Ruperea membranelor inainte de termen: risc de prematuritate si complicatii. Mai poate continua sarcina?

riscuri ruperea membranelor inainte de termen

Ruperea membranelor inainte de termen, cunoscuta ca “ruperea apei”, apare atunci cand lichidul amniotic incepe sa se scurga inainte de declansarea travaliului. Pentru siguranta ta si a bebelusului, o importanta cruciala o are momentul cand are lor ruperea membranelor. Daca acest lucru se intampla dupa saptamana 37 de sarcina, copilul poate fi nascut in siguranta. In schimb, daca are loc mai devreme, exista riscul unei nasteri premature. Totodata, continuarea sarcinii dupa ruperea membranelor creste riscul de infectie si alte complicatii. Despre toate aceste riscuri, dar si care sunt semnele ruperii membranelor, vorbim, pe larg, in continuarea acestui articol.

Ruperea membranelor inainte de termen si inceperea travaliului

Ruperea membranelor inainte de termen se produce ca urmare a inceperii travaliului. De aceea, termenul folosit mai nou pentru aceasta stare este de pretravaliu. De obicei, membranele se rup dupa inceperea travaliului sau a contractiilor. Despre aceasta etapa, poti afla mai multe din articolul Durere in travaliu: cum se poate gestiona eficient pentru o mai buna experienta a nasterii.

Membranele sunt un sac umplut cu lichid, numit si sac amniotic. In acest sac sta fatul in timpul sarcinii. Lichidul amniotic are rolul de a:

  • proteja fatul impotriva infectiilor;
  • amortiza miscarile acestuia;
  • ajuta la dezvoltarea muschilor si a oaselor fatului.
ruperea membranelor inainte de termen nastere prematura

Cand membranele se rup, lichidul amniotic din jurul fatului incepe sa curga din vagin. Aceasta poate fi o problema deoarece fara lichid amniotic, creste riscul de infectie, nastere prematura si alte complicatii.

De aceea, este important sa anunti imediat medicul, daca ti se intampla acest lucru, mai ales inainte de saptamana 37 de sarcina.

Ruperea membranelor inainte de termen: continuarea sarcinii, risc de infectie

Medicul tau curant va decide daca se produce nasterea sau poate intarzia venirea pe lume a bebelusului. Atentie! Permiterea unei sarcini sa continue dupa ruperea membranelor creste riscul de infectie si alte complicatii. Cu toate acestea, o nastere prematura vine aduce cu sine nenumarate riscuri pentru bebelus. De aceea, este important sa apelezi la un medic cu experienta care sa iti monitorizeze sarcina si care sa poate lua cea mai buna decizie in caz de complicatii. In acest sens, poti apela cu incredere la medicii Dacia Medical Center. Poti afla mai multe despre echipa medicala de aici. De asemenea, poti solicita o programare la 0766 536 553.

Ruperea membranelor dupa 37 de saptamani

Daca sarcina ta ajunge insa la 37 de saptamani atunci cand are lor ruperea membranelor, complicatiile generate de nasterea prematura sunt mai mici. In caz contrar, daca bebelusul se naste inainte de saptamana 37, ar putea apare un risc crescut de complicatii, precum cele respiratorii.

Totodata, scurgerea lichidului amniotic poate provoca modificari ale pozitiei fatului, care pot afecta nasterea.

In plus, fara protectia oferita de sacul si lichidul amniotic, fatul si uterul sunt expuse riscului de infectie care poate pune in pericol viata gravidei.

continuare sarcina dupa ruperea membrane inainte de termen

Datele arata ca ruperea membranelor inainte de termen apare in pana la 10% dintre toate sarcinile, probabilitatea fiind mai mare atunci cand este vorba despre sarcina multipla. De asemenea, pana la 95% dintre nasteri au loc intr-un interval de 28 de ore de la ruperea membranelor.

Ruperea membranelor inainte de termen: simptome si cauze

Daca membranele tale se rup la termen, respectiv la 37 de saptamani de sarcina, acest lucru se produce, de obicei, din cauza slabirii membranelor. Aceasta este cauzata de presiunea contractiilor. Este normal ca membranele sa se rupa de la sine, dar acest lucru se intampla, de obicei, dupa inceperea travaliului.

De retinut este faptul ca poti sa nu simti contractiile, dar cu toate acestea corpul tau sa se pregateasca pentru travaliu. Acest lucru inseamna ca uterul tau se poate contracta, iar colul uterin se subtiaza, fara ca tu sa simti ceva. Din aceasta cauza, are loc slabirea sacului amniotic si, in cele din urma, ruperea lui.

De obicei, ruperea membranelor inainte de termen apare din cauza unei afectiuni medicale sau a unei complicatii a sarcinii, dar poate rezulta si din cauze necunoscute. Unele dintre cele mai frecvente cauze pot fi:

  • sangerare vaginala;
  • tulburari congenitale care afecteaza uterul;
  • insuficienta cervicala.

Simptome

Cel mai evident simptom al ruperii membranelor este simtirea unui jet de lichid provenit din vagin. Poti resimti aceasta rupere puternic sau lent, ca o picurare. Spre deosebire de urinare, scurgerea cauzata de ruperea membranelor nu poate fi controlata si retinuta.

Odata ajunsa la medic, ti se va face o examinare, cu ajutorul speculumului vaginal. Acesta va permite medicului sa separe peretele vaginal si sa va vada colul uterin. Daca observa acumularea de lichid amniotic in partea superioara a vaginului in timpul acestui examen, va confirma ruptura membranelor.

Totodata, medicul poate efectua si o ecografie pentru a verifica pozitia fatului si cantitatea de lichid amniotic din interiorul uterului.

Atunci cand scurgerile sunt lente si reduse cantitativ, medicul poate folosi hartie nitrazina pentru a diagnostica ruperea membranelor. Hartia cu nitrazina masoara pH-ul vaginului tau. Aceasta implica punerea unei picaturi de lichid vaginal pe banda de hartie si asteptarea pentru a vedea daca hartia devine albastra. In acest caz, inseamna ca lichidul de pe hartie are un pH mai mare de 6 si este lichid amniotic.

Tratament pentru ruperea membranelor inainte de termen

Managementul medical si tratamentul aplicat pentru ruperea membranelor inainte de termen depinde de varsta gestationala, starea de sanatate a fatului si cat de grava este starea gravidei.

tratament pentru ruperea membranelor inainte de termen

In general, exista doua optiuni: nasterea sau prelungirea sub monitorizare a sarcinii, denumita si management in asteptare. Acesta este un tratament care intarzie travaliul si include masuri de precautie cum ar fi:

  • repausul la pat;
  • administrarea de medicamente;
  • monitorizarea frecventa pentru infectie sau suferinta fetala.

Ruperea membranelor dupa 37 de saptamani de sarcina

Dupa saptamana 37 de sarcina, 90% dintre femei vor intra in travaliu spontan in 24 de ore dupa ruperea membranelor. Medicul poate induce medicamentos travaliul sau poate astepta sa apara de la sine.

Tratamentul pentru ruperea membranelor intre 34 si 37 de saptamani.

Medicul va cantari riscurile unei nasteri premature cu cele ale aparitiei infectiei si alte complicatii asociate cu lasarea sarcinii sa continue.

Tratamentul pentru ruperea membranelor inainte de 34 de saptamani

Daca ruperea membranelor are loc inainte de 34 de saptamani de sarcina, complicatiile generate de prematuritate sunt mari. In acest caz, medicul curant va incerca sa prelungeasca sarcina, internandu-te in spital, cu repaus la pat.

De asemenea, ar putea recurge la administrarea:

  • corticosteroizilor pentru a ajuta la dezvoltarea plamanilor fatului;
  • antibiotice pentru prevenirea infectiilor si prelungirea sarcinii;
  • tocolitice (medicamente pentru oprirea travaliului);
  • sulfat de magneziu pentru a ajuta creierul fatului.

In acelasi timp, medicul te va monitoriza indeaproape pentru a identifica orice semn de infectie, tinand sub observatie ritmul cardiac si miscarea fatului, pentru a se asigura ca nu este in pericol. In mod ideal, aceste tratamente permit sarcinii sa inainteze pana la cel putin 34 de saptamani.

De retinut ca in cazul in care ai deja o infectie in momentul ruperii membranei sau dezvolti una ulterior, este necesara nasterea.

Prevenirea ruperii membranelor inainte de termen

Nu exista o modalitate de a preveni ruperea membranelor. Cu toate acestea, exista cateva lucruri binevenite pe care le poti face, respectiv:

  • sa eviti fumatul;
  • sa mentii o greutate optima;
  • sa te prezinti la toate controalele medicale.
ruperea membranelor inainte de termen

De retinut este ca fumatul este un factor de risc pentru ruperea prematura a membranelor, precum si a nasterii premature.

Factori de risc pentru ruperea membranelor inainte de termen

Este posibil sa prezinti un risc mai mare pentru ruperea membranelor inainte de termen sau sa dezvolti orice afectiune care slabeste stratul exterior al sacului amniotic. Acestea includ:

  • infectii precum cele cu transmitere sexuala sau vaginoza bacteriana;
  • col uterin scurt;
  • istoric de ruperea membranelor inainte de termen;
  • sarcina multipla;
  • acumulare in exces de lichid amniotic (polihidramnios);
  • sangerare vaginala;
  • amniocenteza.

Riscuri asociate cu ruperea membranelor inainte de termen

Cea mai mare ingrijorare legata de ruperea membranelor inainte de termen este nasterea prematura, respectiv inainte de saptamana 37 de sarcina. Complicatiile date de nasterea prematura includ dificultati de respiratie, temperatura scazuta a corpului si crestere redusa. De asemenea, unii prematuri se pot confrunta cu intarzieri de dezvoltare mai tarziu in viata.

Totodata, fara protectia lichidului amniotic, sarcina este expusa riscului aparitiei altor complicatii, inclusiv:

Pe langa toate aceste riscuri, cu siguranta te intrebi daca bebelusul poate supravietui ruperii premature a membranelor. Raspunsul depinde de mai multi factori, precum varsta sarcinii si cat de mult lichid amniotic a mai ramas in urma ruperii membranelor.

Daca esti la inceputul sarcinii si cauti un medic cu experienta care sa iti monitorizeze evolutia bebelusului sau daca prezinti o sarcina cu risc, te poti adresa unui specialist al Dacia Medical Center. Iti punem la dispozitie o echipa intreaga, din care poti alege medicul potrivit. Te poti programa chiar acum la 0766 536 553.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux