Sangerari intre perioadele menstruale. Durere in timpul actului sexual. Secretii vaginale anormale. Toate acestea ar putea fi simptome de rana pe col. In termeni medicali, afectiunea poarta numele de cervicita. Exista si cazuri in care boala se poate manifesta fara niciun semn sau simptom. Afla din continuarea acestui articol care sunt cauzele care duc la aparitia bolii, dar si care sunt riscurile, daca este lasata netratata.
Cervicita este o inflamatie a colului uterin. Colul este capatul inferior, ingust al uterului, care se deschide in vagin. De obicei, cervicita apare ca urmare a unei infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia sau gonoreea. Afectiunea se poate dezvolta si din cauze neinfectioase.
Rana pe col: simptome
Chiar daca ai simptome de rana pe col, singura modalitate de a sti daca ai cervicita este controlul ginecologic. Simptomele ranei pe col includ:
- secretii vaginale anormale, care pot fi galbene, albe sau gri, insotite sau nu de miros neplacut;
- sangerare vaginala usoara;
- durere la intretinerea relatiilor sexuale;
- iritatie vulvara sau vaginala.
Este deosebit de important sa te adresezi medicului daca observi oricare dintre simptomele de mai sus sau ai avut o infectie cu transmitere sexuala, in trecut.
De retinut este faptul ca unele persoane nu prezinta simptome de cervicite. De aceea, un rol esential il au controalele ginecologice regulate, astfel incat medicul sa poata diagnostica din timp si trata eficient orice problema aparuta. Despre controlul periodic, poti afla mai multe din articolul Controlul ginecologic anual, la ce sa ma astept si cat ma costa.
Rana pe col: cauze
Printre posibilele cauze ale cervicitei se numara:
Infectii cu transmitere sexuala
De cele mai multe ori, infectiile bacteriene si virale, care provoaca cervicita, se transmit prin contact sexual. Cervicita poate rezulta din infectii cu transmitere sexuala obisnuite, inclusiv gonoree, Chlamydia si herpes genital. Afla mai multe din articolul Cele mai frecvente afectiuni genitale, la femei si barbati.
Reactii alergice
O alergie, fie la spermicidele contraceptive, fie la latexul din prezervative, poate duce la o rana pe col. O reactie la produsele de igiena feminina, cum ar fi dusurile sau deodorantele feminine, poate provoca, de asemenea, cervicita.
Inmultirea excesiva a bacteriilor
O inmultire excesiva a unora dintre bacteriile care sunt prezente in mod normal in vagin poate duce la cervicita.
Infectia este principalul motiv pentru care femeile dezvolta cervicita acuta. Infectiile pot aparea atunci cand bacteriile patrund in uter.
De retinut este faptul ca cervicita este contagioasa. Infectia poate fi transmisa partenerului sexual. Daca ai fost diagnosticata cu cervicita, nu intretine relatii sexuale timp de cel putin sapte zile dupa ce ai incheiat tratamentul si nu mai ai simptome.
Factori de risc pentru rana de col
Exista un risc mai mare de a face o rana pe col daca:
- ai un comportamente sexual cu risc ridicat, cum ar fi: sexul neprotejat, sexul cu mai multi parteneri sau sexul cu cineva care se implica in comportamente cu risc ridicat;
- ai inceput sa ai relatii sexuale de la o varsta frageda;
- ai antecedente de infectii cu transmitere sexuala.
Complicatii
Colul uterin actioneaza ca o bariera pentru a impiedica bacteriile si virusii sa intre in uter. Cand colul este infectat, exista un risc crescut ca infectia sa ajunga in uter.
Cervicita cauzata de gonoree sau Chlamydia se poate raspandi la mucoasa uterina si la trompele uterine, ducand la boala inflamatorie pelvina. Aceasta este o infectie a organelor reproducatoare feminine care poate cauza probleme de fertilitate, daca este lasata netratata.
Despre boala inflamatorie pelvina vorbeste, pe larg, in videoul de mai jos, dr. Chadi Muheidli, medic ginecolog si specialist in probleme de fertilitate, in cadrul Dacia Medical Center.
Cervicita poate creste, de asemenea, riscul de infectare cu HIV, de la un partener sexual bolnav.
Prevenire
Pentru a reduce riscul de aparitie a cervicitei din cauza infectiilor cu transmitere sexuala, utilizeaza prezervative in mod constant si corect, de fiecare data cand faci sex. Prezervativele sunt foarte eficiente impotriva raspandirii infectiilor cu transmitere sexuala, care pot duce la cervicite.
O relatie pe termen lung in care atat tu, cat si partenerul tau, faceti sex exclusiv unul cu celalalt, iti poate reduce riscul de contractare a unei infectii.
Rana pe col: diagnosticare
Pentru a diagnostica cervicita, medicul va efectua o examinare fizica, care include un control pelvian. In timpul acestui examen, medicul iti verifica organele pelvine pentru a identifica posibile zone umflate si sensibilitate. De asemenea, medicul poate introduce un speculum in vagin pentru a vedea peretii superiori, inferiori si laterali ai vaginului si ai colului uterin.
Intr-un proces similar cu efectuarea unui test Papanicolau, medicul foloseste un tampon sau o periuta pentru a preleva usor o proba de lichid cervical si vaginal. Apoi, proba este trimisa si analizata la un laborator. Testele de laborator pot fi efectuate si pentru proba de urina.
Tratament
Nu vei avea nevoie de tratament pentru cervicita cauzata de o reactie alergica la produse precum spermicide sau produse de igiena feminina. In schimb, daca rana pe col este cauzata de o infectie cu transmitere sexuala, va fi necesara administrarea tratamentului atat pentru tine, cat si pentru partener.
Tratamentul consta in administrarea unui antibiotic, atunci cand rana pe col este provocata de o infectie cu transmitere sexuala.
In caz de herpes genital, medicul iti poate prescrie medicamente antivirale, ceea ce ajuta la reducerea timpului in care ai simptome de rana pe col. Cu toate acestea, nu exista un remediu pentru herpes. Herpesul este o afectiune cronica care poate fi transmisa oricand partenerului tau.
Rana pe col si fertilitatea
In unele cazuri, rana pe col poate afecta fertilitatea. Cervicita cauzata de Chlamydia sau gonoree se poate raspandi la trompele uterine si la mucoasa uterina. Acest lucru poate duce la o boala inflamatorie pelvina, o afectiune care afecteaza organele de reproducere.
Cand este diagnosticata precoce, cervicita poate fi tratata cu succes. De aceea, un rol deosebit de important il au controalele ginecologice periodice. Daca nu ai mai ajuns de mult in cabinet, te asteptam la Dacia Medical Center. Programeaza-te chiar acum la 0766536553 si asigura-te ca totul este in regula cu sanatatea ta.
sursa: mayoclinic.org; my.clevelandclinic.org