Peste 80% dintre femeile insarcinate care au raspuns unui sondaj cu privire la vaccinarea impotriva Covid-19 declara ca nu sunt vaccinate. Cel mai frecvent invocat motiv este lipsa informatiilor cu privire la efectele vaccinului pe termen mediu si lung. Chiar si in aceste conditii, una din patru gravide nevaccinate ia in calcul varianta de a se imuniza, dar dupa nastere.
Un alt argument pentru care au ales sa nu se vaccineze este lipsa increderii in vaccin, indiferent de compania care il furnizeaza. 4% dintre femeile participante la studiu considera ca virusul SARS-CoV-2 nu exista. 6% afirma ca au fost sfatuite de medicul lor curant sau de catre medicul de familie sa amane vaccinarea.
Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii a anuntat ca vaccinarea COVID-19 este recomandata tuturor persoanelor cu varsta de peste cinci ani. Aici sunt incluse si gravidele, femeile care alapteaza, care incearca sa ramana insarcinate sau care ar putea ramane insarcinate in viitor.
Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie
Intrebate daca se vor vaccina dupa nastere, 8% dintre gravide sustin ca da. 63% sunt sigure ca nu se vor imuniza. 12% afirma ca cel mai probabil nu vor face niciunul dintre vaccinurile disponibile in acest moment. Dar nu exclud ferm aceasta posibilitate.
Vaccinare inainte sau dupa aparitia sarcinii?
Cele mai multe dintre gravidele care au ales sa se imunizeze au facut acest lucru inainte de a ramane insarcinate (54%). Mai exact, atunci cand nu planuiau sa faca un copil sau tocmai pentru ca isi doreau sa obtina o sarcina si sa limiteze eventualele riscuri ale imbolnavirii de Covid-19 atat pentru ele, cat si pentru fat (21%).
O treime dintre femei s-au vaccinat dupa ce s-au consultat cu un medic, fie de familie, fie cu medicul ginecolog. Doua din cinci gravide declara ca s-au imunizat pentru ca le este teama de eventualele complicatii ale bolii sau pentru a putea calatori.
In ultimele luni, am intalnit si situatii dramatice, pentru care colegii mei, cei care trateaza boala Covid-19 si se ocupa de pacientii infectati, nu au mai avut solutii. Nu este deloc usor nici pentru noi, medicii ginecologi, sa primim astfel de vesti. Mai ales ca stim atat de multe despre fiecare dintre pacientii nostri, unii dintre ei ajungand in cabinet dupa ani de incercari si obtinand cu greu o sarcina
Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie
De unde se informeaza femeile insarcinate
Atunci cand aleg sa se informeze cu privire la vaccinare in general, si in special la vaccinarea in sarcina, cele mai multe femei (38%) sustin ca au apelat mai intai fie la medicul ginecolog, fie la medicul de familie. 22% au cautat informatii pe internet. Pentru 18%, presa ramane principala sursa de informare.
Un sfert dintre gravide admit ca sunt de acord cu vaccinarea. Tot atatea considera ca imunizarea este necesara, dar nu sunt de acord cu toate vaccinurile disponibile. Mai exact, sunt anumite vaccinuri optionale pe care nu le considera utile. Trei din zece gravide sunt de acord cu vaccinarea, cu exceptia Covid-19. 17% sunt contra vaccinarii de orice fel.
Studiul este realizat in perioada 1 – 20 septembrie, in baza unui chestionar completat de 140 de femei insarcinate. Majoritatea respondentelor provin din mediul urban si au varste cuprinse intre 21 si 43 de ani.