Toxoplasmoza este o infectie comuna, care, de obicei, este inofensiva. Nu la fel stau lucrurile atunci cand are loc infectarea cu toxoplasmoza in sarcina. Aceasta poate provoca avort spontan, nasterea unui copil mort sau defecte congenitale. Afla din acest articol care sunt simptomele infectiei, dar si cum poti sa iti reduci riscul de a o contracta.
Daca faci toxoplasmoza pentru prima data in timpul sarcinii, riscul pentru copil depinde in mare parte de momentul in care te-ai infectat, astfel:
- la inceputul sarcinii: este mai putin probabil ca infectia sa se raspandeasca la copil. In cazul in care se intampla acest lucru, complicatiile sunt grave, iar riscul de avort spontan este ridicat.
- dupa primul trimestru de sarcina: riscul de infectare a fatului este mai ridicat, dar posibilele probleme care ar putea aparea sunt mai putin severe.
Importanta analizelor in preconceptie
De aceea, un rol important il au analizele de sange facute in preconceptie sau in primul trimestru de sarcina. Cu ajutorul acestora, este verificata existenta anticorpilor pentru o serie de boli, inclusiv pentru toxoplasma.
Despre analizele si investigatiile necesare inainte de sarcina, poti afla mai multe din video urmator, de la Dr. Chadi Muheidli, medic ginecolog in cadrul Dacia Medical Center.
In acest scop, medicul recomanda efectuarea profilului TORCH inainte de sarcina. Profilul este alcatuit din analize pentru:
- toxoplasmoza;
- citomegalovirusul rubeolic;
- herpes simplex;
- HIV.
In cazul in care exista astfel de infectii, ele pot fi transmise de la mama la fat, afectand dezvoltarea acestuia pe perioada sarcinii. Descoperite inainte de sarcina, ele pot fi tratate. Despre Profilul Torch, poti afla mai multe din articolul Ce inseamna profil TORCH: riscurile pentru bebelus ale unui rezultat pozitiv .
Noi, la Dacia Medical Center, venim in intampinarea cuplurilor care vor sa devina parinti, cu oferte periodice pentru pachetul de analize necesare in preconceptie. Oferta actuala o poti consulta aici.
Simptomele toxoplasmozei
Toxoplasmoza este o boala cauzata de parazitul protozoar intracelular Toxoplasma gondii. Cele mai multe persoane care se infecteaza nu dezvolta simptome. In schimb, daca manifesta semne ale bolii, pot prezenta unele semne asemanatoare gripei. Astfel, se pot confrunta cu febra, cefalee, dureri musculare si limfadenopatie (ganglioni mariti). Despre toxoplasmoza la animale puteti citi mai multe de la medicii veterinari, aici.
Cateodata, organismul poate distruge parazitul si il elimina natural. In alte cazuri, in jurul parazitului se formeaza o capsula, acesta devenind un chist, astfel ca nu mai poate afecta corpul. Depinde foarte mult de locul in care se afla chistul. Daca se formeaza in creier sau la nivelul ochilor, un astfel de chist devine extrem de periculos. Chisturile din zona creierului pot duce inclusiv la paralizii, iar cele de la ochi pot provoca pierderea vederii.
Cifrele arata ca o treime din populatia lumii este infectata cu acest parazit, dar fara sa prezinte simptome. Atunci cand infectarea are loc in sarcina, parazitul poate fi transmis prin placenta la fat, cauzand toxoplasmoza congenitala, cu consecinte grave asupra bebelusului.
Toxoplasmoza in sarcina: afectiuni ale copiilor care supravietuiesc
Toxoplasmoza congenitala poate provoca un avort spontan, malformatii fetale sau chiar deces la nastere. Copiii care supravietuiesc unei astfel de infectii se nasc cu probleme grave, precum:
- epilepsie;
- icter;
- infectii la nivelul ochilor;
- ficat marit in volum;
- splina marita in volum.
Chiar daca copiii nascuti cu toxoplasmoza nu prezinta simptome la nastere, exista riscul sa le dezvolte mai tarziu, inclusiv in adolescenta. Vorbim aici despre pierderea auzului, retard mental sau infectii severe ale ochilor.
Cauze ale producerii infectiei
De obicei, infectia se produce din cauza:
- consumului de carne cruda sau insuficient preparate;
- consum de legume si fructe nespalate;
- contactul cu fecalele sau asternutul pisicilor.
Datele arata ca infectarea la inceputul sarcinii prezinta un risc mic de transmitere fetala, de sub 6%. In schimb, ratele de transmitere variaza intre 60% si 81%, daca infectarea are loc in al treilea trimestru.
Atentie, insa ca daca te infectezi cu toxoplasmoza in al treilea trimestru, nou-nascutul tau ar putea fi asimptomatic. In schimb, daca nu este tratat corespunzator, ar putea dezvolta retinocoroidita (inflamatie intraoculara cauzata de toxoplasmoza) si deficite neurologice in copilarie sau la varsta adulta.
Toxoplasmoza in sarcina: diagnosticare
In diagnosticarea toxoplasmozei, cea mai mare provocare este de a stabili daca este vorba despre o infectie acuta (primara) sau de una cronica, care a avut loc in trecut. Infectia cu toxoplasma in sarcina poate fi diagnosticata folosind teste serologice, ecografii si amniocenteza.
Rezultatele testelor serologice, care masoara imunoglobulina (Ig) M si IgG, sunt adesea dificil de interpretat atunci cand se diferentiaza intre infectiile acute si cronice. In urma infectiei acute, titrurile de anticorpi IgM cresc incepand cu ziua 5 si ating nivelul maxim la 1 pana la 2 luni. In acest moment, anticorpii IgM scad mai rapid decat anticorpii IgG.
Anticorpii dupa infectia acuta
Cu toate acestea, in multe cazuri, anticorpii IgM persista ani de zile dupa infectia acuta. La polul opus, anticorpii IgG sunt de obicei detectabili in decurs de 1 pana la 2 saptamani dupa infectia acuta, ating varful in 12 saptamani pana la 6 luni si, de obicei, raman detectabili pe tot parcursul vietii.
Absenta anticorpilor IgG si IgM inainte sau la inceputul sarcinii indica faptul ca nu a avut loc nicio infectie anterioara, aceste femei fiind expuse riscului de infectare in timpul sarcinii.
Anticorpii dupa infectia cronica
Totodata, detectarea anticorpilor IgG si absenta anticorpilor IgM indica o infectie veche. Cu toate acestea, daca rezultatele testelor sunt pozitive atat pentru IgG, cat si pentru IgM, interpretarea este dificila. Si asta deoarece rezultatele pozitive pot fi cauzate fie de o infectie recenta, fie de niveluri scazute de anticorpi IgM, dintr-o infectie anterioara.
Daca se suspecteaza o infectie acuta, se repeta testarea, in decurs de 2 pana la 3 saptamani. O crestere de patru ori a titrului de anticorpi IgG intre cele doua tesatri indica o infectie recenta.
Confirmarea infectiei primare este cruciala pentru evaluarea riscului de transmitere fetala, initierea tratamentului cu antibiotice si oferirea de consiliere adecvata.
Toxoplasmoza in sarcina: semne la ecograf
De asemenea, de retinut este faptul ca pana la doua treimi din cazurile de toxoplasmoza congenitala nu prezinta nicio anomalie la ecografii. Cu toate acestea, atunci cand fatul este infectat, ar putea prezenta unele semne ecografice, precum:
- calcificari intracraniene;
- microcefalie;
- hidrocefalie;
- dilatatii ventriculare;
- hepatosplenomegalie (boala care afecteaza ficatul si splina;
- ascita (acumularea anormala de lichid in zona abdomenului);
- intarziere severa a cresterii intrauterine.
Deoarece infectia materna nu duce intotdeauna la infectie fetala, este esential sa se investigheze daca bebelusul a fost sau nu infectat.
Prevenire toxoplasmoza in sarcina
Cateva reguli generale de igiena pot ajuta la evitarea infectarii cu acest parazit. Chiar daca pisicile sunt responsabile pentru transmiterea acestui parazit, daca se respecta cateva reguli nu ar trebui sa fie probleme.
Pisicile care isi petrec timpul in casa, fara sa iasa afara, au un risc foarte mic de a transmite toxoplasmoza. In acelasi timp, femeile care au stat cu pisici in mod constant inainte de a ramane insarcinate au sanse mari sa fie deja imune. Ca reguli de igiena obligatorii, gravida ar trebui sa evite sa curete litiera pisicii. Daca totusi sunt nevoite sa faca acest lucru, sa foloseasca manusile, iar litiera sa fie igienizata zilnic.
Daca planuiesti sa ramai insarcinata in perioada urmatoare, cel mai bine ar fi sa ai la zi analizele recomandate in preconceptie. Un medic cu experienta al Dacia Medical Center te poate indruma in acest sens, astfel incat sa elimini orice eventual risc al viitoarei sarcini. Te poti programa chiar acum la 0766 536 553.
sursa: ncbi.nlm.nih.gov; webmd.com
[…] Femeile însărcinate și persoanele cu imunodeficiență sunt cele mai expuse categorii la riscul de a dezvolta probleme de sănătate după expunerea la Toxoplasma. În cazul femeilor însărcinate, complicațiile pot duce la malformații ale fătului și chiar la decesul acestuia. Despre pericolul i.nfectării în sarcină, poți afla mai multe din articolul Toxoplasmoza in sarcina: evita complicatiile cu analizele din preconceptie […]