Sarcina gemelara, intre dubla bucurie si riscuri: ecografii mai dese si monitorizare atenta

nastere sarcina gemelara

O sarcina gemelara inseamna ca exista doi fetusi in uter, in acelasi timp. Producerea ei se poate datora istoricului familial, tratamentelor de fertilitate, varstei mamei sau altor factori. De precizat ca o sarcina gemelara creste riscul de complicatii pentru gravida si fetusi, motiv pentru care este necesara o monitorizare si ingrijire prenatala atenta. Afla mai multe despre toate acestea din continuarea articolului nostru.

De obicei, sarcina gemelara apare mai frecvent pe masura ce femeile inainteaza in varsta. Explicatia are legatura cu faptul ca modificarile hormonale produse odata cu inaintarea in varsta determina eliberarea mai multor ovocite de la nivelul ovarului. Acest lucru se intampla in cazul sarcinilor obtinute pe cale naturala. Sarcina gemelara este insa frecventa si in cazul utilizarii procedurilor de reproducere umana asistata.

Despre sansele de a avea o sarcina gemelara, vorbeste, in videoul urmator, dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie. El atentioneaza asupra riscului mai mare de complicatii in cazul sarcinii gemelare.

Mai multe informatii despre sarcina, investigatii si nastere, poti obtine de pe canalul nostru de Youtube, pe care il poti accesa aici.

Tipuri de sarcina gemelara: frati identici si diferiti

Cel mai intalnit tip de gemeni sunt cei dizigoti. Apar atunci cand doua ovocite diferite sunt fecundate de doi spermatozoizi diferiti. Astfel, fiecare fat se va dezvolta in propriul sac amniotic si in propria placenta. Genetic, ei vor semana ca oricare alti doi frati. Acesti gemeni pot fi o fata si un baiat, doi baieti sau doua fete.

Spre deosebire de gemenii dizigoti, cei monozigoti sunt identici. Gemenii monozigoti apar atunci cand exista un singur ovocit fertilizat care se divide in doi embrioni. Fiecare fat va avea propriul sac amniotic, insa vor imparti placenta.

In cazuri rare, exista posibilitatea ca gemenii sa nu se poata separa complet la inceputul formarii in uter, ceea ce duce la forma cunoscuta ca gemeni siamezi. Dupa nastere, in unele cazuri, gemenii pot fi separati prin interventii chirurgicale. Daca se intampla sa aiba organe vitale comune, sansele de separare scad, ajungandu-se chiar pana la sanse minime de supravietuire.

Semnele unei sarcini gemelare

Semnele unei sarcini gemelare sunt similare cu cele ale unei sarcini unice, dar pot fi mai intense. Aceste semne, dintre care unele apar in primele saptamani de sarcina, includ:

  • miscarea timpurie a fetusilor;
  • miscarea fetala in mai mult de o zona;
  • ingrasare rapida;
  • niveluri ridicate de Beta hCG, un hormon de sarcina sau alfa-fetoproteina (AFP), o proteina produsa de ficatul fatului;
  • auzul mai multor batai de inima in momentul efectuarii unui Doppler fetal.

De asemenea, in cazul unei sarcini gemelare este posibil sa experimentezi mult mai intens:

  • sensibilitatea sanilor;
  • oboseala;
  • nevoia de a urina frecvent;
  • cresterea apetitului;
  • greturi matinale.

Chiar si cu aceste simptome, singura metoda de confirmare a unei sarcini gemelare este ecografia prenatala. Acest test foloseste unde sonore pentru a produce imagini ale uterului. Prin intermediul ecografiei, medicul va vedea daca exista doi fetusi.

Controale in timpul sarcinii gemelare

Daca esti insarcinata cu gemeni, vei avea nevoie de un nivel mai ridicat de ingrijire, ceea ce inseamna mai multe controale si investigatii in timpul sarcinii. Probabil ca nu vei avea nevoie de multe analize de sange suplimentare, dar vei avea nevoie de mai multe ecografii.

riscuri sarcina gemelara

Daca ai gemeni cu placente separate, se recomanda, in general, sa faci ecografii la 12-13 saptamani, la 20 de saptamani, iar apoi la fiecare 4 saptamani, pana la nasterea bebelusilor.

In functie de evolutie, este insa posibil sa mergi la ecografie mai mai frecvent decat aceste programari.

O sarcina gemelara cu bebelusi care impart o singura placenta ar putea fi mai complicata. In general, se recomanda sa mergi la ecografie la fiecare 2 saptamani, incepand cu 12 saptamani de sarcina.

Sarcina gemelara: posibile complicatii

Femeile cu sarcina gemelara au mai multe riscuri de a avea probleme de sanatate si complicatii, precum:

De asemenea, mamele cu sarcina gemelara pot avea probleme cu tensiunea arteriala, existand riscul ca aceasta sa creasca in perioada sarcinii. In acest caz, este nevoie de o monitorizare mai atenta, pentru a se evita si preeclampsia.

Totodata, numarul de copii poate determina si modalitatea de nastere. Spre deosebire de sarcina unica, aici exista riscul ca macar unul dintre copii sa nu fie asezat potrivit pentru o nastere naturala.

De cele mai multe ori, nasterea gemelara se desfasoara prin operatie cezariana, pentru a evita anumite complicatii. Despre nasterea chirurgicala, poti afla mai multe din articolul Nasterea prin cezariana, la cald sau la rece: ce e mai bine pentru bebelus.

Sarcina gemelara: modificari fizice

Schimbarile fizice care apar in timpul unei sarcini gemelare sunt mai evidente decat atunci cand exista o sarcina unica.

ecografii in sarcina

Daca esti insarcinata cu gemeni, cresterea in greutate in timpul sarcinii poate fi cuprinsa intre 16 si 20 kg, comparativ cu pana la 16 kg in cazul unei sarcini unice.

De asemenea, sunt frecvente:

  • vergeturile;
  • balonarea;
  • venele varicoase;
  • hemoroizii.

Posibile complicatii pentru gemeni

Gemenii care impart placenta ar putea avea complicatii suplimentare. Uneori, alimentarea cu sange este impartita in mod inegal, ceea ce poate cauza probleme de sanatate pentru ambii gemeni. Sau, daca placenta in sine este impartita in mod inegal, acest lucru poate insemna ca un geaman nu primeste suficienti nutrienti si nu creste la fel de mult.

Poti reduce riscul de complicatii sau poti influenta agravarea acestora mergand la controalele prenatale. Este important sa-i spui medicului daca ai simptome fizice sau simti ca ceva nu este in regula.

Travaliu timpuriu in sarcina gemelara

Pe de alta parte, in sarcina gemelara, travaliul se declanseaza mai devreme. Daca o sarcina la termen merge pana la 40 de saptamani, sarcinile gemelare rareori dureaza pana la 37 de saptamani. Sarcina gemelara tipica dureaza intre 35 si 36 de saptamani, iar multe gravide intra in travaliu chiar si mai devreme.

Despre semnele nasterii, poti afla mai multe din videoul urmator, in care dr. Tarek Abdou vorbeste despre inceperea travaliului si cum sa il deosebesti de falsele contractii.

Din acest motiv, copiii risca sa se nasca cu o greutate mica si cu plamanii insuficient dezvoltati. Printre posibilele riscuri se mai numara si tulburari digestive sau incompleta dezvoltare a unor organe. Si asta din cauza Sindromului transfuzor-transfuzat, care se refera la situatia in care gemenii identici nu primesc aceeasi cantitate de sange placentar. Cei doi se dezvolta diferit, se formeaza legaturi intre vasele de sange si exista riscul ca un copil sa primeasca prea mult sange si celalalt prea putin. In cazuri grave, este nevoie de o interventie din partea medicului cat timp bebelusii sunt inca in uter, pentru corectarea situatiei.

Alte riscuri la care sunt expusi gemenii prematuri

Gemenii prematuri sunt expusi riscului de complicatii suplimentare, care pot include:

  • sangerare a creierului;
  • probleme de respiratie din plamani subdezvoltati, inclusiv apnee;
  • dificultati in a-si mentine temperatura corpului ridicata;
  • probleme de hranire;
  • greutate mica la nastere.
  • probleme de vedere (retinopatie a prematuritatii).

Recuperare dupa nastere

Perioada de recuperare dupa nastere, pentru mama, difera in functie de tipul nasterii. Daca nasterea a fost naturala, fara complicatii, externarea poate avea loc dupa doua zile. In schimb, daca nasterea a fost prin cezariana, dar fara probleme, va trebui sa stea internata timp de trei-patru zile.

complicatii sarcina gemelara

De cele mai multe ori, bebelusii stau in maternitate mai mult decat mamele lor. Cei nascuti prematur vor ramane sub supraveghere medicala pana cand organele vor fi complet dezvoltate si nu vor avea nevoie de ingrijiri speciale. In functie de gradul de prematuritate, bebelusii pot sta in incubator chiar si cateva luni.

Daca esti in cautarea unui medic empatic si cu experienta care sa iti monitorizeze sarcina gemelara, dar si sa te asiste la nastere, poti apela la specialistii nostri. Echipa o poti vedea aici, iar o programare poti face sunand la 0766536553

surse: my.clevelandclinic.org; raisingchildren.net.au;

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux