Sarcina dupa contraceptie

sarcina dupa contraceptie

Ati decis ca este momentul potrivit pentru a incerca sa aveti un copil. Daca pana recent ati folosit alte metode contraceptive decat prezervativul, s-ar putea sa va intrebati acum daca sarcina dupa contraceptie este posibila. Cu siguranta ati auzit si ca organismul are nevoie sa se “curete” o perioada de “efectele negative” ale anticonceptionalelor si abia apoi este pregatit de sarcina. Ce este adevarat si ce nu, va spunem imediat.

Cand sa renunti la anticonceptionale

Nu renuntati la anticonceptionale pana nu sunteti gata sa ramaneti insarcinata. Corpul nu are nevoie de timp pentru a „elimina” hormonii contraceptivi. De fapt, o sarcina dupa contraceptive e posibil sa apara intr-o luna sau doua de la oprirea unui tratament hormonal, dar sa le luam pe rand.

Sarcina dupa contraceptie: pilule orale

Pilulele contraceptive sunt cunoscute sub numele de pastile anticonceptionale. Acestea contin estrogen si progesteron. Ele actioneaza prin prevenirea ovulatiei si ingrosarea mucusului cervical.

sarcina dupa pilule contraceptive

Dupa intreruperea pilulelor, ovulatia va fi reluata in decurs de o luna.

Sarcina dupa contraceptie: inelul vaginal si plasturele contraceptiv

Inelul vaginal si plasturele functioneaza similar cu pilulele orale. Principala diferenta este modul in care sunt luati hormonii. In cazul inelului vorbim despre administrare de hormoni pe cale vaginala si pe cale transdermica, in cazul plasturelui. Odata ce ati incetat sa le mai folositi, sarcina dupa contraceptive poate aparea in decurs de o luna sau doua.

Sarcina dupa contraceptie: steriletul hormonal

Steriletul hormonal poate preveni sarcina timp de aproximativ trei ani. De asemenea, puteti renunta la el oricand. Dupa indepartarea acestui dispozitiv, fertilitatea ar trebui sa revina la normal in termen de o luna.

Sarcina dupa contraceptie: dispozitivul in forma de T

Dispozitivele in forma de T sunt plasate in interiorul uterului si sunt de doua tipuri: de cupru si hormonale. Cele din cupru actioneaza prin respingerea spermatozoizilor si indepartarea lor de trompele uterine. Cele hormonale functioneaza prin ingrosarea mucusului cervical, subtierea endometrului si prevenirea ovulatiei.

sarcina dupa sterilet

Ambele tipuri de dispozitive pot fi indepartate in orice moment de catre medic. Dupa ce renuntati la cel din cupru, fertilitatea revine la normal in decurs de o luna. In cazul celui hormonal, poate dura pana cand ciclul se regleaza.

Sarcina dupa contraceptie: injectii contraceptive

Injectia contraceptiva este facuta intramuscular. Medicamentul ramane acolo si se elibereaza incet, prevenind ovulatia si ingrosand mucusul cervical.

injectie contraceptiva

Dupa ce efectul injectiei trece, poate dura intre 6 si 12 luni pentru ca fertilitatea sa revina la normal si sarcina sa fie posibila.

Important de stiut!

Metoda contraceptiva trebuie aleasa doar sub indrumarea medicului. Anticonceptionalele modifica nivelul de coagulare a sangelui, fapt ce duce la formarea unor cheaguri si posibila aparitie a unor accidente vasculare cerebrale, mai rar coronariene. Drept urmare, alaturi de anticonceptionale, medicul recomanda si folosirea unor pastile care previn formarea cheagurilor de sange.

sarcina dupa anticonceptionale

Metoda contraceptiva trebuie sa previna sarcina atunci cand doriti si sa nu aiba niciun impact asupra fertilitatii. Daca ati renuntat la aceasta forma de protectie si timp de un an nu reusiti sa ramaneti insarcinata, este cazul sa va adresati unui medic specializat in probleme de infertilitate.

Mai multe despre aceasta afectiune, aflati din articolul Infertilitatea de cuplu, ce facem atunci cand nu reusim sa devenim parinti

Daca vrei sa afli mai multe despre sarcina dupa contraceptie, te confrunti cu probleme sau vrei sa ne adresezi o intrebare, lasa-ne un comentariu sau scrie-ne un mesaj. Cei mai buni specialisti sunt aici pentru a-ti raspunde!

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

3.5 4 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux