Sifilis in sarcina. Diagnostic si tratament

sifilis in sarcina

Sifilis in sarcina este o infectie cauzata de o bacterie numita Treponema Pallidum. Principalele metode prin care se transmite infectia cu sifilis, in general, este contactul sexual, de la mama la bebelus, transfuzii sau instrumentar medical nesterilizat. Simptomele pot induce in eroare, astfel ca boala este dificil de diagnosticat.

Sifilis. Metode de transmitere

Bacteria Treponema Pallidum intra in organism prin mucoase sau prin leziunile de la nivelul pielii. Boala are mai multe stadii, simptomele fiind diferite in functie de evolutia afectiunii.

  • sifilis primar: apare o ulceratie (sancru)
  • sifilis secundar: apare o eruptie cutanata in zona toracelui, care se extinde pe tot corpul
  • sifilis latent: in lipsa tratamentului, boala devine latenta, iar pacientul nu mai manifesta simptome
  • sifilis tertiar: aici este vorba despre pacientii care, fara tratament, dezvolta complicatii.

Sifilisul este contagios in primele doua stadii si la inceputul celei de-a treia. Bacteria se poate raspandi prin contact sexual, cea mai frecventa modalitate de transmitere.

sursa foto: choice.npr.org

Sifilis in sarcina – sifilis congenital

Tipul de infectie care se transmite de la mama la bebelus prin placenta sau la nastere poarta numele de sifilis congenital. Daca gravida nu stie ca are infectia si nu se trateaza in acest sens, exista riscuri majore pentru bebelus. Se poate ajunge, in cazuri grave, inclusiv la decesul acestuia. Din acest motiv, toti specialistii recomanda testarea femeilor insarcinate pentru sifilis. In cele mai multe cazuri, bebelusii nu manifesta simptome imediat dupa nastere. Totusi, unii pot sa aiba eruptii pe palme sau ulceratii la nivelul picioarelor si in zona inghinala. Printre simptomele grave se numara: ficat marit, ganglioni umflati, oase dezvoltate anormal sau dificultati neurologice.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Nu exista vaccin pentru sifilis, astfel ca orice persoana, in special o femeie insarcinata, trebuie sa respecte anumite reguli pentru a evita boala. Se recomanda raporturi sexuale protejate, vorbim despre prezervativ aici. Totusi, acesta este eficient doar in cazul in care acopera ulceratiile. De asemenea, ar trebui evitate relatiile pasagere, unde nu cunoastem istoricul medical al partenerului. In cazul gravidelor, este obligatorie testarea pentru sifilis, pentru a evita complicatiile atat pentru ele, cat si pentru bebelusi.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
sursa foto: metro.co.uk

Tratament pentru sifilis

Pentru a evita consecintele pe termen lung, care pun viata pacientului in pericol, sifilisul trebuie tratat inca din stadiile precoce. Tratamentul in astfel de cazuri este cu antibiotic, respectiv penicilina, administrata injectabil. Pentru unele stadii ale bolii este suficienta o doza de penicilina, in timp ce pentru cazuri mai grave se recomanda repetarea dozei. Perioada in care se administreaza tratamentul difera in functie de gravitatea cazului si de stadiul bolii. Pentru cei care sunt alergici la penicilina se poate recomanda azitromicina sau doxicilina. Tratamentul cu antibiotice este folosit si pentru nou-nascutii care au fost expusi la sifilis in timpul sarcinii. De asemenea, exista un protocol de urmarire in cazul pacientilor tratati de sifilis. Persoana in cauza va face periodic analize de sange si alte investigatii necesare pentru ca medicul sa se asigure ca raspunde bine la tratament. Contactul sexual va fi evitat pana in momentul in care testele arata ca infectia a disparut din organism. Sifilisul poate sa reapara in cazul in care nu se iau masuri de protectie.

sursa foto: familydoctor.org
Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux