Primele saptamani de sarcina sunt vitale pentru dezvoltarea embrionului. Fatul poate fi afectat foarte usor de un stil de viata nesanatos al mamei sau de administrarea unor medicamente contraindicate in aceasta perioada. Statisticile arata ca 60% dintre sarcini nu supravietuiesc mai mult de 2-3 luni. Concret, se produce un avort spontan. A nu se intelege insa ca mama poarta vina acestui fapt. 8 din 10 sarcini pierdute nu au o cauza determinata. Specialistii pun acest lucru pe seama anomaliilor cromozomiale din timpul fecundarii si al evolutiei embrionului. Practic, organismul respinge un produs al conceptiei care nu poate supravietui ori are anomalii grave. Despre alte cauze, dar si despre prevenirea avortului spontan, poti afla mai multe din continuarea acestui articol.
Prevenirea avortului spontan: confirmarea sarcinii la medicul ginecolog
Exista femei care pot suferi un avort spontan, fara sa stie ca sunt insarcinate. Astfel, in cazul in care ti-a intarziat menstruatia timp de cateva zile, ar fi bine sa faci un test de sarcina. Daca testul este pozitiv, programeaza-te la medic pentru confirmare. Un test de sarcina pozitiv nu este suficient pentru a spune ca sarcina se dezvolta. E nevoie si de un test de sange, numit beta HCG, cu repetarea lui la 48 de ore. Analiza arata ca embrionul creste. Pe langa efectuarea beta HCG-ului, pentru confirmarea sarcinii este nevoie si de o ecografie transvaginala. Aceasta are rolul de a arata daca sarcina este pozitionata corect, in uter, si nu in afara lui. Astfel, pana nu este confirmata, o sarcina nu poate fi considerata in evolutie.
Despre toate acestea, dar si despre prevenirea avortului spontan, poti afla mai multe din videoul urmator, de la dr. Chadi Muheidli, specialist in probleme de fertilitate.
Primele semne ale producerii unui avort spontan
De obicei, primul semn care anunta un avort spontan este sangerarea. Cantitatea de sange care se pierde nu este neaparat semnificativa, dar este un semnal de alarma, care trebuie sa trimita pacienta la medic.
De asemenea, printre simptome pot sa apara si dureri de burta. Acestea sunt asemanatoare celor din perioada menstruatiei sau ceva mai intense.
Dincolo de aceste simptome, confirmarea ca s-a produs sau nu un avort spontan se face ecografic. In cazul in care embrionul este inca pozitionat in cavitatea uterina, medicul face investigatii pentru a vedea de ce a aparut sangerarea. Daca insa uterul este gol, inseamna ca sarcina a fost pierduta. Practic, uterul este un muschi si se contracta pana da afara o sarcina care nu merge bine. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Avort spontan, de ce se intampla si ce avem de facut.
Cauzele aparitiei unui avort spontan
Exista o multime de cauze pentru care se poate produce un avort spontan. Poate fi vorba despre o selectie naturala, adica o sarcina care avea anumite probleme genetice si care nu s-ar fi putut dezvolta normal. La fel de bine poate fi un embrion in regula din punct de vedere genetic, dar care sa nu reziste pentru ca pacienta nu si-a adaptat, in timp util, regimul de viata si medicatia pentru sarcina, iar uterul se contracta si da embrionul afara.
De-a lungul timpului, au aparut diferite teorii legate de stilul de viata in sarcina, incluzand anumite medicamente care ar putea provoca anomaliile sau contractiile. Aceste teorii nu au fost insa dovedite, astfel ca nu se poate vorbi de legaturi directe intre medicamente, proceduri sau obiceiuri care sa duca automat la avort spontan. De aceea, pentru prevenirea avortului spontan, este necesara adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos. Si asta in timp ce folosirea medicamentelor sa fie facuta doar cu recomandarea medicului. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Medicamente in sarcina: ce Nu ai voie sub nicio forma atunci cand esti gravida.
Infectiile in sarcina si prevenirea avortului spontan
Pentru prevenirea avortului spontan, un rol vital o au analizele din preconceptie. In cazul in care nu le-ai facut inainte de a ramane insarcinata, medicul ti le va recomanda imediat ce ai aflat ca esti gravida.
Pachetul minimal de analize inainte de conceptie trebuie sa cuprinda:
- analiza secretiilor vaginale;
- culturi din colul uterin pentru Chlamydia, micoplasma, ureaplasma.
Cu ajutorul analizelor mentionate mai sus, pot fi depistate boli sau infectii care, netratate, pot afecta atat starea ta de sanatate, cat si pe cea a fatului. De exemplu, in 90% dintre cazuri, infectiile vaginale, precum ureaplasma, nu pot fi tratate in timpul sarcinii. Ele prezinta un risc crescut de avort spontan, dar si de nastere prematura si alte complicatii. Poti afla mai multe despre importanta acestor analize din articolul Analize in preconceptie, pentru un copil sanatos si o sarcina fara probleme.
Prevenirea avortului spontan si trombofilia
Pe langa infectiile existente sau dobandite in timpul sarcinii, o alta cauza frecventa de aparitie a avortului spontan este prezenta trombofiliei. Concret, trombofilia consta in probleme de coagulare a sangelui partenerei sau partenerului. De obicei, ea nu se manifesta in viata de zi cu zi, asa ca nu sunt motive sa fie investigata. Astfel de probleme pot insa sa opreasca o sarcina din evolutie.
Daca este vorba doar despre un avort spontan, poate fi o intamplare, care sa nu aiba drept cauza existenta trombofiliei. In schimb, daca se ajunge la pierderea a 3-4 sarcini, atunci trombofilia ar putea fi cauza, dupa cum explica, in videoul urmator, dr. Chadi Muheidli, specialist in probleme de fertilitate in cadrul clinicii Dacia Medical Center.
Investigatii pentru trombofilie, pentru prevenirea avortului spontan
Analizele de trombofilie presupun o colaborare intre medicul ginecolog si hematolog. Noi, la Dacia Medical Center, punem la dispozitia pacientelor un astfel de specialist.
Analizele pentru trombofilie sunt analize genetice, care sunt valabile toata viata. Ele nu trebuie refacute pentru o sarcina viitoare. Atentie insa ca costul lor este unul ridicat si nu sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. Sunt situatii in care pacientele le fac inainte chiar de prima sarcina, ori dupa un singur avort spontan. Si asta in ciuda faptului ca ele se recomanda doar in cazul in care exista 2-3 sarcini oprite in evolutie.
Pentru a veni in sprijinul femeilor care vor sa devina mame, dar se confrunta cu probleme generate de o posibila trombofilie, noi, la Dacia Medical Center, am conceput oferte speciale pentru pachetele de investigatii. Oferta actuala o poti consulta aici.
Prevenirea avortului spontan: tratament pentru trombofilie
De cele mai multe ori, hematologii din Romania trateaza dupa protocoale americane. Specialistii americani au scris foarte multe carti si tratate in medicina, in ultimii 50 de ani, pe tema trombofiliei. Tratatele de baza sunt dupa mentalitatea din SUA, unde exista o negare totala a trombofiliei. Specialistii sustin ca in SUA, la fel ca si in societatile occidentale, exista paciente care au si 10 avorturi spontane. In ciuda acestui fapt, ele nu sunt tratate cu heparina sau tratament anticoagulant. Acest lucru face ca astfel de paciente, din tari prescum SUA, Suedia, Marea Britanie, sa ajunga in Romania pentru investigatii si tratament.
De obicei, ele pleaca cu un tratament prescris, care este continuat de medicul din tara in care locuieste. De cele mai multe ori, femeile respective pleaca acasa chiar cu o sarcina in evolutie, continunad insa tratamentul pentru trombofilie.
La nivelul populatiei generale, totusi, pacientele cu trombofilie sunt o minoritate. Estimarile arata ca sunt in jur de 10% din populatia generala, insa sunt tot mai multe paciente care au probleme de conceptie si care urmeaza un protocol de investigatii pentru trombofilie.
Injectii zilnice si aspirina microdozata
Tratamentul pentru trombofilie presupune injectii zilnice cu heparina si administrarea de aspirina microdozata. In majoritatea cazurilor, pacientele sub tratament reusesc sa duca sarcina la termen fara probleme. Totusi, sunt si situatii, destul de rare, in care paciente cu analize bune si tratament adecvat pentru sustinerea sarcinii se confrunta cu avortul spontan, fara o explicatie foarte clara.
Daca ai pierdut recent o sarcina sau nu reusesti sa ramai gravida, te poti adresa medicilor Dacia Medical Center. Indiferent daca stii sau nu cauza pentru care te confrunti cu astfel de probleme, specialisti cu experienta ai clinii noastre iti pot recomanda tratamentul potrivit, astfel incat tu si partenerul tau sa puteti deveni parinti. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553, iar un medic cu experienta se va ocupa de rezolvarea problemei tale.
[…] examinarea uterului atunci cand au existat mai multe avorturi spontane […]
[…] situatii care pot provoca sangerari in primul trimestru de sarcina sunt avortul spontan sau sarcina extrauterina – atunci cand ovulul este implantat in alt loc, si nu in […]
1.Buna ziua, daca o sarcina la 11 saptamani se depisteza ca a incetat din evolutie conform sacului la 7 saptamani de ce nu se vede embrionul in sac daca tot a fost viata? nu ar trebui sa se vada fatul mort? si nu sacul gol ca si cum nu ar fi existat nimic acolo?
2 Se poate elimina o sarcina conform datelor de mai sus prin medicamente fara sa se ajunga la chiuretaj?
Buna dimineata. Nu putem sa facem o apreciere avand in vedere ca nu am vazut ecografic cazul. Conform datelor de mai sus sarcina nu poate fi eliminata medicamentos.
Buna, nu stiu cum sa incep si ce sa fac.am pierdut doua sarcini la 3 sap de la implantare. Nu stiu ce ar trebui sa fac sa rezolv problema.exista vre un tratament care sa ajute la pastrarea la alta incercare? Sau unde as putea merge sa rezolv problema mea .
Buna ziua! Trebuie sa faceti investigatii amanuntite si sa fie identificata cauza care a dus la pierderea sarcinilor. Ideal este ca acest lucru sa il faca medicul care s-a ocupat de implantari. Daca doriti o a doua opinie, specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0766 536 553.
Bună eu am avut o sarcina cu risc de avort spontan sangerarea mi-a apărut la 5 săptămâni si a continuat pana la 4 luni insa cu trataemnt am putut ține si am născut un băiețel perfect sănătos
Ce tratament ai urmat?
Buna.
Nici nu stiu cum sa incep.Anul trecut 27 noiembrie 2020 am pierdut o sarcina (9saptamani si 4zile)aveam sacul da nh embrionu.
Nu de curand am aflat ca sunt insarcinata exact la un an de la pierdere.
Am mers astazi la un control deoarece aveam dureri in partea dreapta .
Mi a facut doctorita ecograf intravaginal ,mi a sis ca am 6sapt dar am doar sacul gestitional ,embrionu nu!
Mi a cazut cerul in cap!Nu stiu ce sa mai fac!!
Sunt sanse oare ca intr o saptamana sa am embrionu?!
Buna ziua. Va indicam sa cereti si o a doua opinie, pentru siguranta.
Bună ziua ! Ieri am avut chiuretaj după un avort spontan.la cât timp pot sa încerc din nou sa rămân insarcinata?
Buna ziua. Nu exista un termen standard pentru a reincerca sa obtineti o noua sarcina, totul depinde de la caz la caz. Recomandarea este sa discutati cu medicul curant care va cunoaste istoricul medical si starea dvs actuala dupa avort. Pentru o a doua opinie medicala este necesar sa veniti in clinica sa fiti consultata de specialistii nostri si sa aveti la dvs si dosarul medical.
Buna ziua am sarcina aproape 6 saptamini am inceput sa singerez cu 3 zile in urma am fost la spital Eri si.mi sa facut ecograf mi sa xpus ca copilul este bine si ca Colul nu este deschis pentru avort si nu se stie de unde este pierderea de singe dar datorita pierderi asi putea pierde copilul imi puteti va rog da un indicia o reteta ce tratament sa urmez ma aflu in uk Manchester va rog vreau sa imi salvez copilul va rog aici nu mi sa dat nici un tratament doar sa stau in pat
Buna ziua. Din pacate, de la distanta, doar cu un mesaj online, nu va putem oferi suport. Pentru a va putea oferi o a doua opinie medicala si a va face recomandari este necesar un consult in clinica. Va multumim pentru intelegere! Multa sanatate!