Sarcina gemelara apare mai frecvent pe masura ce femeile inainteaza in varsta. Explicatia are legatura cu faptul ca modificarile hormonale produse odata cu inaintarea in varsta determina eliminarea mai multor ovule de la nivelul ovarului. Asta se intampla in cazul sarcinilor obtinute pe cale naturala. Sarcina gemelara este frecventa si in cazul utilizarii procedurilor de reproducere umana asistata.
Tipuri de sarcina gemelara
Cel mai intalnit tip de gemeni se refera la cei dizigoti. Apar atunci cand doua ovocite diferite sunt fecundate de doi spermatozoizi diferiti. Astfel, fiecare fat se va dezvolta in propriul sac amniotic si in propria placenta, iar genetic vor semana ca oricare alti doi frati. Acesti gemeni pot fi o fata si un baiat, doi baieti sau doua fete.
Spre deosebire de gemenii dizigoti, cei monozigoti vor fi identici. Gemenii monozigoti apar atunci cand exista un singur ovocit fertilizat care se divide in doi embrioni. Fiecare fat va avea propriul sac amniotic, insa vor imparti placenta. In cazuri rare, exista posibilitatea ca gemenii sa nu se poata separa complet la inceputul formarii in uter, ceea ce duce la forma cunoscuta ca gemeni siamezi. Dupa nastere, in unele cazuri gemenii pot fi separati prin interventii chirurgicale. Daca se intampla sa aiba organe vitale comune, sansele de separare scad, ajungandu-se chiar pana la sanse minime de supravietuire.
O sarcina cu gemeni poate fi sarcina cu risc, astfel ca e necesar sa fie monitorizata cu mare atentie. Inclusiv ecografiile se fac la un interval mai scurt. Altfel, este o sarcina normala, in care mama trebuie sa aiba grija de ea, sa vina la medic de cate ori este nevoie, sa se alimenteze corect si sa elimine stresul.
dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
Sarcina gemelara – posibile complicatii
Mamele cu sarcina gemelara pot avea probleme cu tensiunea arteriala, existand riscul ca aceasta sa creasca in perioada sarcinii. Astfel, in astfel de situatii este nevoie de o monitorizare mai atenta, pentru a se evita si preeclampsia. De asemenea, numarul de copii poate determina si modalitatea de nastere. Spre deosebire de sarcina unica, aici se poate ca macar unul dintre copii sa nu fie asezat potrivit pentru o nastere naturala. De cele mai multe ori, nasterea gemelara se desfasoara prin operatie cezariana, pentru a evita anumite complicatii. Pe de alta parte, sarcina gemelara este, de regula, mai scurta decat una unica. Copiii risca sa se nasca cu o greutate mica si cu plamanii insuficient dezvoltati. Printre posibilele riscuri se mai numara si tulburari digestive sau incompleta dezvoltare a unor organe. Sindromul transfuzor-transfuzat se refera la situatia in care gemenii identici nu primesc aceeasi cantitate de sange placentar. Cei doi se dezvolta diferit, se formeaza legaturi intre vasele de sange si exista riscul ca un copil sa primeasca prea mult sange si celalalt prea putin. In cazuri grave, este nevoie de o interventie din partea medicului cat timp bebelusii sunt inca in uter, pentru corectarea situatiei.
Recuperare dupa nastere
Perioada de recuperare difera in functie de tipul nasterii. Daca a fost o nastere naturala, fara complicatii, proaspata mamica se poate externa dupa doua zile. Dureaza aproximativ patru zile daca nasterea a fost prin cezariana si nu s-au inregistrat probleme. Bebelusii stau in maternitate, de cele mai multe ori, mai mult decat mamele lor. Cei nascuti prematur vor ramane sub supraveghere medicala pana cand organele vor fi complet dezvoltate si nu vor avea nevoie de ingrijiri speciale. In functie de gradul de prematuritate, bebelusii pot sta in incubator chiar si cateva luni.
sursa foto: pixabay