Aparitia unor sangerari abundente inainte de menopauza, in afara menstruatiei, sunt un motiv de ingrijorare pentru orice femeie. Ele pot avea mai multe cauze. Vorbim despre ele in continuarea acestui articol, dar pentru a elimina riscul unor afectiuni grave, precum cancerul de col uterin, programeaza-te la medic pentru un consult ginecologic. In urma acestuia, vei afla care este cauza si vei primi tratamentul potrivit pentru rezolvarea problemei medicale.
Sangerarea vaginala in afara menstruatiei se numeste sangerare uterina disfunctionala sau metroragie. In cazul tinerelor care au trecut recent prin menarha, respectiv prima menstruatie, acest tip de sangerare nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare. La fel se intampla si in cazul femeilor care se apropie de menopauza.
In schimb, daca este vorba de femei cu menstruatie regulata, sangerari abundente inainte de menopauza pot fi un simptom al unor afectiuni grave. Din pacate, astfel de sangerari pot indica existenta unui cancer, in special a cancerului de col uterin. Afla mai multe despre aceasta maladie din articolul Cancer de col uterin: cum poate fi prevenit si ce analize avem de facut.
De asemenea, astfel de sangerari mai pot fi un semn al endometriozei, adenomioza, fibrom, polipi, inflamatie pelviana, sarcina extrauterina sau avort spontan.
In cazul femeilor trecute de 50 de ani, sangerarile pot fi un semn al premenopauzei. Cauzele pot fi fluctuatiile hormonale, nu neaparat existenta cancerului. Chiar si asa, un consult ginecologic devine crucial. Medicul va stabili daca sangerarea vaginala are o cauza benigna sau maligna.
In ceea ce priveste cantitatea eliminata, se considera ca sangerarea este abundenta daca se umple un tampon intr-o ora, iar sangerarea dureaza mai multe ore. Acesta este cu atat mai mult un semnal ca trebuie sa te adresezi unui medic.
Alte afectiuni indicate de sangerari abundente inainte de menopauza
Sangerari abundente inainte de menopauza mai pot fi simptom pentru diverse boli, precum:
- infectii vaginale;
- fluctuatii hormonale;
- disfunctii ale menstruatiei;
- tumori, polipi, fibroze;
- mai multe tipuri de cancer al aparatului reproducator;
- traumatisme vaginale;
- sarcina ectopica, avort spontan;
- boli cu transmitere sexuala.
Investigatii necesare in caz de sangerari abundente inainte de menopauza
Primul pas pentru stabilirea unui diagnostic este consultul general al organelor genitale interne si externe. In functie de rezultatul controlului, medicul poate recomanda alte investigatii, precum:
- examen cito-bacteriologic al secretiei vaginale;
- test Babes-Papanicolau;
- ecografie endovaginala;
- colposcopie;
- biopsie.
Tratamentul pentru sangerari abundente
Pentru a stabili cel mai eficient tratament, medicul trebuie sa determine exact cauza acestor sangerari.
Daca e vorba de atrofie vaginala, se recomanda tratament local, pe baza de estrogeni. Se impune o interventie chirurgicala atunci cand sangerarile au fost cauzate de polipi cervicali sau endometriali. Atunci cand cauza este cancerul, tratamentul va fi unul invaziv si de lunga durata. In functie de particularitatile fiecarei paciente, va fi nevoie de interventie chirurgicala, chimioterapie si radioterapie.
Daca si tu te confrunti cu aceasta problema ginecologica, programeaza-te cat mai repede la medicul ginecolog. Asigura-te ca acesta este unul cu experienta, care iti va pune diagnosticul corect. Te poti adresa unui specialist al Dacia Medical Center care se va ocupa in detaliu de identificarea cat mai rapida a cauzei si rezolvarea problemei tale ginecologice. Programeaza-te chiar acum la 0766536553.
Buna ziua am 45 de ani am ciclu de 2 luni fara oprire la inceput aveam mai putin dar in ultimu timp imi curge mai mult ce se intipla vreau sa imi dati va rog Un raspuns nu am patit asa ceva nici o data
Buna ziua! Va recomandam sa megeti la medic pentru un control si o serie de investigatii, doar asa vi se poate pune un diagnostic. Noi va stam la dispozitie. Programarile se fac la 0766536553. Ne gasiti in Centrul Bucurestiului, pe Bd. Dacia, nr. 101, Sector 2, clinica iti pune la dispozitie servicii medicale certificate, de inalta calitate, din domeniul ginecologiei si reproducerii umane asistate.
Adresa: Bd. Dacia, nr. 101 (reper Piata Spaniei), Sector 2, Bucuresti
Autobuz: 79, 86 (statia Piata Spaniei)
Troleibuz: 133, 135 (statia Piata Spaniei)
Tramvai (~200m): 5 (statia Teatrul Metropolis)
[…] Dupa colposcopie, zona intima trebuie protejata timp de o saptamana. Astfel, trebuie evitate activitatile sexuale, dusurile vaginale sau tampoanele interne. De asemenea, sunt posibile sangerari slab cantitative. Daca totusi cantitatea pare mai mare decat ar fi in perioada menstruatiei, trebuie anuntat medicul. Afla mai multe din articolul Sangerari abundente inainte de menopauza: de la semn de atrofie vaginala, la cancer de col uterin. […]