Tensiunea arteriala ridicata in sarcina, numita preeclampsie, este una dintre complicatiile care pot aparea atunci cand esti gravida. Lasata netratata, afectiunea pune in pericol viata mamei si a fatului. De obicei, preeclampsia debuteaza dupa saptamana 20 de sarcina. Si asta chiar daca inainte, tensiunea ta arteriala a fost una standard. De retinut este faptul ca daca suferi de preeclampsie in sarcina, ar putea fi necesar sa nasti inainte de termen. Despre simptome, complicatii, dar si despre cauze si factori de risc, poti afla parcurgand continuarea acestui articol.
Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un procent cuprins intre 2 si 8% dintre gravidele din intreaga sunt afectate de preeclampsie. De aceea, un rol deosebit de important il au analizele din preconceptie, precum si monitorizarea sarcinii si controalele periodice la medicul ginecolog.
Despre analize esentiale inainte de sarcina, poti afla mai multe din video urmator, de la dr. Ciprian Pop-Began, la care poti programa si tu o consultatie, sunand la 0766 536 553.
Chiar daca nu ai suferit anterior de hipertensiune arteriala, fii atenta la simptome. Semnele preeclampsiei pot fi usor confundate cu starea de rau din sarcina.
Preeclampsia: simptome
Afectiunea apare dupa a 20-a saptamana de sarcina si se caracterizeaza prin hipertensiune arteriala si prezenta proteinelor in exces in urina. De cele mai multe ori, simptomele apar brusc, iar gravitatea lor depinde de fiecare caz in parte.
Preeclampsia poate fi diagnosticata dupa mai multe semne, prin care se numara:
- proteinurie, respectiv exces de proteine in urina;
- migrene puternice;
- urina in cantitati mici;
- stari de voma, ameteala sau greata;
- dificultati de vedere, pot fi chiar pierderi partiale de vedere;
- sensibilitate oculara la lumina si privire incetosata;
- diverse afectiuni ale ficatului;
- numar scazut de trombocite in sange;
- acumulare de lichid in plamani, ceea ce duce la respiratie sacadata;
- crestere brusca in greutate;
- durere in abdomenul superior, de obicei sub coaste, pe partea dreapta.
Chiar daca iti poti monitoriza singura tensiunea acasa, cel mai bine este sa anunti medicul daca observi modificari si prezinti simptome precum cele de mai sus. De asemenea, chiar daca ai un medic curant, ar fi bine sa te adresezi si altui specialist, pentru o a doua opinie. Asigura-te ca faci tot ce poti pentru ca tu si bebelusul sa ramaneti in siguranta. Pentru acest lucru, te poti adresa medicilor cu experienta ai Dacia Medical Center, care te pot ajuta sa duci sarcina la termen. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553 si evita complicatiile generate de preeclampsie.
Complicatii
Dincolo de hipertensiunea arteriala si riscurile acesteia, preeclampsia in timpul sarcinii poate da nastere unor serii de complicatii, respectiv:
- restrictie de crestere intrauterina;
- nasterea prematura;
- abruptia placentara;
- eclampsie;
- alte leziuni ale organelor;
- boala cardiovasculara.
Despre alte boli pe care le poti dezvolta in sarcina, afla mai multe din articolul Boli ce pot aparea in sarcina: de la infectii urinare, la diabet si preeclampsie.
Restrictie de crestere intrauterina
Preeclampsia afecteaza arterele care transporta sangele catre placenta. Daca placenta nu este alimentata suficient, copilul poate primi sange, oxigen si nutrienti in cantitati mai mici. Acest lucru poate duce la o crestere lenta, cunoscuta sub numele de restrictie de crestere fetala.
Nasterea prematura
Preeclampsia poate duce la o nastere prematura neplanificata, inainte de saptamana 37. Despre implicatiile acesteia, afla mai multe din articolul Nastere prematura, ce inseamna pentru mine si pentru copilul meu.
Pe de alta parte, nasterea prematura planificata este un tratament primar pentru preeclampsie. Un copil nascut prematur are insa un risc crescut de:
- dificultati de respiratie;
- dificultati de hranire;
- probleme de vedere sau auz;
- intarzieri in dezvoltare;
- paralizie cerebrala.
Abruptia placentara
Preeclampsia creste riscul de desprindere a placentei. Aceasta porta numele de abruptie placentara. Cu aceasta afectiune, placenta se separa de peretele interior al uterului inainte de nastere. Desprinderea severa poate provoca sangerari abundente, care pot pune viata in pericol atat pentru mama, cat si pentru copil. Despre aceasta afectiune, poti afla mai multe din articolul Abruptia placentara, complicatia grava a sarcinii.
Sindromul HELLP
O alta complicatie a preeclampsiei este hemoliza crescuta a enzimelor hepatice si sindromul numarului scazut de trombocite (HELLP). Acesta inseamna:
- hemoliza (distrugerea globulelor rosii din sange);
- cresterea enzimelor hepatice;
- numar scazut de trombocite.
Aceasta forma severa de preeclampsie afecteaza mai multe sisteme si organe. Sindromul HELLP pune viata in pericol pentru mama si copil si poate cauza probleme de sanatate pe tot parcursul vietii mamei.
Semnele si simptomele includ greata si varsaturi, dureri de cap, dureri de burta din dreapta sus si o senzatie generala de boala sau de rau. Uneori, se dezvolta brusc, chiar inainte ca tensiunea arteriala sa fie detectata. De asemenea, se poate dezvolta fara simptome.
Eclampsie
Eclampsia este debutul convulsiilor sau al comei cu semne sau simptome de preeclampsie. Este foarte dificil de prezis daca o gravida cu preeclampsie va dezvolta eclampsie. Eclampsia poate aparea fara semne sau simptome de preeclampsie observate anterior.
Semnele si simptomele care pot aparea inainte de convulsii includ dureri de cap severe, probleme de vedere, confuzie mentala sau comportamente modificate. Adesea, nu exista simptome sau semne de avertizare. Eclampsia poate aparea inainte, in timpul sau dupa nastere.
Alte leziuni ale organelor
Preeclampsia poate duce la leziuni ale rinichilor, ficatului, plamanilor, inimii sau ochilor si poate provoca un accident vascular cerebral sau alte leziuni cerebrale. Procentul de leziune a altor organe depinde de cat de grava este preeclampsia.
Boala cardiovasculara
Instalarea preeclampsie creste riscul de aparitie a viitoarelor boli de inima si vaselor de sange (cardiovasculare). Riscul este si mai mare daca ai avut preeclampsie de mai multe ori sau ai avut o nastere prematura anterior.
Tratamentul preeclampsiei
Singurul lucru care poate vindeca preeclampsia este nasterea in sine. Daca nu este vorba despre o forma grava de boala, gravida va fi monitorizata atent pe parcursul sarcinii. Se recomanda repaus la pat, reducerea consumului de sare si hidratare corespunzatoare, iar uneori chiar medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale.
In cazuri grave, gravida ramane internata in spital, sub stricta supraveghere medicala. In acest timp, i se va administra medicatie intravenoasa pentru reducerea tensiunii. Daca viata este pusa in pericol, se va induce nasterea, chiar daca bebelusul va fi prematur. Asigura-te ca vei fi ingrijita de un medic cu experienta, care sa se ocupe in detaliu de tine si bebelus si sa ia decizia potrivita, la momentul potrivit.
Vei avea nevoie de monitorizarea tensiunii arteriale si dupa nastere. Inainte de a merge acasa, vei fi informata despre semnele de preeclampsie postpartum, cum ar fi dureri de cap severe, modificari ale vederii, dureri severe de burta, greata si varsaturi.
Preeclampsia: factori de risc
Exista o serie de conditii ce cresc riscul de a dezvolta preeclampsie in sarcina. Acestea includ:
- sarcina multipla;
- hipertensiune arteriala cronica, instalata inainte de sarcina;
- diabetul de tip 1 sau tip 2 inainte de sarcina;
- boala de rinichi;
- tulburari autoimune;
- preeclampsie intr-o sarcina anterioara;
- utilizarea fertilizarii in vitro.
Conditiile care sunt asociate cu un risc moderat de a dezvolta preeclampsie includ:
- prima sarcina cu partenerul actual;
- obezitate;
- istoric familial de preeclampsie;
- varsta mamei de 35 de ani sau mai mult;
- complicatii intr-o sarcina anterioara;
- o perioada mai mare de 10 ani de la sarcina anterioara.
Prevenire
Un stil de viata sanatos si administrarea zilnica a unui medicament pot preveni inslatarea preeclampsiei. Cea mai buna dovada clinica pentru prevenirea preeclampsiei este utilizarea aspirinei, in doza mica. Medicul ti-ar putea recomanda sa iei zilnic un comprimat de aspirina de 81 de miligrame, dupa saptamana a 12-a de sarcina, daca prezinti un risc ridicat de a dezvolta preeclampsie. Atentie! Discuta cu medicul tau inainte de a lua orice medicamente, vitamine sau suplimente.
Stil de viata si alegeri sanatoase
Inainte de a ramane insarcinata, mai ales daca ai mai avut preeclampsie intr-o sarcina anterioara, adopta un stil de viata cat mai sanatos. Acorda importanta alimentatiei, exercitiilor fizice si odihnei. De asemenea, discuta cu medicul tau curant despre factorii care cresc riscul de preeclampsie.
Pentru a reduce cat mai mult riscurile ce pot aparea in sarcina, asigura-te ca starea ta de sanatate este in regula inainte de a ramane insarcinata. De asemenea, apeleaza la analizele necesare in preconceptie si urmeaza sfaturile medicului. Noi, la Dacia Medical Center, punem la dispozitia viitoarelor gravide un pachet de investigatii, special conceput pentru preconceptie. Oferta actuala o poti vedea aici.
Daca te afli in etapa de planificare a sarcinii sau la inceputul ei, te poti adresa medicilor cu experienta ai Dacia Medical Center, care te pot indruma in demersul tau. Intreaga echipa o poti vedea aici, iar o programare poti face chiar acum, sunand la 0766 536 553.
sursa: mayoclinic.org
[…] dovedit ca preeclampia severa, probleme de crestere intrauterina sau nasterea unui copil mort sunt asociate cu trombofilie […]
[…] aveti o urgenta medicala, sangerari severe sau preeclampsie severa, despre care puteti citi in Preeclampsie, diagnostic si tratament; […]
[…] preeclampsie: o complicatie serioasa care poate sa apara dupa saptamana 20 de sarcina. Fara tratament corespunzator, preeclampsia poate provoca decesul, atat in cazul mamei, cat si al fatului. Afla mai multe despre aceasta afectiune din articolul Preeclampsie, diagnostic si tratament. […]