Secretiile vaginale reprezinta un proces fiziologic normal. Este modalitatea organismului de a curata vaginul si a-l proteja de infectii. Aceste scurgeri vaginale, asa cum sunt cunoscute, au aspect diferit in functie de varsta femeii si de momentul ciclului menstrual. Este esential de inteles ca se modifica semnificativ in cazul unor boli sau daca apare o sarcina. Detaliem aspectele in articolul urmator.
Secretiile vaginale sunt absolut normale, toate femeile le au. In mod normal sunt fluide, deschise la culoare si nu au un miros deranjant. Totusi, se poate intampla ca aspectul, consistenta, mirosul si chiar abundenta scurgerilor sa se schimbe in functie de anumiti factori, precum stres, alimentatie, ovulatie sau folosirea unor medicamente. Indiferent de situatie, modificarile nu trebuie sa fie ignorate, pentru ca pot anunta si diferite afectiuni.
Posibile cauze ale unor scurgeri vaginale anormale
Cel mai frecvent, modificarea secretiei are loc in urma unor iritatii sau infectii. Lenjeria sintetica, din materiale de proasta calitate, precum si absorbantele interne sau produsele cosmetice prea parfumate sau cu un PH ridicat, neadaptat la nevoile femeii, pot irita zona intima.
La varsta fertila, secretiile vaginale vor fi mai abundente decat la menopauza ca urmare a nivelului ridicat de estrogen din organism. Totodata, femeile insarcinate experimenteaza scurgeri vaginale mult mai abundente decat celelalte ca urmare a faptului ca cervixul si vaginul isi schimba conformatia, iar organismul trebuie sa lupte mai mult impotriva eventualelor infectii.
Orice modificare a echilibrului vaginului poate afecta mirosul, culoarea sau textura de scurgere. Acestea sunt cateva dintre lucrurile care pot deranja acest echilibru:
- utilizarea de antibiotice sau steroizi;
- vaginoza bacteriana, o infectie bacteriana mai frecventa la femeile insarcinate sau la femeile care au mai multi parteneri sexuali;
- contraceptive;
- cancer de col uterin;
- chlamydia sau gonoreea (BTS), infectii cu transmitere sexuala;
- diabet;
- geluri de dus, sapunuri sau lotiuni parfumate, baie cu spuma;
- infectie pelvina dupa interventie chirurgicala;
- boala inflamatorie pelvina;
- trichomonaza, o infectie parazitara contractata si cauzata de obicei de relatii sexuale neprotejate;
- atrofie vaginala, subtierea si uscarea peretilor vaginali in timpul menopauzei;
- vaginita, iritatie in sau in jurul vaginului;
- candida.
Tipuri de scurgeri vaginale
Exista mai multe tipuri de scurgeri vaginale. Aceste tipuri sunt clasificate in functie de culoare si consistenta. Unele tipuri de scurgeri sunt normale. Altele pot indica o afectiune ce necesita tratament.
Scurgeri vaginale de culoare alba
O cantitate mica, in special la inceputul sau la sfarsitul ciclului menstrual, este absolut normala. Cu toate acestea, daca secretia este insotita de mancarime si are o consistenta sau un aspect gros, asemanator cu branza de vaci, nu este un aspectnormal si necesita tratament. Acest tip de scurgere poate fi un semn al unei infectii.
Limpede si apoasa
O scurgere limpede si apoasa este perfect normala. Poate aparea in orice moment al lunii, dar si dupa un efort fizic.
Limpede si elastic
Cand scurgerea este limpede, dar elastica si asemanatoare mucoasei, mai degraba decat apoasa, indica faptul ca probabil ovulati. Acesta este un tip normal de scurgere.
Maro sau cu aspect de sange
Secretiile maronii sau cu sange sunt de obicei normale, mai ales cand apar in timpul sau imediat dupa ciclul menstrual. O scurgere tardiva la sfarsitul menstruatiei poate arata maro in loc de rosu. Este posibil totusi sa ai o cantitate mica de scurgeri sangeroase intre menstruatii. Aceasta se numeste spotting si necesita uneori investigatii suplimentare, despre care am scris in Sangerare la ovulatie, ce iti transmit ovarele tale.
Daca spotting-ul apare atunci cand ar trebui sa avem menstruatie si am avut recent relatii sexuale, acesta ar putea fi un semn de sarcina (Confirmarea sarcinii: investigatii necesare). Observarea unei situatii similare in timpul unei faze incipiente a sarcinii poate fi un semn de avort spontan, asa ca ar trebui sa fie discutata cu medicul ginecolog.
In cazuri rare, scurgerile maro sau sangeroase pot fi un semn al cancerului de endometru sau de col uterin. Ar putea fi alte probleme, cum ar fi fibroame sau alte excrescente anormale. Acesta este motivul pentru care este important sa faci anual un examen pelvin si un test Babes Papanicolau.
Galben sau verde
O scurgere galbena sau verde, mai ales atunci cand este ingroasata sau insotita de un miros neplacut, nu este normala. Acest tip de scurgere poate fi un semn al infectiei tricomoniaza, transmisa in geneal prin act sexual.
Diagnosticare si tratament
In functie de caz, vindecarea afectiunilor care au drept rezultat modificari ale secretiilor vaginale se face cu ajutorul medicamentelor orale, unguentelor si ovulelor. Spalaturile vaginale nu sunt tocmai indicate intrucat pot distruge si bacteriile bune din vagin si pot face secretiile mai abundente.
Iata cateva sfaturi pentru prevenirea infectiilor vaginale care pot duce la scurgeri anormale:
- Pastreaza vaginul curat prin spalare cu un sapun bland si apa calda pe exterior. Nu este nevoie sa puneti sapun direct in vagin.
- Nu utilizati niciodata sapunuri parfumate si produse feminine sau dusuri in interior. Evitati, de asemenea, spray-urile feminine si baile bogdate in produse cosmetice.
- Dupa ce mergeti la baie, stergeti intotdeauna din fata in spate pentru a preveni patrunderea bacteriilor in vagin si cauzarea unei infectii.
- Purtati lenjerie din bumbac 100% si evitati imbracamintea prea stramta.
Testarea secretiilor vaginale este usoara si nu doare. E nevoie doar de un drum la cabinetul ginecologic o data pe an sau atunci cand apare o problema. Specialistii nostri iti stau la dispozitie pentru detalii si programari la 0766 536 553.
sursa: healthline.com; webmd.com
[…] Poti afla mai multe despre secretiile vaginale anormale din acest articol Secretii vaginale anormale: cand trebuie sa te ingrijorezi. […]
[…] multe informatii despre scurgerile vaginale poti afla din articolul Secretii vaginale anormale: cand trebuie sa te ingrijorezi […]
Îmi curge o secreție rosu cu alb oare ce poate fi
Buna ziua! Fara o consultatie, investigatii specifice si analizarea istoricului dvs medical nu va putem stabili un diagnostic sau face recomandari. Daca sunteti din Bucuresti, va asteptam la un consult in clinica si o discutie, in detaliu, cu specialistii nostri. Ne gasiti la adresa: bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Programari la 0766 53 65 53.