Sangerarea vaginala in toate etapele sarcinii poate fi periculoasa. Gravida trebuie sa contacteze medicul la primul semn de sangerare vaginala. Sangerari abundente in sarcina, in special dupa saptamana 28, reprezinta o urgenta si trebuie tratate ca atare. Fluxul de sange poate fi abundent si poate fi insotit de dureri abdominale. Cand este cazul sa te ingrijorezi, iti explicam in articol.
Cauzele sangerarilor vaginale in primul trimestru de sarcina
Sangerarea vaginala in primul trimestru de sarcina este relativ frecventa. Aproximativ 20% dintre femei prezinta sangerari in primul trimestru de sarcina. Majoritatea continua sa duca sarcina la termen si sa nasca un copil sanatos.
Sangerarea de nidatie
Sangerarea de implantare (denumita si de nidatie) apare atunci cand embrionul in curs de dezvoltare se implanteaza in uter. De regula, apar in aceeasi perioada in care ar trebui sa vina menstruatia. Este o etapa normala a sarcinii si nu prezinta motiv de ingrijorare.
Modificari cervicale
Sarcina provoaca modificari la nivelul colului uterin, fapt ce poate provoca sangerari usoare – dupa contact sexual, de exemplu.
Sarcina fara embrion
Se intampla atunci cand dezvoltarea fetala nu are loc. Se formeaza placenta si membrana, dar nu exista embrion.
Sarcina ectopica/extrauterina
In primele 12 saptamani de sarcina sangerarea vaginala poate fi semnul unui avort spontan sau a unei sarcini ectopice.
Sarcina molara
La o sarcina molara, in locul embrionului este prezent un tesut anormal.
Sangerari abundente in sarcina: posibile cauze
Cauzele unor sangerari abundente in sarcina includ avortul spontan, iminenta de avort sau sarcina ectopica. Iata cateva detalii despre cele mai des intalnite situatii.
- Avortul spontan
- Sangerarea, durerile abdominale si durerile de spate sunt semne comune ale avortului.
- La examenul ecografic se poate observa colul deschis.
- Tesutul poate fi eliminat prin col si vagin sau este nevoie de interventia medicului.
- Avortul spontan apare la 15 pana la 20% din sarcini, in primele 12 saptamani de sarcina.
- Defectele genetice sunt cea mai comuna cauza a avortului spontan.
- Hemoragie subcorionica
- In aceasta afectiune, sangele se colecteaza intre sacul gestational si peretele uterului.
- Cheagul de sange este vizibil la un control imagistic. Este cunoscut si sub numele de hematom subcorionic.
- Poate fi insotita de crampe sau dureri pelvine, iar in cele mai multe cazuri nu necesita tratament.
- Iminenta de avort spontan
- Daca apar sangerari in primul trimestru de sarcina, trebuie analizata posibilitatea unui avort spontan.
- Simptomele unui avort spontan sunt sangerari si crampe usoare, dar colul ramane inchis, iar fatul este inca viabil.
- La multe femei, sangerarea se opreste si sarcina continua. Pentru altele, sangerarea continua si in cele din urma se intampla avortul spontan.
- Sarcina ectopica (extrauterina)
- O sarcina ectopica apare la aproximativ una din 60 de sarcini.
- In majoritatea cazurilor de sarcina ectopica, embrionul este localizat in una dintre trompele uterine, aceasta fiind uneori denumita si sarcina tubala. Pe masura ce sarcina creste si trompa se dilata, durerea abdominala devine din ce in ce mai severa.
- In unele cazuri, este necesara o transfuzie de sange si o interventie chirurgicala de urgenta pentru rezolvarea prompta a acestei afectiuni care poate pune viata in pericol.
Cand ma adresez medicului daca sunt insarcinata si am sangerari vaginale
De fiecare data cand observati sangerari vaginale, in orice etapa a sarcinii, este indicat sa consultati medicul. Este deosebit de important sa solicitati asistenta medicala daca sangerarea este abundenta (ca o perioada menstruala) sau insotita de durere sau crampe.
Cum diagnosticam cauza unor sangerari abundente in sarcina
Evaluarea medicala incepe cu un istoric detaliat si examen fizic. In functie de gravitatea simptomelor dumneavoastra, se pot efectua teste de laborator si ecografice.
Indiferent de locul in care sunteti tratata, primul lucru ce trebuie stabilit este starea generala de sanatate ca urmare a sangerarii. Acest lucru se realizeaza prin evaluarea semnelor vitale (puls si tensiune arteriala) si printr-o evaluare fizica rapida a volumului pierderii de sange, verificand daca exista sensibilitate abdominala. Daca ati pierdut o cantitate semnificativa de sange, veti fi tratat cu lichide si este posibil sa aveti nevoie si de o interventie chirurgicala.