Cistita interstitiala se manifesta la fel ca o infectie urinara recurenta, insa nu are cauza infectioasa, de aceea se mai numeste si cistita neinfectioasa. In medie, diagnosticul de cistita interstitiala este pus la 4 ani de la debutul simptomelor. Adesea, semnele afectiunii pot fi confundate cu cele ale altor afectiuni din sfera genito-urinara. In articolul de mai jos, dezbatem pe larg subiectul.
Simptomele cistitei interstitiale
Cel mai des, femeile sunt cele care sufera de cistita interstitiala. Mai exact, 90% dintre cazurile de cistita interstitiala apar la femei. Boala se intalneste frecvent la categoria de varsta 30-40 de ani. 25% dintre paciente au varsta mai mica de 30 de ani.
Semnele cistititei interstitiale sunt:
- nevoia de a urina de mai multe ori in decurs de o ora;
- durere sau presiune la nivelul vezicii urinare, bazinului sau in partea inferioara a abdomenului;
- prezenta sangelui in urina;
- durere in timpul actului sexual;
- Multe femei marturisesc ca simptomele se intensifica dupa si in timpul menstruatiei. Acest lucru este pus pe seama schimbarilor hormonale.
Durerea similara cu senzatia de arsura declanseaza nevoia de a urina, care este atenuata dupa mictiune, dar pentru scurta durata. In unele cazuri, durerea reapare dupa doar cateva minute, ceea ce creeaza o stare de disconfort, cu un impact puternic asupra activitatilor zilnice ale persoanei in cauza, afectand inclusiv calitatea somnului.
Este bine de stiut ca simptomele cistitei interstitiale pot fi agravate de stres, alergii sezoniere, activitate sexuala, tabagism, consum de bauturi alcoolice sau de alimentele picante.
Diagnosticare cistita interstitiala
In afara de infectiile tractului urinar, ale caror simptome seamana cu cistita interstitiala, dar care se caracterizeaza prin prezenta bacteriilor in urina, exista si alte boli care au manifestari similare. Vorbim despre infectii sau inflamatii ale sistemului genito-urinar, cum ar fi infectii vaginale, anumite boli cu transmitere sexuala, vaginite, dar si afectiuni ale rinichilor, cum este litiaza renala. Simptomele afectiunilor ginecologice care seamana cu cistita interstitiala sunt: endometrioza, atrofia genitala sau tumorile ovariene.
Statisticile arata ca, in medie, cistita interstitiala este corect diagnosticata in decurs de 4 ani. Controlul ginecologic, efectuat anual, permite depistarea din timp a afectiunilor ginecologice si excluderea lor atunci cand vorbim despre diagnosticare cistita interstitiala.
La Dacia Medical Center, ne incurajam pacientele sa nu amane consultul anual. In cadrul clinicii, beneficiati de oferte pentru pachetele care includ investigatii de rutina pentru sanatatea femeii.
In ce consta tratamentul
In cazul cistitei interstitiale, nu putem vorbi de o vindecare completa, intrucat nu se cunosc cauze exacte care duc la aparitia afectiunii. Tratamentul vizeaza ameliorarea simptomelor si include medicatie specifica, antrenament al vezicii urinare, modificari ale dietei, terapii intraveziculare si, in ultima instanta, chirurgie. 90% dintre paciente prezinta o imbunatatire a simptomelor in urma tratamentului.
Cistita interstitiala si sarcina
In timpul sarcinii, cistita interstitiala nu are niciun efect negativ asupra sanatatii bebelusului sau asupra femeii. La unele femei insarcinate, se inregistreaza ameliorari ale simptomelor bolii, in timp ce la altele se pot agrava, fara a exista o relatie directa intre cistita si sarcina.
In cazul femeilor cu cistita interstitiala care intentioneaza sa ramana insarcinate in viitorul apropiat, este indicat ca acestea sa discute din timp cu medicul, pentru reevaluarea tratamentului.
La Dacia Medical Center, puteti conta intotdeauna pe experienta vasta a medicilor nostri specialisti in obstetrica-ginecologie. Pentru programari, ne puteti suna la 0766536553.