Daca iti hranesti bebelusul in mod natural, dar te confrunti cu sensibilitate si umflare a sanului, durere in timpul alaptarii sau chiar simptome asemanatoare gripei ai putea suferi de mastita. Una din 10 femei care alapteaza sufera, la un moment dat, de mastita. Iti aratam in acest articol care sunt simptomele mastitei, ce o cauzeaza, dar si cum poate fi tratata. Pentru a evita complicatiile si a putea continua alaptarea este necesar sa te prezinti la medic.
Ce este mastita
Afectiunea implica inflamarea tesutului mamar si este adesea insotita de infectii moderate pana la severe. Medicii atentioneaza ca, pe langa faptul ca provoaca disconfort sau durere semnificativa, mastita poate creste probabilitatea de a renunta prematur la alaptat. In ceea ce priveste implicatiile psihice, afectiunea te poate face sa te simti descurajata pana la punctul in care iti este dificil sa iti ingrijesti in mod corespunzator copilul sau sa relationezi cu el.
Astfel, avand in vedere problemele fizice si emotionale asociate, este important sa recunosti din timp simptomele mastitei. Medicii dau asigurari ca disconfortul poate fi redus cu un tratament prompt, astfel incat alaptarea sa devina mai placuta atat pentru tine, cat si pentru bebelus.
Semnele si simptomele mastitei
Cele mai frecvente simptome ale mastitei apar adesea fara nicio avertizare. Semnele pot varia de la o mama la alta si pot include:
- sensibilitate – daca te confrunti cu o forma usoara sau moderata de mastita s-ar putea sa iti simti sanii neobisnuit de sensibili. Sensibilitatea resimtita ar putea fi comparabila cu starea de la inceputul alaptarii. In unele cazuri, sensibilitate este insotita de faptul ca sanul este cald la atingere;
- umflarea sanului – este frecventa in caz de mastita;
- noduli in tesutul mamar – este posibil sa te confrunti cu o ingrosare generala a tesutului mamar sau sa observi aparitia unor noduli. Acestia pot fi durerosi;
- durere in timpul alaptarii – in caz de mastita, alaptarea poate fi extrem de inconfortabila. Multe femei se plang de durere in timpul alaptarii. Medicii spun ca in ciuda acestor simptome, mastita poate fi dificil de detectat. Si asta deoarece femeile cu aceasta afectiune pot avea deja dureri cauzate de problemele de prindere a copilului la san.
- simptome asemanatoare gripei – in caz de mastita, este posibil ca simptomele sa fie confundate cu cele ale gripei. Daca canalele nu sunt desfundate intr-un timp cat mai scurt, afectiunea ar putea evolua spre probleme precum frisoane sau oboseala.
Cauzele mastitei
In cele mai multe cazuri, mastita apare atunci cand se formeaza o infectie, deoarece laptele ramane blocat in san. Cu toate acestea, cauzele aparitiei mastitei pot fi diferite de la o femeie la alta.
Cauzele comune includ:
- canale blocate. Inainte de a se produce mastita, femeile au adesea canale blocate. Acest lucru impiedica curgerea corecta a laptelui. Canalele blocate pot aparea pe masura ce obiceiurile sau programul de alaptare al bebelusului se schimba. Problema apare adesea pe masura ce copilul incepe sa doarma noaptea, deoarece este posibil ca mama sa nu isi goleasca sanii la fel de des ca inainte. Semnele canalelor blocate sunt durerea sau sensibilitatea. Daca este lasata netratata in aceasta faza, afectiunea poate evolua catre mastita completa. Neplacerile pot aparea in aceasta faza din cauza bacteriilor care patrund in san prin canale sau crapaturi in mamelon. Diagnosticul si tratamentele pentru canalele blocate sunt in mare parte aceleasi cu cele recomandate pentru mastita, dar se concentreaza mai ales pe problemele localizate in san, spre deosebire de semnele generale de infectie.
- vezicule de lapte. Cunoscute si sub denumirea de blistere de lapte, acestea sunt cauzate de astuparea sfarcurilor. Apar adesea ca raspuns la canalele blocate si pot creste si mai mult probabilitatea de a dezvolta mastita in cele din urma. Formarea veziculelor blocheaza curgerea laptelui si pot provoca ingrosarea acestuia.
- fumatul. Din cauza acestui obicei, poate aparea mastita periductala. Despre aceasta versiune de mastita se crede ca se dezvolta din cauza substantelor chimice din tigari care provoaca inflamatie si pot deteriora canalele de lapte.
Simptomele mastitei: cand sa te prezinti la medic
Medicii atentioneaza ca prezentarea cat mai repede la cabinet este cruciala. Si asta pentru ca se pot rezolva nu numai simptomele actuale, ci si factorii de baza care pot cauza probleme viitoare in alaptare.
Astfel, in loc sa astepti pana cand apare o problema este important sa te adresezi unui medic de indata ce apar simptomele unui canal infundat.
Diagnosticarea mastitei
De obicei, stabilirea diagnosticului implica atat o examinare fizica, cat si adresarea unor intrebari legate de semne si simptome. Medicii avertizeaza insa ca uneori, cancerul de san inflamator poate fi confundat cu mastita. In acest context, unii medici pot lua masuri suplimentare de precautie, recomandand mamografii sau ecografii.
In cazul in care antibioticele si alte tratamente comune pentru mastita nu reusesc sa rezolve simptomele, se poate dovedi necesara o biopsie.
Tratamente pentru mastita
Tratamentele pentru mastita urmaresc doua scopuri principale:
- rezolvarea problemei canalelor blocate sau a veziculelor de lapte responsabile de afectiune;
- abordarea infectiei rezultate.
Infectiile pot fi rezolvate cu administrarea unui tratament cu antibiotice. De asemenea, medicamentele pentru durere, eliberate fara prescriptie medicala, pot usura sensibilitatea sau umflarea sanilor.
Medicii atentioneaza ca mamele care se confrunta cu mastita ar trebui sa aiba grija sa utilizeze medicamente sigure pentru alaptare.
De asemenea, tratamentul administrat ar trebuie sa vizeze prevenirea blocarii canalelor. Printre masurile de prevenire se numara:
- schimbarea pozitiilor de alaptare pentru a drena mai uniform sanul;
- pompare pentru a scurge excesul de lapte;
- aplicarea de comprese calde pe sanii infundati pentru a incuraja curgerea corecta a laptelui;
- purtarea de haine largi.
Afla mai multe informatii despre alte problemele care pot aparea in timpul alaptarii in articolul Sanii in alaptare. Probleme si solutii.
Daca te confrunti cu aceste simptome si crezi ca ar putea fi vorba despre mastita, fa o programare la medic chiar acum, la 0766 536 553, pentru a evita complicatiile si a putea continua alaptarea.
sursa: medicinenet.com
[…] un antibiotic pentru tratarea ei. Poti afla mai multe informatii pe aceasta tema din articolul Simptomele mastitei: Una din 10 femei care alapteaza sufera de aceasta afectiune […]