Sangerarea de nidatie sau de implantare ar putea fi primul semn ca ai ramas insarcinata. Dupa cateva zile de la ovulatie, poti sa observi pe lenjeria ta intima cateva picaturi de sange. Adesea, sunt confundate cu un inceput de ciclu menstrual. Este insa un semn bun: ovulul fertilizat isi face loc in mucoasa uterului. Vorbim in continuarea acestui articol despre cat dureaza sangerarea de nidatie si la cat timp este recomandat sa faci un test de sarcina, dupa ce ai observat picaturile respective.
Daca astepti cu nerabdare sa ramai insarcinata, iti monitorizezi ovulatia si stai cu ochii pe calendar pentru a-ti face testul de sarcina, fii atenta si la secretiile tale. Ar putea aparea sangerarea de nidatie, la patru-cinci zile dupa ovulatie. Cele cateva picaturi de sange pot fi primul semn ca in interiorul tau a inceput sa se formeze o noua viata. Nu vei stii insa cu siguranta acest lucru. Va mai trebui sa mai astepti cel putin 10-11 zile pana sa mergi sa faci un betaHCG relevant. De asemenea, dupa 12-14 zile de la ovulatie, poti sa faci un test urinar de sarcina.
Este o perioada confuza si din punct de vedere emotional. Ai putea crede ca nu ai ramas insarcinata nici luna aceasta. Este posibil sa confunzi sangerarea de nidatie cu inceputul perioadei menstruale decalate. Calculand datele, biologic, sangerarea de nidatie nu are legatura cu perioada menstruala.
Diferenta intre ciclul menstrual si sangerarea de nidatie
De precizat este faptul ca nu este obligatoriu ca toate femeile sa aiba aceasta sangerare de nidatie. Daca se intampla, e posibil sa nu o observi.
Despre toate acestea, ne-a explicat, pe larg, dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in infertilitate, specialist in reproducerea umana asistata medical. Il puteti urmari in video-ul urmator.
In ceea ce priveste prezenta altor simptome, nu e neaparat obligatoriu sa apara alte semne care sa insoteasca sangerarea de nidatie. Lipsa simptomelor e o alta caracteristica ce deosebeste sangerarea de implantare, de inceputul perioadei menstruale. Cea din urma vine, de obicei, insotita de crampe uterine. Ele se manifesta inainte de inceperea sangerarii.
Tot ca o deosebire a sangerarii de implantare fata de perioada menstruala este si durata acesteia. Daca un ciclu menstrual tine pana la sapte-opt zile, perioada sangerarii de nidatie dureaza maximum doua zile.
Calatoria ovului, pana la sangerarea de implantare
Iata ce se intampla in procesul de conceptie, pana la implantarea embrionului. Cand un ovul a fost fertilizat, acesta incepe sa calatoreasca in josul trompei uterine, catre uter. Ovulul fertilizat, numit „zigot”, intra de obicei in cavitatea uterina la trei zile dupa fertilizare. Zigotul se implanteaza in peretele uterin in aproximativ trei pana la patru zile dupa ce a ajuns in uter.
Pentru o mai buna monitorizare, te ajutam cu un calendar. Poti sa iti calculezi cat mai exact perioadele, la luand ca reper un ciclu regulat, la 28 de zile. Astfel:
- ziua 1: prima zi a menstruatiei;
- ziua 14: ovulatia are loc cu 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie. Afla mai multe din articolul Perioada fertila: ovulatia, cheia pentru a ramane insarcinata.
- zilele 14 pana la 15: fertilizarea are loc in prima zi dupa ovulatie, de obicei, in cateva ore de la ovulatie;
- zilele 20 pana la 24: implantarea are loc la aproximativ sase pana la sapte zile dupa fertilizare, iar sangerarea de implantare poate aparea timp de cateva zile.
Afla mai multe despre semnele pe care ti le da corpul tau atunci cand ramai insarcinata din articolul Durere de sani – durere premenstruala sau semn de sarcina, cand ne alarmam.
Semne care te trimit la medic
Desi sangerarea de implantare nu este un motiv de ingrijorare, ar trebui sa discuti cu un medicul tau daca prezinti simptome precum:
- sangerare persistenta;
- cheaguri de sange vaginal;
- oboseala;
- ameteala;
- durere pelvina.
Medicul va diagnostica cauza simptomelor si va recomanda, in caz de nevoie, tratamentul necesar pentru afectiunea identificata sau pentru a te ajuta sa obtii in cel mai scurt timp o sarcina. Indiferent de situatia in care te afli, vei avea nevoie de ingrijire din partea unui medic cu experienta. Te poti adresa unui specialist al Dacia Medical Center care te va ajuta sa iti indeplinesti visul de a deveni mama. In cazul in care ai ramas deja insarcinata, ai grija acum, mai mult ca oricand, de sanatatea ta si asigura-te ca bebelusul tau se dezvolta armonios. Pentru mai putine griji, programeaza-te chiar acum la 0766536553 .
surse: healthline.com, mayoclinic.com