Simptome ale cancerului de col uterin, in stadiul avansat al bolii | Nu astepta pana apar

simptome ale cancerului de col uterin si prevenire

La fel ca majoritatea tipurilor de cancer, in stadiu incipient, cancerul de col uterin nu are simptome. Pe masura ce boala inainteaza fara sa fie diagnosticata, apar si semnele de ingrijorare. Primele simptome ale cancerului de col uterin sunt sangerarile vaginale anormale. Daca insa cancerul de col uterin este descoperit in stadiu incipient, din fericire, poate fi tratat si vindecat. Tocmai de aceea, screening-ul joaca un rol crucial. Medicii recomanda ca fiecare femeie care si-a inceput viata sexuala sa faca un test Babes-Papanicolau, in fiecare an.

Testul Babes-Papanicolau ajuta la depistarea cancerului de col uterin si a celulelor precanceroase, care pot genera, in viitor, maladia.

Responsabile pentru aparitia majoritatii cazurilor de cancer de col uterin sunt diferite tulpini ale papilomavirusului uman (HPV), o infectie cu transmitere sexuala. Cand este expus la HPV, sistemul imunitar al organismului impiedica, de obicei, virusul sa produca efecte. In cazul unui procent mic de persoane insa, virusul supravietuieste ani de zile. El contribuie la procesul care face ca unele celule de col uterin sa devina celule canceroase.

Pe langa efectuarea periodica a testului Babes-Papanicolau, poti reduce riscul de a dezvolta cancer de col uterin, vaccinandu-te anti-HPV. Despre imunizare, poti afla mai multe din Vaccinarea HPV dupa 40 de ani: afla daca este posibila si cat este de eficienta.

Simptome ale cancerului de col uterin

In stadiul avansat, semnele si simptomele cancerului de col uterin includ:

  • sangerari vaginale intre menstruatii;
  • sangerari vaginale dupa menopauza;
  • sangerari vaginale in timpul actului sexual;
  • secretii vaginale apoase, insotite de sange, care pot avea un miros urat;
  • durere pelvina sau durere in timpul actului sexual.

Afla mai multe despre simptome ale cancerului de col uterin din video-ul urmator.

Cauze ale cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin incepe atunci cand celulele sanatoase din colul uterin sufera modificari, respectiv mutatii in ADN-ul lor. ADN-ul unei celule contine instructiuni ce comanda unei celule ce trebuie sa faca. Celulele sanatoase cresc si se inmultesc cu o rata stabilita, murind in cele din urma, la un moment stabilit. Mutatiile comanda celulelor sa creasca si sa se inmulteasca fara control, dar fara sa moara. Celulele anormale care se acumuleaza formeaza tumoarea. Totodata, ele se pot desprinde din tumora si se pot raspandi in alta parte a corpului, situatie in care apare metastaza.

Nu este clar ce cauzeaza cancerul de col uterin, dar este cert ca HPV joaca un rol. Cu toate acestea, infectia cu HPV este una foarte frecventa, dar majoritatea celor ce contracteaza virusul nu dezvolta niciodata cancer. Asta inseamna ca alti factori, cum ar fi mediul sau stilul de viata, influenteaza aparitia cancerului de col uterin. Afla mai multe informatii din articolul 3 lucruri esentiale pe care orice femeie trebuie sa le stie despre cancerul de col uterin.

Tipuri de cancer de col uterin

In functie de tipul de cancer de col uterin, se stabileste tratamentul. Principalele tipuri de cancer de col uterin sunt:

  • carcinom cu celule scuamoase: acest tip de cancer de col uterin incepe in celulele subtiri si plate (celule scuamoase), ce captusesc partea exterioara a colului uterin. Majoritatea cancerelor de col uterin sunt carcinoame cu celule scuamoase.
  • adenocarcinom: acest tip de cancer de col uterin incepe in celulele glandulare, care au o usoara forma de coloana si captusesc canalul cervical. Uneori, ambele tipuri de celule sunt implicate in cancerul de col uterin. Foarte rar, cancerul apare in alte celule din colul uterin.

Factori de risc

Factorii de risc pentru cancerul de col uterin includ:

  • multi parteneri sexuali: cu cat numarul de parteneri sexuali este mai mare, cu atat creste riscul de a contracta HPV;
  • activitate sexuala timpurie;
  • alte infectii cu transmitere sexuala, precum chlamydia, gonoreea, sifilisul si HIV/SIDA, ce cresc riscul de HPV;
  • un sistem imunitar slabit;
  • fumatul: obiceiul este asociat cu aparitia celulelor scuamoase si cancerul de col uterin.
simptome ale cancerului de col uterin

Prevenirea cancerului de col uterin

Pentru a reduce riscul de aparitie a cancerului de col uterin, poti face cateva lucruri, respectiv:

  • vaccinarea, pentru a preveni atat infectarea cu HPV, cat si alte tipuri de cancer legate de HPV;
  • efectuarea periodica, de rutina, a testelor Babes-Papanicolau;
  • relatii sexuale cu un singur partener sau limitarea numarului de parteneri;
  • renunta sau evita fumatul.

Screeningul, inainte de simptome ale cancerului de col uterin

Testele de screening ajuta la detectarea cancerului de col uterin si a celulelor precanceroase. Recomandarile internationale prevad inceperea screening-ului pentru cancerul de col uterin si modificari precanceroase incepand cu varsta de 21 de ani. Astfel, daca primul test are un rezultat ce nu indica modificari, urmatorul va fi efectuat peste 12 luni, si tot asa. Daca testul Babes Papanicolau arata modificari, la indicatia medicului, el va fi repetat la 3 sau la 6 luni.

Daca in urma efectuarii testului Babes Papanicolau apar suspiciuni referitoare la cancerul de col uterin, medicul va prescrie testari suplimentare, respectiv:

  • genotipare HPV, in special a tulpinilor 16 si 18, responsabile de aparitia cancerului cervical.
  • colposcopia – investigatia ce consta in examinarea colului uterin folosind un sistem optic, care mareste leziunile identificate la nivelul colului.
  • biopsia cervicala – ce consta in prelevarea unei mici mostre din leziuni. Proba este apoi examinata la microscop.
  • chiuretajul endocervical – procedura ce consta in raclaj de tesut de la nivelul canalului endocervical. Aceasta investigatie este asociata cu biopsia punctiforma si permite obtinerea de material suficient pentru stabilirea unui diagnostic.
  • biopsia conica este o procedura ce permite medicului sa obtina straturi mai adanci de celule cervicale pentru teste de laborator. O astfel de procedura poate fi facuta intr-un spital, sub anestezie generala.

Investigatii suplimentare

In cazul in care medicul stabileste ca este vorba despre cancer de col uterin, pacienta va avea nevoie si de alte investigatii care sa stabileasca cat de avansat este acesta, respectiv gradul cancerului. Stadiul cancerului este factorul cheie in stabilirea tratamentului. Printre investigatiile suplimentare se pot regasi testele imagistice, precum CT, RMT si tomografia cu emisie de pozitroni (PET). Toate acestea stabilesc daca cancerul s-a raspandit dincolo de colul uterin.

Alege sa previi aparitia oricarei afectiuni si sa mergi regulat la control, la medicul ginecolog. Un specialist al Dacia Medical Center te poate indruma astfel incat sa efectuezi screening-ul anual sau periodic si sa ramai sanatoasa. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

sursa: mayoclinic.org

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Negii genitali apar in urma infectiei cu HPV. Aceste veruci nu sunt dureroase, dar ele trag un semnal de alarma asupra inunitatii scazute, care fac organismul receptiv la alte tulpini HPV, dintre care unele generatoare de cancer cervical. Despre acesta afectiune severa, aflati mai multe din articolul Simptome ale cancerului de col uterin […]

Sângereze cite o săptămână apoi o săptămână nu după care iar sangrez

Buna ziua. Va recomandam un consult ginecologic cat mai curand. Sangerarile neregulate si in afara ciclului menstrual trebuie investigate cu atentie. Daca aveti nevoie de suport si puteti ajunge la clinica noastra din Bucuresti, bd. Dacia, specialistii nostri va stau la dispozitie. Pentru o programare ne puteti suna la 0766.53.65.53.

Buna ziua! Am facut o eco abdominala in care nu s-au gasit ovarele,uter in pozitie intermediara,endometru 1,3 cm.Ieri am facut o eco transvaginala unde nu s-au gasit,din nou,ovarele nu mi s-a mai masurat endometrul.Am sangerari intre menstruatii,uneori abundente,alteori usoare dar f f urat mirositoare si durere de abdomen inferior care persista de aproape 2 luni,nu dispare deloc.la ultimul control,acum 9 luni,ovarele erau f bine si in limite normale la masuratoare.Ieri d-na doctor mi-a zis ca s-au atrofiat…atunci as mai avea ciclu? Se atrofiau in 9 luni asa de tare incat sa nu mai fie vizibile? Am 51 de ani si poate fi o premenopauza dar sunt f nelamurita unde sunt ovarele,mi-a spus ca nu sunt ascunse pe undeva prin spatele vezicii sau dupa alt organ.Lamuriti-ma si pe mine va rog pt ca sunt f confuza.
Multumesc!

Buna ziua. Fara o consultatie, investigatii specifice si analizarea dosarului dvs medical nu va putem face recomandari sau stabili un diagnostic. Pentru o a doua opinie medicala este necesar un consult in clinica. Specialistii nostri va stau la dispozitie daca ne sunati la 0766 53 65 53 si stabilim o programare.

5
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux