Pozitia ideala a fatului, pentru o nastere cat mai simpla: cand se impune cezariana

pozitii ale fatului inainte de nastere

De la o sarcina la alta, se pot intalni mai multe pozitii ale fatului inainte de nastere. In functie de cum este asezat bebelusul in uter, impreuna cu medicul, poti decide cum vei naste, respectiv natural sau prin cezariana. Daca copilul este asezat intr-o pozitie neobisnuita si riscanta pentru o nastere naturala, informeaza-te si cantareste bine decizia. Daca totusi iti doresti sa nasti natural, chiar daca suferi de malprezentatie, asa cum se numeste pozitia defectuoasa a fatului, ar putea exista o solutie, astfel incat nici tu si nici bebelusul sa nu fiti supusi riscurilor. Vorbim, pe larg, despre aceasta solutie, dar si despre pozitiile fatului inainte de nastere, in continuarea acestui articol.

Pozitia ideala vs. pozitii neobisnuite

Prezentatia reprezinta modul in care fatul este situat cu fata vizavi de canalul de nastere. Pozitia ideala este cu capul pe colul uterin, cu fata spre spatele mamei si cu barbia infipta in pieptul sau. Nu intotdeauna se intampla asa. In altfel de situatii, apare prezentatia defectuoasa a fatului sau malprezentatia. Ea se intalneste atunci cand bebelusul se afla intr-o pozitie neobisnuita, pe masura ce se apropie momentul nasterii. In unele situatii, medicul poate intoarce copilul, astfel incat el sa poata veni pe lume printr-o nastere naturala. Alteori, acest lucru nu este posibil, si cel mai sigur pentru mama si bebelus este ca nasterea sa aiba loc prin cezariana. Despre cele doua modalitati de a naste, respectiv naturala sau prin cezariana, poti afla mai multe din interviul urmator:

Concret, malprezentatia poate aparea atunci cand fata, fesele, umarul, bratele, piciorul sau cordonul ombilical ale copilului sunt impotriva colului uterin.

In situatia ideala, la nasterea naturala, cel mai bine este ca primul sa iasa capul copilului. Si asta deoarece este cea mai mare si mai putin flexibila parte a corpului. In caz contrar, daca prin canalul de nastere coboara mai intai oricare alta parte a corpului, exista pericolul sa se blocheze capul sau sa apara un prolaps de cordon ombilical. Acesta se produce atunci cand cordonul ombilical coboara in fata copilului, oprind furnizarea de oxigen.

Pozitii ale fatului: factori ce pot cauza malprezentatia

De cele mai multe ori, nu exista o cauza exacta pentru care apare prezentatia defectuoasa in sarcina. Cu toate acestea, exista cativa factori care o pot influenta. Acestia sunt:

  • o placenta joasa;
  • prea mult sau prea putin lichid amniotic;
  • un uter cu forma anormala;
  • probleme cu uterul, cum ar fi existenta unor fibroame.

Statisticile arata ca malprezentatia apare in aproximativ 1 din 25 de sarcini. De asemenea, femeile aflate la prima nastere sunt putin mai predispuse la prezentatia defectuoasa fata de cele care au deja cel putin un copil.

Totodata, malprezentatia este mai des intalnita la mamele de peste 40 de ani, cele care au avut anterior un copil astfel pozitionat in uter sau care au o sarcina multipla.

Intoarcerea copilului de catre medic sau versiune cefalica externa

In mod normal, malprezentatia este depistata in ultimele saptamani de sarcina, in timpul ecografiei. Bebelusii isi schimba adesea pozitia in timpul sarcinii, dar malprezentatia ramane definitiva dupa saptamana 37 de sarcina. Si asta deoarece nu mai exista suficient spatiu pentru ca bebelusul sa se miste.

Daca esti insarcinata in 36 de saptamani si iti doresti sa nasti natural, medicul ginecolog te poate ajuta sa corectezi prezentatia defectuoasa. Va face acest lucru prin intoarcerea delicata a copilului, intr-o pozitie cu capul inainte. Acest lucru este realizat cu ajutorul unei tehnici numita versiune cefalica externa.

pozitii ale fatului ce nu permit nasterea naturala

Pentru a corecta o prezentatie defectuoasa, unele femei incearca diferite miscari fizice sau acupunctura. Nu exista insa dovezi sigure ca ele functioneaza, iar majoritatea malprezentatiilor duc la o nastere prin cezariana.

Aceasta este de preferat fata de o nastere naturala, in timpul careia exista riscul ca bebelusul sa sufere o leziune mai grava, cum ar fi o fractura, leziuni ale nervilor sau leziuni ale creierului. O nastere naturala in ciuda existentei malprezentatiei poate provoca si ranirea grava a mamei.

Iti prezentam in continuare care sunt cele mai intalnite pozitii ale fatului inainte de nastere si ce presupun acestea:

  • prezentatie craniana;
  • prezentatie pelviana;
  • prezentatie transversala;
  • prezentatie faciala.

Iata in ce consta fiecare dintre pozitiile fatului enumerate mai sus.

Pozitii ale fatului: prezentatie craniana

Prezentatia craniana apare atunci cand fatul sta cu capul in jos. Este cea mai sigura si confortabila pozitie pentru o nastere pe cale naturala. In general, fatul se pozitioneaza astfel in luna a saptea de sarcina, cand inca are loc sa se miste in uter. Dupa aceasta perioada, spatiul devine tot mai mic si scad sansele sa se poata reaseza. In cazul in care capul fatului este asezat spre coapsa stanga a mamei, nasterea naturala este mai usoara. Daca sta in partea dreapta, nasterea poate fi putin mai grea. Totusi, din aceasta pozitie, fatul se mai poate misca suficient cat sa se poata naste natural fara mari dificultati.

Pozitii ale fatului: prezentatie pelviana

Prezentatia pelviana este atunci cand fatul este pozitionat cu sezutul sau cu picioarele in jos. Nasterea naturala devine mai dificila in acest caz, iar travaliul se poate prelungi. Spre deosebire de situatia de la prezentatia craniana, la cea pelviana colul uterin nu se dilata la fel de eficient pentru o nastere usoara. In cazul in care prezentatia pelviana este observata dupa saptamana 37 de sarcina, este posibil sa fie nevoie de ventuza sau forceps pentru a scoate copilul din canalul de nastere. In astfel de situatii, nasterea naturala devine mai riscanta.

Pozitii ale fatului: prezentatie transversala

Prezentatia transversala este pozitia care provoaca cele mai mari dificultati. Intr-un astfel de caz, nu se mai poate naste natural sub nicio forma. In cazul in care se intampla sa se rupa totusi membranele, apare prezentatia transversala neglijata si se impune cezariana de urgenta. In astfel de situatii, uterul se contracta si-l impinge pe copil exact invers fata de cum ar fi normal intr-o nastere naturala. Medicii avertizeaza ca exista chiar risc de deces.

Pozitii ale fatului: prezentatie faciala

Prezentatia faciala apare atunci cand in loc de crestet, primul lucru care apare la nastere e fata copilului. Pentru o nastere naturala usoara, ideal ar fi ca bebelusul sa iasa cu crestetul inainte si barbia impinsa in piept. De cele mai multe ori, in caz de prezentatie faciala, medicul alege sa faca cezariana, pentru a evita complicatiile.

pozitii ale fatului nastere cezariana

Despre cele doua tipuri de nastere, respectiv naturala sau chirurgicala, poti afla mai multe din articolul Nastere naturala sau cezariana: la ce sa te astepti in fiecare caz.

In ceea ce priveste sarcina multipla, nasterea se poate face atat natural, cat si prin cezariana. Si in acest caz, depinde de pozitionarea copiilor. De exemplu, daca unul este cu capul in jos, iar celalalt cu fundul in jos, se poate naste si natural, si prin cezariana. Daca amandoi sunt pozitionati cu sezutul in jos e mai dificil, iar medicii recomanda apelarea la cezariana pentru a evita eventuale complicatii.

Daca esti insarcinata si te afli intr-o situatie de malprezentatie sau o sarcina cu riscuri, te poti adresa unui medic cu experienta al Dacia Medical Center. Vei primi cele mai bune sfaturi pentru ca tu si bebelusul sa fiti in afara oricarui pericol. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

sursa: pregnancybirthbaby.org.au

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ce în seama ca craniul este la fundul uterului…este întors cu capul in jos?

Buna ziua. “Fundul uterului” este acea parte a uterului situata superior, in care se regasesc inserate trompele uterine. Prin urmare, copilul este pozitionat cu capul in sus, nu s-a intors inca pentru a lua pozitia de nastere.

Last edited 1 an ago by Echipa Dacia Medical Center

[…] Pozitia anormala a fatului in timpul nasterii. Pozitia normala a fatului in timpul nasterii este cu capul in jos, cu fata la spatele mamei. Uneori, un fat nu este in pozitia corecta. Acest lucru face nasterea mai dificila. Despre toate acestea poti afla mai multe din articolul Pozitia ideala a fatului, pentru o nastere cat mai simpla: cand se impune cezariana. […]

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux