Torsiunea ovariana este o afectiune care apare atunci cand un ovar se rasuceste in jurul ligamentelor care il tin in pozitie. Uneori, trompa uterina poate sa se rasuceasca si ea. Aceasta torsiune a ovarului este o afectiune ce provoaca dureri si simptome severe. Despre ele si despre cum este afectata viata reproductiva a unei femei care sufera de torsiune ovariana vorbim in materialul de mai jos.
Ce inseamna torsiune ovariana
Torsiunea ovariana este o urgenta. Aceasta rasucire poate intrerupe fluxul de sange catre ovar si trompa uterina, iar daca nu este tratata in timp util poate duce la pierderea ovarului. Nu este clar cat de frecvent apare aceasta conditie medicala, insa specialistii sustin ca nu se intampla foarte des sa puna acest diagnostic. Totusi, medicii spun ca exista o predispozitie la femeile care au chisturi ovarine ce pot determina inflamarea ovarului.
Semne si simptome pentru torsiune ovariana
Simptomele torsiunii ovariene debuteaza brusc, iar printre ele regasim:
- dureri pelvine severe;
- varsaturi;
- greata.
In unele cazuri, durerea, crampele si sensibilitatea la nivelul abdomenului inferior pot sa apara si sa dispara timp de cateva saptamani. Se intampla atunci cand ovarul incearca sa se rasuceasca inapoi in pozitia corecta. Torsiunea ovariana vine intotdeauna insotita de dureri puternice.
Cauze frecvente
- Uneori, prezenta unui chist sau a unei alte mase de tesut in ovar il poate deplasa. Greutatea ovarului sau masa suplimentara pot face ca acesta sa inceapa sa se rasuceasca si sa se roteasca in jurul ligamentelor sale de sustinere.
- O alta cauza comuna este lungimea mai mare decat cea obisnuita a ligamentul ovarian, cel care leaga ovarul de uter.
- Procedurile de reproducere umana asistata, precum cea de stimulare a ovulatiei, pot fi un factor care creste riscul de torsiune ovariana.
- Nivelurile ridicat de hormoni din timpul sarcinii relaxeaza tesuturile din corp, inclusiv ligamentele ovariane care tin ovarul la locul lui. Daca ligamentele isi pierd din fermitate, atunci exista riscul ca ovarul sa se rasuceasca.
Torsiunea ovariana si reproducerea umana asistata medicala
Femeile care trec printr-un tratament de fertilizare in vitro au un risc crescut pentru torsiunea ovariana. Acest lucru se intampla din cauza nivelurilor ridicate de hormoni necesare pentru stimularea ovulatiei sau pentru pregatirea organismului de sarcina.
Hormonii determina extinderea ovarelor si dezvoltarea chisturilor ovariene, cauza frecventa a torsiunii ovariene.
Complicatii
O posibila complicatie a torsiunii ovariene este necroza. Necroza ovariana se refera la pierderea tesutului ovarian din cauza pierderii de sange. Acest lucru duce la pierderea ovarului si, implicit, la afectarea fertilitatii. Singura solutie in aceasta situatie este indepartarea chirurgicala a ovarului.
Este esential pentru orice femeie care sufera de torsiune ovariana sa mearga la medic pentru a evita riscul de a pierde unul dintre ovare.
Torsiune ovariana, tratament
Chirurgia este singura cale prin care ovarul va putea fi readus in pozitia initiala. Dupa interventia chirurgicala, medicul va prescrie un tratament medicamentos pentru a reduce riscul ca acesta sa se rasuceasca la loc. In anumite situatii, indepartarea ovarului este singura solutie.
Tipuri de interventii chirurgicale pentru torsiunea ovariana: laparoscopia si laparotomia.
Daca diagnosticul a fost pus tarziu si pierderea prelungita a fluxului de sange a dus la moartea tesutului ovarian, acesta va fi inlaturat prin doua interventii chirurgicale:
- Ooforectomie. Daca tesutul ovarian nu mai este viabil, medicul va folosi aceasta procedura laparoscopica pentru a indeparta ovarul.
- Salpingo-Ooforectomie. Daca atat tesutul ovarian, cat si cel uterin nu mai sunt viabile, medicul va folosi aceasta procedura laparoscopica pentru a le indeparta pe amandoua.
Nu ezita sa ne lasi un mesaj daca ai nevoie despre acest subiect. Vei primi raspuns de la cei mai buni specialisti in domeniu, in cel mai scurt timp.
[…] Torsiunea ovariana. Chisturile care se maresc pot provoca miscarea ovarului, crescand sansa de rasucire dureroasa a ovarului (torsiune ovariana). Simptomele pot include aparitia brusca a durerii pelvine severe, greata si varsaturi. De asemenea, torsiunea ovariana poate scadea sau opri fluxul de sange catre ovare. Mai multe, in Torsiunea ovariana, cum imi afecteaza fertilitatea. […]
Buna ziua de câteva zile am inceput sa am dureri in partea dreaptă a abdomenului.durerea a început brusc și în fiecare zi se agravează in sensul că nu mai pot sa fac aproape nimic.programare la un medic ginecolog am peste o săptămână ar trebui să aștept sau sa merg la spital?va mulțumesc frumos
Buna ziua! Daca durerea este acuta, va recomandam sa mergeti urgent la medic si sa nu asteptati programarea pe care o aveti peste o saptamana. Daca doriti, specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0766 536 553.
Buna ziua,
Fetitei mele de 11 ani i.a fost scos un ovar ca urmare a unei torsiuni, nu prezenta chisturi, dar unul dintre ovare era mai mare si s.a rasucit ne mai putand fi salvat.Suntem la 4 luni de la operatie, dar medicul nu ne.a recomandat niciun tratament.Citind pe internet, observ ca multe persoane urmeaza tratament medicamentos pt mentinerea functiei celuilalt ovar.Puteti sa.mi spuneti, va rog, daca ar trebui sa urmeze un tratament?
Buna ziua! Indicat este ca ovarul sa-si mentina functia in mod firesc, fara a interveni cu tratament medicamentos. Va recomandam sa urmati indicatiile medicului curant.
Buna ziua. Se poate efectua o operatie de indepartare chist de la ovar in regin de urgenta la spital judetean gratuit? Va multumesc
Buna ziua. Pentru un raspuns la intrebarea dvs va recomandam sa va adresati unitatii spitalicesti la care doriti sa efectuati procedura. Multa sanatate!
Multumesc
Ana
Buna ziua. Cu ce va putem ajuta?
Bună seara. Mam operat de chist ovarian torsionat .as dori sa știu dacă mai pot rămâne însărcinată? Mulțumesc mult
Buna ziua! Fara o consultatie in clinica si analizarea istoricului dvs medical nu putem stabili un diagnostic cu acuratete si nici nu va putem oferi un raspuns cu precizie. Daca sunteti din Bucuresti, specialistii nostri va stau la dispozitie. Ne gasiti la adresa – bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Programari la 0766 53 65 53.