste afectiuni sunt reversibile la 1 pana la 2 saptamani dupa reducerea tensiunii arteriale sau dupa travaliu.
Miopie crescuta
Toate femeile cu miopie medie spre mare sunt ingrijorate de consecintele unui travaliu dificil sau chiar normal, asupra vederii lor. De aceea, cele mai multe dintre ele doresc sa apeleze la cezariana. De ani de zile, insa, cercetarile au aratat ca acesta este un mit. Despre problemele cu care te poti confrunta in timpul nasterii, poti afla mai multe din articolul Cele mai frecvente complicatii care pot aparea in cazul nasterii naturale si cum poti sa le previi
Studiile realizate pe grupuri de femei cu dioptrii de -4,5 pana la -15,0 , chiar si cele cu leziuni miopice preexistente ale fundului de ochi, rupturi sau dezlipiri care au fost tratate cu laser sau chirurgical, nu au prezentat nici o deteriorare sau reaparitie a acestor probleme dupa nasterea naturala. In concluzie, nastere naturala cu miopie este una sigura.
Daca esti insarcinata si cauti un medic cu experienta care sa iti monitorizeze starea ta si evolutia bebelusului tau, apeleaza cu incredere la echipa Dacia Medical Center. Sute de mame au ramas insarcinate si au nascut alaturi de medicii nostri. Suna chiar acum la 0766 536 553 pentru o programare si asigura-te ca iti oferi tie si viitorului copil cea mai buna ingrijire.
surse: eyeclinic.com.gr; ncbi.nlm.nih.gov