Cum ramai insarcinata repede: de la analizele de preconceptie, la tratarea cauzelor infertilitatii

Cum ramai insarcinata repede

Daca tu si partenerul tau v-ati hotarat sa deveniti parinti, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa aveti contact sexual neprotejat in perioada ovulatiei. In functie de varsta pe care o ai, bebelusul se poate lasa asteptat perioade diferite de timp sau poate fi necesar sa te adresezi unui medic. In cele din urma, poate fi posibil sa obtii o sarcina cu ajutorul tehnicilor de reproducere umana asistata. Daca in cazul barbatilor varsta nu constituie un impediment in a devenii parinte, in cazul femeilor sansele scad pe masura ce trece timpul. Iti aratam in acest articol cum sa te pregatesti din punct de vedere medical, cum sa ramai insarcinata repede, dar si la ce sa te astepti pe parcursul indeplinirii acestui vis.

Cum ramai insarcinata repede: controlul si analizele de preconceptie

Inainte de a incerca sa ramai insarcinata, medicii recomanda o serie de analize de preconceptie. Controlul medical inainte de sarcina este esential. El are scopul sa identifice daca exista o conditie ce poate influenta negativ starea ta de sanatate sau a viitorului fat.

Pachetul de investigatii si analize de preconceptie sunt cu atat mai necesare daca anterior a existat un avort spontan. Poti afla mai multe informatii despre analizele necesare perioadei de preconceptie in articolul Analizele necesare inainte de sarcina,pentru barbat si femeie .

Iata cateva recomandari pentru cei care se pregatesc sa devina parinti:

Tot acum, se recomanda ca viitoarea mama sa ia o serie de vitamine si suplimente. De la caz la caz, unele dintre acestea vor continua sa fie administrate si dupa ce femeia a ramas insarcinata. Afla din articolul Vitamine recomandate in sarcina care sunt suplimentele necesare in perioada de preconceptie, dar si dupa.

Timpul recomandat pentru a ramane insarcinata pe cale naturala

Daca analizele de preconceptie au rezultate bune, medicii recomanda ca un cuplu sa incerce pe cale naturala o anumita perioada de timp pana se obtine sarcina.

Daca ai pana in 35 de ani, specialistii recomanda ca un cuplu sa incerce timp de un an de zile sa obtina o sarcina pe cale naturala. Daca nu reusesc, cei doi trebuie sa se adreseze unui medic. Acesta trebuie sa fie specialist in infertilitatea cuplului si sa faca o serie de investigatii. Si asta pentru ca problema poate fi atat una de infertilitate feminina, cat si masculina.

Analize preconceptie

Spre deosebire de partener, care poate devenii parinte pana la 80 de ani, o femeie de peste 35 de ani se indreapta spre finalul vietii reproductive. Ajunsa la aceasta varsta, ea merge spre menopauza. Daca te afli in aceasta etapa a vietii si vrei sa devii mama, trebuie sa te adresezi unui medic dupa sase luni de incercari nereusite de a ramane insarcinata. Si asta pentru ca dupa 35 de ani scad sansele de a obtine o sarcina atat pe cale naturala, cat si pe cale asistata medical.

Dupa varsta de 40 de ani, este necesar sa te adresezi cat mai repede unui medic, fara sa mai pierzi timpul.

Semnele unei probleme de infertilitate

Daca nu reusesti sa ramai insarcinata, dar nu ai inca un diagnostic de infertilitate, atunci te-ai putea confrunta cu una dintre urmatoarele probleme:

  • menstruatia neregulata, insotita cel mai probabil de o ovulatie neregulata. In acest caz, trebuie sa iti urmaresti ovulatia. Cu ajutorul unui test, vei vedea daca ovulezi sau nu loc in fiecare luna. Ca tratament, ai putea ramane insarcinata cu ajutorul unor medicamente pentru stimulare usoara;
  • sarcina extrauterina. Daca ai avut o sarcina extrauterina inseamna ca una dintre trompe nu mai este la fel de buna astfel incat sa se obtina o sarcina;
  • ovare polichistice;
  • anexite dese sau boala inflamatorie pelvina. Daca suferi de aceasta afectiune, atunci prezinti un risc mai mare in a avea probleme cu trompele uterine. Si in acest caz, se impiedica aparitia sarcinii.

In timpul controlului, medicul ar putea indentifica unul dintre motivele enumerate mai sus pentru care o femeie nu poate ramane insarcinata.

Testul AMH | Rezerva ovariana la control

In cadrul aceluiasi control, medicul specialist va recomanda si efectuarea testului AMH. Analiza face parte din investigatiile de rutina pentru evaluarea functiei ovariene. Cu ajutorul AMH – Hormonul AntiMüllerian – este determinata perioada in care femeile mai pot face copii.

Una dintre conditiile esentiale pentru a obtine o sarcina o reprezinta existenta ovulului. Acest lucru inseamna ca femeile care intentioneaza sa ramana insarcinate trebuie sa aiba o rezerva ovariana optima. Si asta atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Este important sa ne amintim ca rezerva ovariana scade pe masura ce femeile imbatranesc. Aflati mai multe despre ce indica valorile AMH si cum poti obtine o sarcina in functie de rezultat, in articolul Interpretarea corecta a valorii AMH si optiuni de a ramane insarcinata.

Analiza spermei

In ceea ce priveste infertilitatea masculina, aceasta are rareori simptome care sa fie observabile fara o analiza a spermei. Pentru inceput, barbatul trebuie sa isi faca o spermograma, o spermocultura. In functie de rezultat, analizele pot fi extinse la:

  • o ecografie testiculara;
  • un consult urologic;
  • analize homonale.
spermograma

Statisticile arata ca in ultimii ani, proportia de infertilitate s-a schimbat. In trecut, in 90% dintre cazuri, imposibilitatea de a obtine o sarcina tinea de patologia feminina. Si doar 10% de cea masculina. In prezent, procentul cauzelor de infertilitate masculina a crescut la peste 30%. Si asta in ciuda faptului ca la barbati, teoretic, varsta nu este un impediment pentru reproducere. Ei pot sa aiba o spermograma buna si sa devina parinti chiar si la 80 de ani.

Cum ramai insarcinata repede: adreseaza-te unui specialist

In functie de cauza identificata a infertilitatii, medicul va stabili protocolul de tratament. Atentie insa carui medic va adresati! Sunt cupluri care ajung la un specialist in reproducere umana asistata medical chiar si dupa zece ani. In tot acel timp au consultat doar medici ginecologi, fara competente in infertilitate.

Daca nu reusesti sa ramai insarcinata, mergi din prima la un specialist care sa iti aplice tratamentul corect pentru obtinerea sarcinii. Ca solutie pentru problemele voastre de infertilitate, specialistul poate propune, dupa caz, apelarea la inseminarea intrauterina sau fertilizare in vitro. Poti face o programare la unul dintre expertii Dacia Medical Center. Cu o experienta de aproape 15 ani, ei au gasit solutii pentru sute de cupluri ce si-au indeplinit visul de a deveni parinti. Cu trecerea timpului, scad sansele de a avea un copil. Programeaza-te acum la 0766 536 553.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ce tratament trebuie să fac pentru a rămâne imsarcinata?

Buna ziua. Pentru probleme de fertilitate este necesar un consult de specialitate si realizarea anumitor analize specifice pentru ca medicul sa poata pune un diagnostic si ulterior recomanda un tratament in functie de cauza identificata. Prin urmare, daca sunteti din Bucuresti, puteti veni in clinica noastra din Sector 2, Bd. Dacia, nr. 101 – programari la 0766.53.65.53. Daca locuiti in alta localitate sau in afara tarii, va puteti vedea cu specialistii nostri online, in cadrul unei consultatii video. Detalii gasiti aici https://www.daciamedicalcenter.ro/consultatie-online

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux