Sarcina fara embrion, numita si sarcina anembrionara ori sarcina cu ou clar, apare atunci cand un ovulul fertilizat, desi este atasat de peretele uterin, nu se dezvolta in embrion. Nedepistata la timp, o sarcina fara embrion duce la avort spontan. Care sunt cauzele, simptomele si optiunile de tratament, va spunem in acest articol.
Sarcina fara embrion: cauze
Sarcina fara embrion apare atunci cand celulele formeaza sacul gestational. Patologia data este una dintre cauzele principale ale esecului sarcinii timpurii sau a avortului spontan. De cele mai multe ori, avand o perioada de graviditate extrem de scurta, femeile nici nu isi dau seama ca au fost insarcinate.
Sarcina cu ou clar implica probleme cromozomiale. Organismul femeii recunoaste aceasta anomalie la o sarcina si vrea sa inlature produsul de conceptie. Este ca un mecanism de autoaparare atunci cand embrionul nu are sanse sa se dezvolte si sa devina fat. Cauzele tin de diviziunea celulara anormala, calitatea proasta a spermatozoizilor sau a ovulelor.
Sarcina fara embrion: simptome
De cele mai multe ori, sarcinile fara embrion sunt asimptomatice. In absenta menstruatiei, puteti face un test de sarcina. Chiar daca s-a confirmat sarcina, despre care puteti citi mai multe in Confirmarea sarcinii: investigatii necesare, si nivelul de hormon HCG creste, placenta poate continua sa se dezvolte in lipsa unui fat pentru o perioada scurta de timp.
In anumite cazuri, apar simptome ale unui avort spontan, cum sunt:
- crampe abdominale;
- sangerari vaginale;
- menstruatie abundenta;
- dureri la nivelul sanilor.
Diagnosticul sarcinii fara embrion
Diagnosticul de sarcina fara embrion se poate pune dupa ce medicul efectueza doua ecografii transvaginale, la distanta de doua saptamani. Evaluarea la intervale de timp a sarcinii se face pentru a verifica daca sacul gestational creste circa 1 mm pe zi.
Un ou este clar atunci cand:
- are un volum de 2,5 ml, care nu creste cu cel putin 75% in cursul unei saptamani;
- absenta embrionului dupa 6 saptamani de amenoree;
- sacul gestational are peste 25 mm, dar este gol.
Cum tratam sarcina fara embrion
Cand vine vorba de tratament pentru sarcina fara embrion, exista trei optiuni. E drept ca niciuna nu este placuta. Tocmai din acest motiv trebuie sa tineti cont de toate indicatiile medicului inainte sa faceti alegerea. In unele cazuri, este indicat chiuretajul. Este o procedura chirurgicala prin care se dilateaza cervixul si se indeparteaza continutul din uter. Interventia are risc moderat de complicatii.
O alta optiune este administrarea unor medicamente care vor provoca un avort. Va dura cateva zile pana tesutul va fi eliminat de organism si este de mentionat ca vor aparea sangerarile si crampele.
A treia optiune este cea pe care prea putini medici o iau in calcul. Ei aleg sa nu recomande nici chiuretajul, nici tratamentul medicamentos, ci sa lase organismul pacientei sa elimine singur tesutul. Dupa pierderea sarcinii fara embrion, medicul poate recomanda un interval de cel putin 3 cicluri menstruale pana la urmatoarea incercare de a concepe un copil. Sigur, in acest interval este de dorit sa se faca controale si analize de preconceptie, despre care am scris mai multe in Analize inainte de sarcina. Recomandari.
Daca vrei sa beneficiezi de cele mai bune oferte, inclusiv un pachet de analize complet, la pret special, necesare inainte de a obtine o sarcina, le gasesti aici: Oferte investigatii ginecologie.
Cei mai buni specialisti sunt aici pentru a-ti raspunde! Vrei sa iti faci o programare pentru un consult la unui dintre medicii nostri? Suna acum la 0766 536 553.
[…] webmd.com, ginecolog.md, daciamedicalcenter.ro, desprecopii.com, reginamaria.ro, drcalaureanu.ro, […]