Intrarea in sezonul rece face ca femeile insarcinate sa fie mai expuse riscului de a contracta viroze sau gripa comparativ cu restul femeilor. Si asta deoarece este mai greu pentru sistemul lor imunitar sa lupte impotriva infectiilor. Astfel, daca esti insarcinata, trebuie sa iei masuri suplimentare pentru a ramane sanatoasa si a te feri de raceala in sarcina. Iata ce ai putea sa faci:
Raceala in sarcina: febra, risc de avort si de nastere prematura
Medicii spun ca, de cele mai multe ori, femeile care se confrunta cu raceala in sarcina au tendinta de a sta acasa si de a-si administra automedicatie. Acest lucru este contraindicat. Ele trebuie sa discute cu medicul ginecolog si cu medicul de familie. Si asta mai ales in cazul in care simptomele unei raceli in sarcina sunt insotite de febra. Concret, febra este cel mai mare pericol atunci cand o gravida raceste.
Daca femeia gravida se afla in primele trei luni de sarcina si face febra, exista riscul de avort spontan. La polul opus, daca gravida se afla in ultimul trimestrul al sarcinii, riscul este de nastere prematura.
Febra apare des in viroze, cu sau fara complicatii respiratorii. De multe ori, virozele aduc cu ele si pneumonia, respectiv o supra-infectie la nivelul plamanilor, cu complicatii respiratorii severe.
Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie iti explica in urmatorul video la ce remedii poti apela acasa si cand este momentul sa te ingrijorezi si sa te prezinti de urgenta la medic sau chiar la un spital de boli infectioase.
Astfel, in cazul in care raceala in sarcina este insotita de cresterea temperaturii, trebuie sa-ti anunti medicul curant si medicul de familie. Ei vor decide daca este cazul sa te internezi si sa primesti tratament parenteral, respectiv alt tratament decat unul pe cale orala, sau daca te poti trata acasa. In cazul in care ti se va recomanda tratament acasa, respectiv antibiotice, el va fi administrat tot sub supravegherea celor doi medici.
Vaccinarea, fara complicatii: recomandarile medicului ginecolog
Dincolo de pericolul febrei, trebuie sa anunti medicul referitor la orice raceala pe care ai putea-o considera, initial, “banala”. Si asta din cauza existentei riscului de aparitie a complicatiilor care pot duce, in cazul gripei, si la deces. De aceea, medicii recomanda vaccinarea antigripala a gravidelor, ele fiind considerate categorie aflata la risc. Astfel, vaccinarea este indicata tuturor gravidelor care au trecut de primul trimestru de sarcina.
Gravidele vaccinate antigripal se imbolnavesc mai rar si fac forme usoare. Principalul beneficiul al vaccinarii antigripale este ca previne formele grave de gripa care pot dauna mamei si copilului. In plus, vaccinul este disponibil in majoritatea cabinetelor medicilor de familie.
De retinut este ca vaccinul antigripal contine virus inactiv. Acest lucru inseamna ca nu poti face gripa de la el. Ca raceala obisnuita, gripa este cauzata de un virus. Virusul gripal poate fi de mai multe tipuri, provocand:
- gripa de tip A: circula cel mai frecvent in perioada cuprinsa intre inceputul iernii si al primaverii;
- gripa de tip B: circula pe tot parcursul anului;
- gripa porcina sau de tip H1N1: este o gripa de tip A de care te poti infecta prin contactul cu o persoana bolnava sau cu o suprafata infectata;
In sine, gripa nu este o afectiune periculoasa, dar la persoanele in varsta sau cu sistem imunitar mai slab, cum este cel al gravidei, aceasta raceala se poate transforma in pneumonie, bronsita si alte boli mai grave. De retinut este ca o gripa devine contagioasa inainte cu o zi de aparitia simptomelor si ramane contagioasa 5-7 zile dupa ce te simti rau.
Simptomele gripei in timpul sarcinii
Cele mai frecvente simptome ale gripei in timpul sarcinii includ:
- frisoane;
- tuse seaca;
- durere de cap;
- pierderea poftei de mancare;
- congestie nazala;
- dureri musculare;
- secretii nazale;
- durere de gat;
- febra;
- oboseala.
Pe de alta parte, in cazul in care te confrunti cu unul dintre urmatoarele simptome, mergi de urgenta la camera de garda a unui spital:
- simti mai putine miscari ale fatului;
- ai ameteli, confuzie si somnolenta crescuta;
- simti slabiciune sau instabilitate extrema;
- ai febra ridicata chiar si dupa administrarea unui antitermic;
- resimti durere sau presiune continua in piept sau abdomen;
- ai dureri musculare severe;
- ai dificultati de respiratie.
Tratamentul racelii in timpul sarcinii
Daca te adresezi medicului de la primele simptome, acesta ti-ar putea prescrie un tratament antiviral. Desi acesta nu vindeca, impiedica agravarea simptomelor. Medicul iti va prescrie si alte medicamente pe care le poti lua in timpul sarcinii, dar foarte important este sa nu recurgi la automedicatie, despre care poti citi mai multe in Medicamente in sarcina: ce Nu ai voie sub nicio forma atunci cand esti gravida.
Simptomele accentuate ale gripei pot dura aproximativ o saptamana. In tot acest timp, asigura-te ca te odihnesti si bei multe lichide pentru a evita deshidratarea.
Prevenirea gripei in timpul sarcinii
Cea mai buna modalitate de a preveni raceala in sarcina este vaccinarea. Se recomanda ca aceasta sa fie facuta inainte de inceperea sezonului gripal.
Pe langa vaccinare, poti face cateva lucruri pentru a evita imbolnavirea, astfel:
- evita contactul cu persoanele bolnave;
- evita sa-ti atingi ochii sau nasul, daca nu te-ai spalat inainte pe maini;
- pastreaza curatenia acasa si sterge suprafetele cu dezinfectant;
- acopera-ti nasul si gura atunci cand mergi in locuri aglomerate;
- spala-te cat mai des pe maini.
Daca te confrunti cu simptome de raceala in sarcina sau vrei sa previi imbolnavirea si ai nevoie sfatul avizat al unui medic, te poti adresa unui specialist al Dacia Medical Center. Programeaza-te chiar acum 0766 536 553 pentru ca tu si bebelusul tau sa ramaneti in siguranta.
sursa: mountsinai.org; my.clevelandclinic.org