Esti singura, dar iti doresti sa devii mama? Ai un partener, dar acesta se confrunta cu o problema infertilitate masculina, astfel ca nu puteti deveni parinti? In ambele cazuri, exista solutii! Poti apela la inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro cu sperma donata. Devenit rutina in tarile occidentale, tratamentul este azi tot mai folosit si in randul femeilor de la noi. Afla din acest articol care sunt pasii de urmat, cat costa si cum este reglementata procedura.
De la sperma donata, la familia dorita
Sperma donata este o procedura cu un impact semnificativ in vietile celor care doresc sa devina parinti. Solutia ofera oportunitatea de a intemeia o familie atunci cand alte metode nu functioneaza.
S-ar putea sa ai nevoie de sperma de la donator din mai multe motive. Unul dintre ele este atunci cand partenerul tau se confrunta cu diferite afectiuni, precum numar foarte scazut de spermatozoizi. De asemenea, s-ar putea sa fii o femeie singura, care isi doreste sa devina mama. Indiferent de situatia in care te afli, iata ce ai de facut.
Gasirea donatorului
Daca vrei sa apelezi la sperma donata, exista doua modalitati:
- apeland la sperma donata de import, respetiv comandand sperma de la o banca de material genetic: exista barbati care si-au donat sperma in speranta de a oferi cuiva posibilitatea de a avea o familie.
- apeland la un donator cunoscut: sperma este donata la clinica, de catre o persoana pe care o cunosti. Procedura trebuie insa sa primeasca acordul Agenției Naționale de Transplant, fiind una biroratica si de durata.
Tipuri de tratament cu sperma donata: inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro (FIV)
Indiferent daca alegi sa comanzi sperma donata sau sa urmezi calea donatorului cunoscut, in functie de indicatiile medicului, tratamentul necesar pentru obtinerea sarcinii poate fi:
- inseminarea intrauterina: este o procedura simpla, in care spermatozoizii special pregatiti, sunt plasati direct in uter tau, in timpul perioadei fertile a lunii, respectiv la ovulatie.
- Fertilizare in vitro (FIV) cu sperma donata: in functie de varsta la care te afli, afectiunile de care suferi si starea generala de sanatate, medicul ti-ar putea recomanda ca pentru obtinerea sarcinii sa apelezi la FIV cu sperma donata. Procedura poate fi facuta cu ajutorul stimularii ovariene sau fara stimulare. Aceasta implica recoltarea ovocitelor din ovare si fertilizarea lor cu sperma donata, in laborator. Ulterior, embrionul sau embrionii formati sunt introdusi in uter.
Afla mai multe despre diferentele, respectiv avantajele si dezavantajele fiecarui tip de procedura din articolul Inseminare intrauterina vs. FIV: asemanari si diferente.
Alegerea clinicii
Daca si tu iei in calcul o astfel de metoda de tratament cu sperma donata, acorda timp pentru a te informa in legatura cu clinica in care vei face procedura medicala. Informeaza-te astfel incat sa poti lua o decizie care sa iti creasca sansele de reusita a tratamentului pentru obtinerea sarcinii.
Cere referinte, pune intrebari legate, asigura-te ca tarifele sunt transparente, dar mai ales ca vei primi sprijin emotional atat pe durata procedurii, cat si ulterior. Despre toate acestea, poti afla mai multe informatii din articolul Cea mai buna clinica de fertilizare in vitro | Rata de succes similara celei din UE.
De unde provine sperma donata
In prezent, in Romania nu exista nicio banca acreditata de sperma. Noi, la Dacia Medical Center, apelam la sperma donata provenita din marile banci europene. Cea mai mare este in Danemarca.
Reprezentantii clinicii noastre fac cererea de import de sperma, catre Agentia Nationala de Transplant. Este nevoie de aproximativ o luna pentru primirea acordului. Dupa obtinerea acestuia, poate fi facuta comanda de proba de sperma.
Cantitatea necesara poate fi de una-trei probe de sperma donata. Si asta in functie de procedura de tratament pe care o vei urma, dupa cum explica dr. Chadi Muheidli, in videoul de mai jos. Dr. Chadi Muheidli este medic specialist in reproducere umana asistata si probleme de fertilitate a cuplului.
Pentru mai multe informatii pe teme gineologice, tratamente pentru infertilitate si solutii de reproducere umana asistata medical, urmareste-ne pe canalul nostru de Youtube. Acceseaza-l aici.
Daca optezi pentru inseminare, inainte de a trece la fertilizare, este posibil sa obtii sarcina dupa una-doua proceduri. Astfel, primele doua probe de sperma donata sunt folosite pentru procedurile de inseminare. Daca nu se obtine astfel sarcina, medicul recomanda procedura de fertilizare in vitro. Pentru aceasta, vei avea nevoie de a treia proba de sperma.
Sperma donata, posibilitatea de a alege inaltimea, culoarea parului sau a ochilor copilului
In ceea ce priveste sperma comandata, de precizat ca pe siteul bancii de material genetic, pentru plasarea comenzii, iti poti alege caracteristicile pe care vrei sa le aiba viitorul tau copil. Toate criteriile donatorilor sunt transparente. Tu poti alege de la grupa de sange si Rh, pana la culoarea parului, a ochilor, a tenului, inaltime, etc.
De asemenea, exista donatori care isi fac public inclusiv CV-ul, meseria, hobbyurile, originile, etc. Ai astfel acces la cat mai multe informatii despre donator.
Screening riguros pentru donatorul de sperma
Totodata, inainte de a deveni donator de sperma, barbatul respectiv trece printr-un proces riguros de screening, cum ar fi pentru:
- infectii: Chlamydia, Sifilis, Hepatita, Gonoree si HIV;
- anumite tulburari genetice.
Acesta este unul dintre avantajele spermei donate, din import. Si asta pentru ca in afara unei clinici de fertilitate, atunci cand apelezi la un donator cunoscut, sperma nu va fi testata pentru infectii si boli ereditare.
Atentie insa ca cu cat criteriile alese si sperma este mai buna, in sensul ca provine de la o persoana publica, un sportiv sau profesor universitar, cu atat va fi mai scumpa.
Sperma donata: preturi
In ultimii ani, probele de sperma s-au scumpit foarte mult. In prezent, pentru o proba de sperma medie, pretul variaza intre 800 si 1.000 de euro. Totodata, o proba foarte buna, precum cea provenita de la un sportiv de performanta, insotita de un arbore genealogic deosebit, cum este cea provenita de la un duce sau conte, depaseste 2.000 de euro. Acestui pret i se adauga costul generat de transport. Indiferent de numarul de probe comandate, tariful pentru transport este in jur de 4 – 500 de euro.
Drepturile tale legale
Chiar daca utilizezi sperma donata, doar tu si partenerul – in cazul in care exista- vei fi parintele copilului, din punct de vedere legal. Donatorul nu va:
- avea vreun drept asupra copilului tau;
- vreo obligatie legala referitoare la copilul tau;
- sa fie scris pe certificatul de nastere;
Daca esti casatorita sau intr-un parteneriat civil, sotul tau va fi automat al doilea parinte legal al copilului, cu exceptia cazului in care nu si-a dat acordul pentru tratament.
Acesta este un alt avantaj al apelarii la sperma donata provenita de la bancile din strainatate, comparativ cu apelarea la un donator cunoscut. In ultimul caz, nu vei beneficia de aceeasi siguranta a protectiei legale.
Toate cuplurile, respectiv femeile singura, care urmeaza un tratament cu sperma de la donator sunt consiliate, pentru a constientiza pe deplin implicatiile unei sarcini cu sperma donata, inainte de a lua o decizie. Specialistii Dacia Medical Center sunt gata sa iti ofere sprijinul de care ai nevoie si sa faci alegerea corecta pentru tine si familia ta. De asemenea, iti pot ramane alaturi si ulterior, pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553 si afla daca sperma donata este o solutie si pentru tine.
sursa: completefertility.co.uk