Primele analize pe care trebuie sa le faci in sarcina, pentru un bebelus sanatos, nascut la termen

primele analize de sange in sarcina,

Daca testul tau de sarcina este pozitiv, probabil te simti coplesita de emotii. Dincolo de visele si planurile pe care ti le-ai facut, te vei intreba care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru ca bebelusul sa se dezvolte armonios si sa duci sarcina la final. Relaxeaza-te si bucura-te de acest nou inceput! Medicul tau iti va oferi indrumarea necesara. Dupa confirmare, iti va recomanda primele analize in sarcina. Iata ce ai de facut in aceasta etapa, in care corpul tau sufera modificari nemaintalnite.

Desi sunt aproape invizibile, exista o multime de schimbari prin care trece corpul unei femei in primele 12 saptamani de sarcina. In primul trimestru de sarcina se produc, cu o rapiditate uimitoare, atat modificari fizice, cat si la nivel emotional.

In aceasta perioada, femeile incep sa aiba ingrijorari cu privire la:

  • care sunt primele analize in sarcina, specifice acestei perioade;
  • ce e de facut pentru ca fatul se dezvolta normal;
  • la ce schimbari trebuie sa se astepte.

Pentru o sarcina planificata, se recomanda ca analizele si investigatiile specifice sarcinii sa fie facute inainte de conceptie. Insa, daca sarcina a fost spontana, pachetul de analize si investigatii trebuie facute imediat dupa confirmare.

Pentru a veni in intampinarea femeilor aflate la inceputul acestui drum al graviditatii, la Dacia Medical Center, am conceput pachete speciale de investigatii. Constant, practicam reduceri de preturi ale acestora. Poti vedea oferta actuala aici.

Iata care sunt primele analize in sarcina pe care le ai de facut, pe parcursul primului trimestru.

Primele analize de sange cand esti insarcinata: grupa de sange si RH-ul

Aceasta sunt analize ce necesita a fi recoltate de la ambii parinti. Daca exista o eventuala incompatibilitate de RH, pe toata perioada sarcinii se va monitoriza aparitia anticorpilor. Daca apar acesti anticorpi, in functie de rezultatul cantitativ al acestora, se stabileste o conduita ulterioara. Poti afla mai multe legat de aceasta tema din articolul Incompatibilitate de Rh, cum e afectat copilul si cand este pusa in pericol evolutia sarcinii.

Primele analize de sange in sarcina: hemoleucograma 

Hemoleucograma este o analiza completa a sangelui matern. Este important ca valorile indicatorilor masurati in cadrul analizei sangelui sa fie in parametri normali. Si asta deoarece cresterile sau scaderile anormale ale acestora pot fi primul semn ca exista conditii medicale care necesita investigatii suplimentare. In plus, o hemoleucograma normala in sarcina este cu atat mai importanta cu cat sangele are rolul de a asigura hranirea tesuturilor, oxigenul, vitaminele, cat mai ales anitcorpii atat de necesari bebelusului.

Astfel, in cadrul hemoleucogramei, care se numara printre primele analize in sarcina, vor fi monitorizate nivelurile:

  • globulelor rosii (hematiile sau eritrocitele);
  • globulele albe (leucocitele);
  • trombocitele (plachetele sangvine).

Trebuie sa mai stii ca globulele rosii contin hemoglobina, o proteina care asigura transportul oxigenului catre toate tesuturile organismului. De asemenea, gobulele albe intervin in apararea organismului in fata bacteriilor, virusurilor si a ciupercilor, ajutand sistemul imunitar. In sarcina, o importanta deosebita o are cunosterea numarului de trombocite, cu rol in coagularea sangelui.

Primele analize de sange cand esti insarcinata: glicemia

Asigura-te ca ai inceput perioada sarcinii cu o glicemie normala. In sarcina, este posibil ca organismul tau sa nu produca suficienta insulina. Nivelul de glucoza din sange poate sa creasca semnificativ, aparand diabetul gestational. Diabetul gestational este o boala temporara, care se dezvolta in jurul saptamanilor 24-28 ale sarcinii, iar dupa nastere dispare. Este important sa iti tii glicemia sub control, sa mananci sanatos si sa previi aparitia acestuia, cu efecte asupra sanatatii tale si a bebelusului.

Primele analize in sarcina: testul Babes-Papanicolau

Tot in cadrul primelor analize in sarcina, medicul iti poate recomanda si efectuarea unui test Babes-Papanicolau. Acesta are o importanta cruciala in depistarea celulele canceroase sau pre-canceroase de la nivelul cervixului. Investigatia este lipsita de riscuri atat pentru mama, cat si pentru fat. In cazul in care testul Babes-Papanicolau va avea un rezultat pozitiv, medicul va stabili un plan de tratament astfel incat sa nu fie afectata sarcina.

Anticorpii pentru hepatita B si C

In primele analize in sarcina, testarea anticorpilor pentru hepatita B si C au o importanta semnificativa. Aceasta analiza de sange este folosita pentru a stabili statusul imun fata de virusul hepatic B si C. In cazul in care gravida este infectata, sarcina va necesita o ingrijire speciala. De asemenea, masurarea nivelului anticorpilor se impune pentru a vedea daca este necesara vaccinarea sau daca gravida are deja protectie imunologica.

Primele analize in sarcina: sumar de urina si urocultura 

Rezultatele obtinute in urma efectuarii sumarului de urina si a uroculturii ar putea semnala prezenta unei infectii urinare. De obicei, netratata, acest tip de afectiune poate provoca nasterea prematura. Dincolo de acest lucru, complicatiile unei infectii urinare pot pune in pericol viata mamei si a fatului. Afla mai multe din articolul Infectiile urinare in timpul sarcinii: cum afecteaza fatul si nasterea.

Alte analize pe care medicul ti le va prescrie acum, in primul trimestru de sarcina, sunt si transaminazele hepatice, uree, creatinina si acid uric. Corelarea datelor acestor analize cu hemoleucograma si sumarul de urina pot oferi informatii asupra functionalitatii diverselor organe si sisteme.

Culturile de col

Dincolo de analizele de sange, un rol la fel de important il joaca si analiza culturilor secretiilor de col uterin. Acestea au rolul de a identifica existenta unor posibile infectii. Nedepistate si netratate, ele pot duce la complicatii in sarcina punand in pericol sanatatea mamei si a fatului. De exemplu, streptococul hemolitic grup B din flora vaginala poate fi transmis bebelusului la nastere, provocand complicatii.

analize in sarcina si culturile de col uterin

Este posibil ca pe perioada sarcinii, medicul sa iti recomande periodic analiza culturilor de col uterin. Si asta pentru ca in cazul in care apar infectii, acestea sa fie descoperite inainte ca ele sa se raspandeasca in tractul genital si sa poata fi tratate din timp.

Primele analize de sange in sarcina: testul HIV

Chiar daca placenta creeaza o bariera impotriva transmiterii unor infectii de la mama la fat, nu le poate opri in totalitate. Din acest motiv, exista infectii care pot fi transmise bebelusului in timpul sarcinii, dar si in momentul nasterii. Printre ele se regaseste si infectia cu virusul HIV si cea cu treponema pallidum, cunoscuta sub numele de sifilis. De aceea, este importanta testarea la inceputul perioadei de sarcina. In cazul transmiterii la fat, efectele produse sunt unele deosebit de grave, afectand dezvoltarea acestuia. Aceste investigatii vor fi repetate si in al treilea trimestru de sarcina, cand gravida se pregateste de nastere.

Primele analize de sange in sarcina

Analiza HIV face parte din profiulul Torch. Acesta este un grup de analize de sange recomandat inainte de a ramane insarcinata sau in primul trimestrul al sarcinii. Cu ajutorul profilului Torch se verifica existenta urmatoarelor infectii in corpul mamei:

  • toxoplasmoza;
  • citomegalovirusul rubeolic;
  • herpes simplex;
  • HIV.

Fiecare dintre acestea poate fi transmisa de la mama la fat, cu consecinte in dezvoltarea bebelusului. Afla mai multe din articolul Ce inseamna profil TORCH: riscurile pentru bebelus ale unui rezultat pozitiv.

Pret si cat costa primele analize de sarcina

In acest context, realizarea primelor analize de sarcina joaca un rol deosebit de important pentru si sanatatea ta si a bebelusului, dar mai ales evolutia pe parcusul intregii perioade. La noi, pachetul special conceput, pachetul de preconceptie, te ajuta sa reduci la minimum riscurile si complicatiile ce pot aparea in timpul sarcinii. In plus, pretul primelor analize de sarcina este unul avantajos, iar tu poti beneficia periodic de oferte promotionale. Pe cele actuale, le poti vedea aici.

Primul trimestru de sarcina si starile emotionale

In ceea ce priveste starile emotionale, in sarcina te poti simti entuziasmata, incantata, nelinistita sau epuizata, toate in acelasi timp. Desi este un prilej de bucurie, faptul ca esti insarcinata si ca viata ta se va schimba pot fi un factor de stres pentru multe dintre femeile care urmeaza sa devina mame.

schimbari de stare in sarcina

Schimbarile semnificative la nivel hormonal contribuie foarte mult la schimbarile de stare. Nu-ti face griji daca acum esti incantata de faptul ca astepti un copil, iar peste 5 minute vei fi coplesita de frica si panica ca nu te vei descurca in noul rol. Acest carusel al emotiilor tinde sa se domoleasca dupa primul trimestru de sarcina.

Primul trimestru de sarcina, ce am de facut

In primul trimestru de sarcina, gravidele trebuie sa fie corect informate cu privire la lucrurile pe care trebuie sa le faca sau pe care trebuie sa le evite. Este esential sa aiba grija de starea generala de sanatate pentru a putea avea grija de cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului pe care il asteapta. Iata cateva sfaturi care ti-ar putea fi de folos in aceasta perioada:

  • nu uita de vitaminele prenatale si respecta programarile la medic. In primul trimestru de sarcina se face si prima ecografie importanta din timpul sarcina, morfologia fetala de prim trimestru. Morfologia de trimestru I vine insotita de Dublu Test, iar impreuna ne ofera informatii despre probabilitate unor anomalii genetice, cum ar fi sindromul Down sau anomalii necromoice, precum defecte de tub neural ori anomalii cardiace si structurale.
  • Adopta o dieta sanatoasa. Alegeti alimente bogate in proteine si fibre. Evitati grasimile si incercati o dieta variata. Tot ce mananci tu, mananca si copilul tau.
  • Bea multa apa si odihneste-te mai mult. In aceasta perioada, corpul tau trece prin schimbari majore si dezvolta un sistem complet nou de viata pentru copilul care creste in pantecele tale. Este normal sa simti ca esti mai obosita decat de obicei, uneori chiar epuizata.

Daca te afli la inceputul sarcinii sau in faza de preconceptie si ti-au fost recomandate analizele de sange, programeaza-te chiar acum la 0766536553. La Dacia Medical Center, beneficiezi de un pret avantajos pentru primele analize de sarcina, in cadrul unor pachete special concepute. Le poti consulta aici.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Recomandat a fi facut inca din preconceptie, profilul TORCH poate fi efectuat si in prima faza a sarcinii, respectiv atunci cand abia ai aflat ca esti insarcinata. Medicul ti-l va prescrie odata cu analizele din primul trimestru. Afla mai multe despre investigatiile din aceasta perioada din articolul Primul trimestru de sarcina, ce am de facut si ce trebuie sa evit. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux