Profilul TORCH este un grup de analize de sange recomandat a fi efectuat inainte de a ramane insarcinata. Se verifica astfel existenta unor infectii ce pot fi transmise de la mama la fat si care ar putea afecta dezvoltarea bebelusului pe perioada sarcinii. Lista completa la profil TORCH este alcatuita din analiza pentru toxoplasmoza, citomegalovirusul rubeolic, herpes simplex si HIV. Despre toate acestea, dar si despre care ar putea fi riscurile la care iti expui bebelusul in cazul in care nu il faci, discutam, pe larg, in continuarea acestui articol.
Recomandat a fi facut inca din preconceptie, profilul TORCH poate fi efectuat si in prima faza a sarcinii, respectiv atunci cand abia ai aflat ca esti insarcinata. Medicul ti-l va prescrie odata cu analizele din primul trimestru. Afla mai multe despre investigatiile din aceasta perioada din articolul Primul trimestru de sarcina, ce am de facut si ce trebuie sa evit.
Asa cum spuneam mai sus, profilul TORCH realizeaza analiza pentru depistarea urmatoarelor infectii, respectiv:
- toxoplasmoza (anticorpi IgG și IgM);
- citomegalovirus (anticorpi IgG și IgM);
- rubeola (anticorpi IgG si IgM);
- herpes simplex (HSV1, HSV2 – anticorpi IgG și IgM);
- HIV.
Profil Torch si anticorpii mamei
Concret, rezultatul profilului TORCH arata daca in corpul mamei exista sau nu anticorpi specifici acestor boli. Avantajul efectuarii testului inainte de aparitia sarcinii este acela ca, daca exista un rezultat pozitiv, toxoplasmoza poate fi tratata cu antibiotic. Si asta in timp ce impotriva rubeolei se poate face vaccin, lucru care nu este permis in sarcina. La Dacia Medical Center, ai la dispozitie o intreaga paleta de servicii si investigatii, precum si interpretarea rezultatelor lor. O poti consulta aici.
Poti afla mai multe despre importanta realizarii unui profil Torch urmarind materialul video de mai jos:
Iata de la ce vine denumirea TORCH si care ar putea fi riscurile pentru bebelusul tau, in cazul in care vreunul dintre rezultate iese pozitiv.
Profil TORCH: T= Toxoplasmoza sau toxoplasma Gondii
Prezenta toxoplasmozei la o femeie insarcinata poate cauza malformatii severe fatului. Atentie! Unele dintre aceste malformatii nu pot fi depistate ecografic. Daca infectia este depistata in primul trimestru de sarcina, este recomandat avortul terapeutic.
Cel mai des, toxoplasmoza se transmite prin consumul de carne cruda sau semipreparata. Infectarea se intampla destul de frecvent si prin contactul cu pisicile si fecalele acestora. De asemenea, mai poate fi contactata prin consumul de legume nespalate.
O = others/altele
Aici sunt incluse infectii precum sifilis, hepatita B, infectia cu entorvirus sau virusul HIV.
Profil TORCH: R=rubeola
Infectia cu virusul rubeolei este periculoasa daca se produce in primul trimestru de sarcina. Daca gravida nu este imunizata, fatul poate dezvolta afectiuni precum:
- cataracta;
- surditate;
- anomalii osoase;
- neuropatii.
Cunoscuta si sub numele de “boala copilariei”, rubeola este transmisa pe cale directa si aerogena, iar aparitia infectiei este inregistrata in special iarna si primavara.
Profil TORCH: C= cytomegalovirus
Infectia cu virusul citomegalic se face pe cale sexuala, prin transfuzii de sange sau se poate produce atunci cand este reactivata o infectie latenta. Transmiterea infectiei in primele 4 luni de sarcina poate avea consecinte foarte grave asupra fatului. El poate dezvolta afectiuni ca microcefalie, afectiuni ale sistemului nervos central si se poate ajunge pana la oprirea sarcinii din evolutie.
Profil TORCH: H= herpes simplex virus
Daca infectia cu herpes simplex virus a fost contractata in timpul sarcinii, poate cauza avortul spontan, deces intrauterin, dar si malformatii cerebrale sau cardiace.
Rezultat pozitiv
Un rezultat pozitiv al testului TORCH nu inseamna neaparat ca infectia a fost transmisa la fat. Vestea buna este ca infectiile pot fi tinute sub control sau pot fi tratate.
Astfel, daca te afli in fata unui rezultat pozitiv la vreuna dintre infectiile enumerate mai sus, nu intra in panica. De asemenea, nu lua decizii pripite. Discuta punctual cu un specialist. Poti face o programare la un medic cu experienta al Dacia Medical Center, la 0766536553.
[…] Profilul TORCH […]
[…] Fiecare dintre acestea poate fi transmisa de la mama la fat, cu consecinte in dezvoltarea bebelusului. Afla mai multe din articolul Ce inseamna profil TORCH: riscurile pentru bebelus ale unui rezultat pozitiv. […]
Ina Ina
Buna ziua. Cu ce va putem ajuta?
[…] In cazul in care exista astfel de infectii, ele pot fi transmise de la mama la fat, afectand dezvoltarea acestuia pe perioada sarcinii. Descoperite inainte de sarcina, ele pot fi tratate. Despre Profilul Torch, poti afla mai multe din articolul Ce inseamna profil TORCH: riscurile pentru bebelus ale unui rezultat pozitiv . […]